Το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό

Το κουαρτέτο εγχόρδων εγκαινιάζει τον καινούργιο κύκλο εκδηλώσεων «Νέοι Μουσικοί την Κυριακή» του Μεγάρου.

Νέο Κρητικό Κουαρτέτο © Stefanos Rapànis

Το Μέγαρο μάς προσκαλεί να απολαύσουμε τα κυριακάτικα μεσημέρια μας, παρακολουθώντας τις συναυλίες του καινούργιου κύκλου εκδηλώσεων "Νέοι Μουσικοί την Κυριακή". Φιλοξενούμενοί του, χαρισματικοί καλλιτέχνες και ανερχόμενα σύνολα από όλη την Ελλάδα, πρόθυμοι να προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου και να μοιραστούν με το κοινό μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία.

Στο πρώτο μεσημεριανό ραντεβού, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου (12.30 μ.μ.), θα γνωρίσουμε με το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο, ένα σχήμα μουσικής δωματίου με αξιόλογη καλλιτεχνική δράση. Μέλη του είναι τέσσερις προικισμένοι σολίστ με αξιοσημείωτες ατομικές επιδόσεις, όλοι μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης: ο Γιάννης Μαγειρόπουλος (βιολί), ο Γεώργιος Χλιαβώρας (βιολί), ο Στέφανος Συμεωνίδης (βιόλα) και ο Κωστής Σπυριδάκης (τσέλο). Το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο, στην κυριακάτικη συναυλία του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, θα συστηθεί στο αθηναϊκό κοινό μέσα από δύο αριστουργηματικές συνθέσεις υψηλών αξιώσεων της σχετικής εργογραφίας: το περίφημο Κουαρτέτο "Ραζουμόφσκι" (αρ. 7) σε φα μείζονα του Ludwig van Beethoven και το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4 σε ρε μείζονα του Dmitri Shostakovich. Η προπώληση έχει αρχίσει. 

Νέο Κρητικό Κουαρτέτο

Το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο… 

… γεννήθηκε το 2018 μέσα από τα σπλάχνα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Ηρακλείου υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του διεθνούς φήμης βιολονίστα Γιώργου Δεμερτζή. Αποτελείται από τους Γιάννη Μαγειρόπουλο (βιολί), Γεώργιο Χλιαβώρα (βιολί), Στέφανο Συμεωνίδη (βιόλα) και Κωστή Σπυριδάκη (βιολοντσέλο). Το όνομά του αποτελεί αναφορά στο Κρητικό Κουαρτέτο του Αριστείδη Αντωνακάκη, το οποίο δραστηριοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης από τις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Έχει ερμηνεύσει έργα του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου, με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα κρητικών συνθετών, και έχει εμφανιστεί σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρόσφατα εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα MERITA της δημιουργικής πρωτοβουλίας Le Dimore del Quartetto, η οποία έχει ως σκοπό την προώθηση και υποστήριξη νέων κουαρτέτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Νέοι Μουσικοί την Κυριακή

Ο νέος κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών συνεχίζεται την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου με τη συναυλία "Δύο νέα ταλέντα", στην οποία συμμετέχουν η βιολονίστα Αριέτα Λιάτση και η πιανίστα Αγγελική Γιαννοπούλου. Οι δύο νεαρές μουσικοί διακρίθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα του προγράμματος "Ακούμε τους νέους" του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Κορίνθου που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μέγαρο, το Τρίτο Πρόγραμμα και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. 

Info: Τιμές εισιτηρίων: € 12 – 6 | Πληροφορίες: 2107282333 | www.megaron.gr 

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Nέο Κρητικό Κουαρτέτο

  • Κλασική μουσική

Το κουαρτέτο θα συστηθεί στο αθηναϊκό κοινό μέσα από δύο αριστουργηματικές συνθέσεις υψηλών αξιώσεων της σχετικής εργογραφίας: το περίφημο Κουαρτέτο «Ραζουμόφσκι» (αρ. 7) σε φα μείζονα του Λ. Β. Μπετόβεν και το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4 σε ρε μείζονα του Ντ. Σοστακόβιτς. Η πρόσφατη ίδρυση του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου αποτελεί ένα από τα πιο ελπιδοφόρα γεγονότα της εγχώριας μουσικής ζωής. Μέλη του είναι τέσσερις νεότατοι μουσικοί με αξιοσημείωτες επιδόσεις σε ατομικό επίπεδο, οι οποίοι μελέτησαν μουσική στην Κρήτη. Στο άνυδρο τοπίο της χώρας μας, όπου τα κουαρτέτα εγχόρδων σπανίζουν, κάθε νέα προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση αξίζει τη στήριξη όλων. Το Μέγαρο, με εμπιστοσύνη και αίσθημα ευθύνης, δίνει βήμα στο Νέο Κρητικό Κουαρτέτο, που έχει ήδη αναπτύξει αξιόλογη συναυλιακή δράση, να συστηθεί στο αθηναϊκό κοινό μέσα από δύο επικά αριστουργήματα του σχετικού ρεπερτορίου.

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.