5 συναυλιακά ραντεβού για τις επόμενες μέρες

Συγκεντρώσαμε τις συναυλίες που δεν θα χάσουμε το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.

Μαρια Φαραντουρη

Ο συνθέτης Τσάρλι Τσάπλιν

5 συναυλιακά ραντεβού για τις επόμενες μέρες - εικόνα 1

O Γιουτζίν Τσάπλιν, γιος του Τσάρλι Τσάπλιν και εγγονός του Ευγένιου Ο’Νιλ, ταξιδεύει στην Αθήνα με αφορμή την παράσταση "Chaplin Pianissimo", που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη", στις 27 Ιανουαρίου. Το "Chaplin Pianissimo" αποτελεί ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία του θρυλικού Σαρλό με όχημα τις συναρπαστικές συνθέσεις που έγραψε για μερικά από τα πιο διαχρονικά δείγματα της έβδομης τέχνης. O Γιουτζίν Τσάπλιν ανοίγει ένα παράθυρο στο κοινό σε μια λιγότερη γνωστή μα εξίσου σημαντική πτυχή του Τσάρλι Τσάπλιν, εκείνη του συνθέτη. Συνοδοιπόροι του σε αυτό το εγχείρημα δύο πολύπειροι ενορχηστρωτές κινηματογραφικών σκορ και ερμηνευτές· ο Zαν-Πασκάλ Μπεντίς και ο Σιλβάν Μοριζέ, οι οποίοι μεταγράφουν τις παρτιτούρες σε σουίτες για δύο πιάνα. 

Ένα διήμερο αφιερωμένο στο πιάνο

Γιώργος Ζιάβρας

Διαβάστε Επίσης

Το διήμερο Piano Days που εγκαινιάστηκε πέρσι επιστρέφει και τη νέα σεζόν στις αίθουσες και στα φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου (27-28/1). Στη μεγάλη γιορτή του πιάνου θα φιλοξενηθούν συναυλίες με νέα ταλέντα και καταξιωμένους σολίστ του πιάνου, όπως οι Stefano Bollani, Χρίστος Παπαγεωργίου και Αναστάσιος Πάππας και το πιανιστικό δίδυμο των Ferhan και Ferzan Önde, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά ένα Steinway SPIRIO | r, αλλά και να πάρει μέρος στον κύκλο συζητήσεων με θέμα την καινοτομία που παρουσιάζει ο ακαδημαϊκός Στάθης Καλύβας.

Ο ελληνικός κινηματογράφος και τα τραγούδια του

Μαρία Φαραντούρη Γιώτα Νέγκα

Η Μαρία Φαραντούρη και η Γιώτα Νέγκα καλούν στο Παλλάς τους σινεφίλ του ελληνικού κινηματογράφου, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου. Στο πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει ανθολογούν τις ωραιότερες ασπρόμαυρες και έγχρωμες κινηματoγραφικές στιγμές μέσα από τραγούδια που έγραψαν σημαντικοί στιχουργοί και συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Ο Ross From Friends στο επόμενο Eden party

Ross From Friends

Διαβάστε Επίσης

Ο Βρετανός παραγωγός Felix Clary Weatherall, που δανείζεται το stage name του από το χαρακτήρα της πολυαγαπημένης σειράς "Φιλαράκια", έρχεται στην Αθήνα στις 28/1, στο Ωδείο Αθηνών. Το απογευματινό πάρτι της Κυριακής θα ανοίξει ο δικός μας Jay Jay προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον ταλαντούχο Midland.

Η τζαζ πλευρά της Τζένης Βάνου

Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων απ’ όταν "έφυγε" η σπουδαία ερμηνεύτρια, η Φωτεινή Δάρρα παρουσιάζει μια παράσταση με τα τραγούδια της Τζένης Βάνου, που αποκαλύπτουν μια πιο τζαζ εκδοχή της. Οι τζαζ εξερευνήσεις της Βάνου ξεκινούν από τις πρώτες συνεργασίες της με τον Πλέσσα, τον Λαβράνο, τον Μουζάκη και τον Καπνίση. Αυτές ήταν οι συνεργασίες, άλλωστε, που την ανέδειξαν στο ευρύ κοινό, από τα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μέχρι τα jazz clubs της Νέας Υόρκης. Η Δάρρα ανατρέχει στη συναρπαστική ζωή της Βάνου, συνθέτοντας ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, για τέσσερις βραδιές (26-29/1), στο "Half Note Jazz Club".
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Chaplin Pianissimo»

  • Κινηματογραφική

O Γιουτζίν Τσάπλιν, γιος του Τσάρλι Τσάπλιν και εγγονός του Ευγένιου Ο' Νιλ, αφηγείται την ιστορία του θρυλικού Σαρλό με όχημα τις συναρπαστικές συνθέσεις που έγραψε για μερικά από τα πιο διαχρονικά δείγματα της έβδομης τέχνης. Ο Γιουτζήν Τσάπλιν ανοίγει ένα παράθυρο στο κοινό σε μια λιγότερη γνωστή μα εξίσου σημαντική πτυχή του Τσάρλι Τσάπλιν, αυτή του συνθέτη. Συνοδοιπόροι του σε αυτό το εγχείρημα δύο πολύπειροι ενορχηστρωτές κινηματογραφικών σκορ και ερμηνευτές· ο Zαν-Πασκάλ Μπεντύς και ο Συλβάν Μοριζέ, οι οποίοι μεταγράφουν τις παρτιτούρες σε σουίτες για δύο πιάνα. Το αφηγηματικό και μουσικό μέρος της παράστασης θα συμπληρώσει η προβολή σπάνιων ντοκουμέντων από ανέκδοτες ιστορίες και προσωπικές αναμνήσεις του Τσάπλιν.

Φωτεινή Δάρρα

  • Αφιέρωμα

«The Jazz Side of Tzeni Vanou»: Ένα αφιέρωμα στην τζαζ εκδοχή της Βάνου ξεκινάει από την πρώτη της περίοδο με τις συνεργασίες της με τον Πλέσσα, το Λαβράνο, τον Μουζάκη, τον Καπνίση. Η Φωτεινή Δάρρα, που έχει ερμηνεύσει με σεβασμό το ρεπερτόριο αυτό σε ζωντανές εμφανίσεις αλλά και σε δίσκο που έγινε πλατινένιος σε πωλήσεις, παρουσιάζει σε ατμόσφαιρα άλλης εποχής και άρωμα γυναίκας, μια βραδιά που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη. Δεν θα λείψουν τραγούδια και από το προσωπικό της ρεπερτόριό (Στάλσιμο, Τρέχει το νερό) και φυσικά το ολοκαίνουριο τραγούδι «Μια εκδρομή» που κυκλοφόρησε φέτος το καλοκαίρι.

Μαρία Φαραντούρη - Γιώτα Νέγκα

  • Κινηματογραφική

Επιλέγουν να ερμηνεύσουν μαζί ένα απάνθισμα από τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου. Στην παράσταση που ετοιμάζουν με αγάπη και προσοχή οι δύο ερμηνεύτριες, διαλέγοντας μέσα από μια μεγάλη παρακαταθήκη, θα ακούσουμε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μίμη Πλέσσα, του Τάκη Μωράκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Σταύρου Ξαρχάκου, της Ελένης Καραϊνδρου, του Σταμάτη Κραουνάκη, της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και άλλων, κομμάτια που μας άγγιξαν συναισθηματικά και μας συγκινούν διαχρονικά για τον μελωδικό τους πλούτο και την στιχουργική τους φαντασία.

Ross From Friends

  • Electronica-Industrial

Ο Βρετανός παραγωγός Felix Clary Weatherall, ένας από τους πιο συναρπαστικούς καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής, έρχεται στα Eden Events του Plissken. To line-up συμπληρώνουν οι Midland και Jay Jay. Ο Βρετανός παραγωγός Felix Weatherall, γνωστός και ως Ross από το Friends, δημιουργεί περίπλοκα λεπτομερή κομμάτια που επιδεικνύουν ένα συναισθηματικό αυτί για μελωδία. Αφού έκανε το ντεμπούτο του με αρκετά EPs που έτυχαν θερμής υποδοχής και τον έβαλαν στην πρώτη γραμμή ενός lo-fi house κύματος, το ντεμπούτο του σε πλήρη έκταση, Family Portrait, εμφανίστηκε το 2018. Σταδιακά διεύρυνε τον ήχο του μέσα από τις επόμενες κυκλοφορίες του, όπως το Tread του 2021.

Θεόδωρος Φιλιππόπουλος - Φίλιππος Κλαψινάκης

  • Κλασική μουσική

Μετά από πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Γιάννη Βακαρέλη, δύο νέα αστέρια, οι δεκατετράχρονοι ερμηνευτές διασταυρώνουν τα ταλέντα τους σε ένα ρεσιτάλ για δύο πιάνα στο πλαίσιο των Piano Days '24. Στο κέντρο ο Λιστ: Ρηξικέλευθος συνθέτης, υπερβατικός πιανίστας – ο μεγαλύτερος στην εποχή του, αν όχι σε ολόκληρη την ιστορία της μουσικής – πρωτοπόρος δημιουργός, σπουδαίος μαέστρος, «εφευρέτης» του σόλο ρεσιτάλ όπως το ξέρουμε σήμερα, ακάματος συμπαραστάτης και ειλικρινής φίλος με όλους τους κορυφαίους συνθέτες του καιρού του, ο Φραντς Λιστ (1811-1886) είναι ένα απολύτως ταιριαστό θέμα για το φετινό διήμερο αφιερωμένο στο πιάνο. Θέμα κεντρικό, αλλά όχι αποκλειστικό: όπως και πέρσι, το Σαββατοκύριακο είναι γεμάτο διαφορετικές και ποικίλες προτάσεις, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά το όργανο, τη φιλολογία και τους ερμηνευτές του χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις.

Stefano Bollani

  • Jazz-Blues-Ethnic

O διάσημος ιταλός πιανίστας θεωρείται από πολλούς μουσική αυθεντία. Στη σόλο εμφάνισή του στο Μέγαρο, το κοινό θα ανακαλύψει τη μαγεία ενός ερμηνευτή που συνδυάζει άψογα την κλασική κομψότητα με το ελεύθερο πνεύμα της τζαζ, και όχι μόνο. Με μια καριέρα δεκαετιών, η δεξιοτεχνία και η δημιουργική του ιδιοφυΐα συναρπάζουν τους φίλους της τζαζ σε όλο τον κόσμο. Ο Στέφανο Μπολλάνι έχει τη χάρη να υφαίνει μια μουσική ταπετσαρία που ανθίζει από δημιουργικότητα και συγκίνηση.

Μάνος Κιτσικόπουλος & Νικόλας Αναδολής

  • Κλασική μουσική

Μακριά από ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις, κινούνται με άνεση και τόλμη ανάμεσα σε διαφορετικά είδη μουσικής, εξασκώντας το ανήσυχο πνεύμα τους. Οι τζαζ αυτοσχεδιασμοί τους είναι μια αρμονική συγχώνευση ταλέντου και δημιουργικότητας. Αυτήν τη φορά συναντιούνται και δημιουργούν μια μουσική εμπειρία που ξεπερνά τα όρια και αναδεικνύει την ουσία του αυτοσχεδιασμού στα καλύτερά του. Στο κέντρο ο Λιστ: Ρηξικέλευθος συνθέτης, υπερβατικός πιανίστας – ο μεγαλύτερος στην εποχή του, αν όχι σε ολόκληρη την ιστορία της μουσικής – πρωτοπόρος δημιουργός, σπουδαίος μαέστρος, «εφευρέτης» του σόλο ρεσιτάλ όπως το ξέρουμε σήμερα, ακάματος συμπαραστάτης και ειλικρινής φίλος με όλους τους κορυφαίους συνθέτες του καιρού του, ο Φραντς Λιστ (1811-1886) είναι ένα απολύτως ταιριαστό θέμα για το φετινό διήμερο αφιερωμένο στο πιάνο. Θέμα κεντρικό, αλλά όχι αποκλειστικό: όπως και πέρσι, το Σαββατοκύριακο είναι γεμάτο διαφορετικές και ποικίλες προτάσεις, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά το όργανο, τη φιλολογία και τους ερμηνευτές του χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις.

Αναστάσιος Πάππας & Χρίστος Παπαγεωργίου

  • Κλασική μουσική

Πιάνο κλασικο-ρομαντικό ή τζαζ; Πιανιστικά έργα που ανήκουν στους δύο αυτούς κόσμους παρατίθενται, αντιτίθενται και συνδυάζονται από τους βιρτουόζους πιανίστες, δημιουργώντας το δικό τους αισθητικό σύμπαν μέσα από τη μουσική τους συνέχεια, αλλά και τις συγκρούσεις τους. Το εκλεκτικό κλασικό και ρομαντικό στιλ του παρελθόντος, απέναντι στα λαοφιλή σύγχρονα ροκ και τζαζ ιδιώματα.

Νεαροί Σολίστ στο Φουαγιέ

  • Κλασική μουσική

Ένα λαμπερό concert grand Steinway τοποθετείται στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας «Χρήστος Λαμπράκης», για να υποδεχθεί μαθητές ωδείων που θα ερμηνεύσουν έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου. Μια ευκαιρία για νεαρούς πιανίστες να παίξουν στο Μέγαρο, και για το κοινό του Μεγάρου να ανακαλύψει τα νέα ταλέντα σε ατμόσφαιρα αμεσότητας, όπως αρμόζει σε μια γιορτή.

Δημήτρης Βασιλάκης

  • Κλασική μουσική

Σπουδές υπερβατικής δεξιοτεχνίας: συλλογή από δώδεκα σπουδές του Φραντς Λιστ που θα μπορούσε κάλλιστα να δανείσει τον τίτλο της σε ένα ρεσιτάλ, στο οποίο ο εκτελεστής θα πρέπει κυριολεκτικά να υπερβεί τα όρια της πιανιστικής τεχνικής, για να μπορέσει να μεταμορφώσει την ακραία δεξιοτεχνία σε πραγματική μουσική απόλαυση. Κορυφαίος πιανίστας με μεγάλη καριέρα σε όλο τον κόσμο, σολίστ στο διάσημο Ensemble Ιntercontemporain, ο Δημήτρης Βασιλάκης παίζει Φραντς Λιστ και Λέοπολντ Γκοντόφσκι, και το κοινό έχει τη σπάνια ευκαιρία να εξερευνήσει μαζί του τα πιανιστικά Ιμαλάια.

Ferhan & Ferzan Önder - Δημήτρης Δεσύλλας

  • Κλασική μουσική

Δύο ανεξάρτητες και δυναμικές πιανίστριες που μαζί δημιουργούν μια νέα μουσική ταυτότητα. Για το φινάλε, το πιανιστικό ντούο συναντά τον διακεκριμένο σολίστ κρουστών Δημήτρη Δεσύλλα σε μια ερμηνεία του «Μπολερό» του Ραβέλ, που προδιαγράφεται συναρπαστική. Στο κέντρο ο Λιστ: Ρηξικέλευθος συνθέτης, υπερβατικός πιανίστας – ο μεγαλύτερος στην εποχή του, αν όχι σε ολόκληρη την ιστορία της μουσικής – πρωτοπόρος δημιουργός, σπουδαίος μαέστρος, «εφευρέτης» του σόλο ρεσιτάλ όπως το ξέρουμε σήμερα, ακάματος συμπαραστάτης και ειλικρινής φίλος με όλους τους κορυφαίους συνθέτες του καιρού του, ο Φραντς Λιστ (1811-1886) είναι ένα απολύτως ταιριαστό θέμα για το φετινό διήμερο αφιερωμένο στο πιάνο. Θέμα κεντρικό, αλλά όχι αποκλειστικό: όπως και πέρσι, το Σαββατοκύριακο είναι γεμάτο διαφορετικές και ποικίλες προτάσεις, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά το όργανο, τη φιλολογία και τους ερμηνευτές του χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

  • Κλασική μουσική

Ο Γιώργος Ζιάβρας καθοδηγεί την ΕΣΟΕΡΤ και τους πιανίστες Αλεξία Μουζά, Μάριο Παντελιάδη και Παναγιώτη Τροχόπουλο στη συναυλία «Lisztomania για πιάνο και ορχήστρα». Το Σαββατοκύριακο γύρω από το πιάνο και τον Φραντς Λιστ δεν θα μπορούσε να κλείσει πάρα με ένα αφιέρωμα στα έργα του δαιμόνιου Ούγγρου για πιάνο και ορχήστρα. Ιδιοφυής πιανίστας ο ίδιος και δημιουργός πολυάριθμων έργων για σόλο πιάνο, ο Λιστ ήταν παράλληλα ένας μάγος της ενορχήστρωσης, αυτός που καθιέρωσε τη μουσική φόρμα του συμφωνικού ποιήματος και άνοιξε το δρόμο στη σύγχρονη γραφή για ορχήστρα, από τον Βάγκνερ έως τον Τζον Ουίλλιαμς. Πλάι στα δύο κοντσέρτα του για πιάνο και ορχήστρα θα ακουστούν μια σειρά από μικρότερα σε έκταση έργα, στα οποία ο λαμπρός ήχος του πιάνου αναμετράται με τους ανεξάντλητους συνδυασμούς των ορχηστρικών ηχοχρωμάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία από αυτά: τη Φαντασία πάνω στα Ερείπια των Αθηνών του Μπετόβεν, τη Φαντασία πάνω σε ουγγρικά θέματα και τον Μακάβριο χορό (Totentanz). Tα έργα ερμηνεύουν τρεις λαμπροί έλληνες δεξιοτέχνες της νεότερης γενιάς μαζί με την Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα της ΕΡΤ και έναν συνομήλικό τους μαέστρο, με αξιοζήλευτη ήδη καριέρα στη Γερμανία.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5, City Link
  • Συναυλίες

Ωδείο Αθηνών

Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, Κολωνάκι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πού ταξιδεύουν οι Πυξ Λαξ αυτό το καλοκαίρι;

Δείτε τις στάσεις της περιοδείας τους, που ξεκινά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

28/04/2024

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.