Οι Συμφωνικές βραδιές της Φιλαρμόνιας επιστρέφουν με καλεσμένο τον Matteo Dal Maso

Γνωρίζουμε καλύτερα τον νέο Ιταλό μαέστρο, νικητή του 5ου Διεθνούς Μάστερκλας και Διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας 2023 της ΦΟΑ.

Matteo Dal Maso

Η αυλαία των Συμφωνικών βραδιών της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών  στο Ωδείο Αθηνών για το 2024 ανοίγει στις 13 Ιανουαρίου, με μια πολυαναμενόμενη συναυλία, ο τίτλος της οποίας αναφέρεται σε ένα έργο-ογκόλιθο για το συμφωνικό ρεπερτόριο τη "Σεχραζάντ", του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Τη συμφωνική αυτή σουίτα ο Ρώσος συνθέτης συνέθεσε το καλοκαίρι του 1888, εμπνευσμένος από το αριστούργημα της αραβικής λογοτεχνικής παράδοσης Χίλιες και μία νύχτες. Το έργο αυτό είναι σίγουρα το σπουδαιότερο και το πιο γνωστό του. Ταυτόχρονα άσκησε τεράστια επίδραση στους μεταγενέστερους τόσο ως προς το ύφος όσο και για την εξαιρετικά πλούσια και ευρηματική ενορχήστρωσή του, και κατέταξε τον Ρίμσκι-Κόρσακοφ ανάμεσα στους κορυφαίους συνθέτες και ενορχηστρωτές όλων των εποχών.

Φιλαρμόνια ορχήστρα Αθηνών

Το "Συμφωνικό Πρελούδιο" του Τζάκομο Πουτσίνι πλαισιώνει το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς. Πρόκειται για μία συμφωνική φαντασία που γράφτηκε το 1881-2, πριν ακόμη γίνει ο παγκόσμια γνωστός συνθέτης όπερας, και όσο ακόμη σπούδαζε στο Κονσερβατόριο του Μιλάνου. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα της συναυλίας τα έργα δύο μεγάλων Ελλήνων εν ζωή συνθετών.

Το έργο "Μια προσευχή", του πολυγραφότατου Άλκη Μπαλτά, γράφτηκε το 2002. Η αρχική σύνθεση ήταν για 8 βιολοντσέλα και αργότερα ο συνθέτης έκανε τη μεταγραφή για 8 βιόλες, η οποία θα ακουστεί για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου. Ακολουθεί το "Μικρό αφιέρωμα", του συνθέτη και μουσικολόγου Γιώργου Ζερβού, που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 2021, για πλήρη ορχήστρα και θα παιχτεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Τη συναυλία θα διευθύνει ο Ιταλός μαέστρος Matteo Dal Maso, νικητής του 5ου Διεθνούς Μάστερκλας και Διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας, που διεξήχθη το Μάρτιο του 2023 από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, με μέντορα και διδάσκοντα, τον αρχιμουσικό Μιχάλη Οικονόμου. Πάνω από 200 νέοι μαέστροι από όλο τον κόσμο δήλωσαν συμμετοχή, 14 τελικά επιλέχθηκαν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και να διευθύνουν την ορχήστρα, ένας όμως ψηφίστηκε από τους ίδιους τους μουσικούς στην 1η θέση: ο ταλαντούχος Matteo Dal Maso, ο οποίος δραστηριοποιείται κατά βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο. 

5 fun facts για να γνωρίσουμε καλύτερα τον μαέστρο Matteo Dal Maso

Matteo Dal Maso

  1. Μοιράζω το χρόνο μου ανάμεσα στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, απολαμβάνοντας την Ιταλία για τον ήλιο, το φαγητό και την παραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μουσική, τη διασκέδαση και το ποδόσφαιρο! 
     
  2. Αυτή είναι η τρίτη μου επίσκεψη στην Αθήνα, και κάθε φορά νιώθω σαν να επιστρέφω σπίτι μου. Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τους Έλληνες και τον απίστευτο πολιτισμό τους. 
     
  3. Μου αρέσει να περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου ταξιδεύοντας και γνωρίζοντας νέους ανθρώπους. Οι αγαπημένοι μου προορισμοί περιλαμβάνουν κάποια άγρια νησιά της Μεσογείου, όπως η Σκιάθος στην Ελλάδα, τα νησιά Κόρνατι στην Κροατία και τα νησιά Τρέμιτι στην Ιταλία.
     
  4. Όταν ήμουν νεότερος, έπαιζα φλογέρα σε ένα αναγεννησιακό σύνολο στο Τορίνο. Αν και ήταν μόνο για δύο χρόνια, η μελέτη και η εκτέλεση αναγεννησιακού ρεπερτορίου με όργανα εποχής ήταν πολύ διασκεδαστική. 
     
  5. Έμαθα μόνος μου να παίζω κλαρινέτο όταν ήμουν 9. Μου πήρε έναν μήνα για να βγάλω ήχο από το όργανο, που διαφέρει αρκετά από τα 10 λεπτά που χρειάζονται οι περισσότεροι μαθητές για να βγάλουν ήχο από το κλαρινέτο!

Προπώληση εισιτηρίων (€ 15-8) μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

  • Κλασική μουσική

Η αυλαία των συμφωνικών βραδιών της ΦΟΑ στο Ωδείο Αθηνών για το 2024 ανοίγει με ένα έργο-ογκόλιθος του συμφωνικού ρεπερτόριο: τη «Σεχραζάντ» του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Τη συναυλία θα διευθύνει ο Ιταλός μαέστρος Matteo Dal Maso. Ο Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ συνέθεσε τη συμφωνική αυτή σουίτα το καλοκαίρι του 1888, εμπνευσμένος από το αριστούργημα της αραβικής λογοτεχνίας Χίλιες και μία νύχτες. Το έργο αυτό αποτέλεσε το σπουδαιότερο και πιο επιδραστικό του Κόρσακοφ, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στους κορυφαίους ενορχηστρωτές όλων των εποχών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.