8 ιδέες για τις πρώτες συναυλιακές εξόδους του '24

max cooper

New Year’s resolutions και νιχιλισμός

Tiger Lillies

Οι Tiger Lillies, το αγαπημένο του ελληνικού κοινού punk/street opera τρίο, επιστρέφει στην Αθήνα με το νέο πρότζεκτ "Lessons in Nihilism". Ο κόσμος τους είναι σκοτεινός αλλά διασκεδαστικός και γεμάτος μαύρο χιούμορ που δεν παλιώνει ποτέ, ενώ η τεράστια δισκογραφία τους μετράει πάνω από 40 άλμπουμ. Η τραγουδοποιία τους συνδυάζει τις μακάβριες και σκοτεινές ιστορίες τους με το ύφος του προπολεμικού βερολινέζικου καμπαρέ, τους τσιγγάνικους ρυθμούς και την αναρχική όπερα. Μιλούν για τη ζωή στο περιθώριο της κοινωνίας, με αιχμηρή ειρωνεία αλλά σαγηνευτικό στιλ. Από τις 5 ως τις 8 και από τις 12 ως τις 15 Ιανουαρίου παρουσιάζουν σε παγκόσμια πρώτη τα κομμάτια του νέου τους δίσκου στη σκηνή του "Half Note Jazz Club".

Κάθε μέρα Κυριακή

Τα τραγούδια της Κυριακής

Τρεις από τους νεότερους εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιάννης Διονυσίου, ο Γιάννης Παπαγεωργίου και η Νεφέλη Φασούλη, συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή και στήνουν ένα αυθεντικό κυριακάτικο γλέντι. Η Κυριακή, άλλωστε, έχει συνδεθεί ως ημέρα με τη συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα, τον κοινό ελεύθερο χρόνο και, φυσικά, το λαϊκό τραγούδι. Σε μια βραδιά με τίτλο "Τα τραγούδια της Κυριακής", όπως την εμπνεύστηκε ο Αντρέας Βάγιας, ο Χρήστος Παπαμιχάλης και οι ερμηνευτές επιλέγουν τα τραγούδια της χαράς και της τεμπελιάς που έχουμε συνδυάσει με την κατεξοχήν ημέρα του ρεπό. Για δύο βραδιές, στις 7 και 14 Ιανουαρίου, στο "Gazarte Roof Stage".

Διαδρομές στη "Μεγάλη Βιέννη"

Μιχαήλ Πλετνιόφ

Η αυστριακή πρωτεύουσα του 18ου αιώνα, ή αλλιώς η "πόλη του πιάνου", είναι το επίκεντρο της πρώτης συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τη νέα χρονιά, στην αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης". O έμπειρος αρχιμουσικός Φιλίπ Ογκέν ανεβαίνει ξανά στο πόντιουμ της ΚΟΑ, σε ένα πρόγραμμα με διαχρονικά δημοφιλή αριστουργήματα, που γεννήθηκαν στη Βιέννη από τρεις μεγάλους κλασικούς συνθέτες. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος θα ακουστεί το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 24 σε ντο ελάσσονα του Μότσαρτ, με ερμηνευτή τον βιρτουόζο Ρώσο πιανίστα Μιχαΐλ Πλετνιόφ, ο οποίος στη συνέχεια θα αναμετρηθεί με το γοητευτικό Κοντσέρτο για πιάνο και Ορχήστρα αρ. 11 σε ρε μείζονα, του Γιόζεφ Χάιντν. Η βραδιά θα κλείσει με τη "Μεγάλη" Συμφωνία του Σούμπερτ, ένα σπάνιας ευρύτητας και λυρισμού έργο (5/1).

Ο Max Cooper ερμηνεύει τον φωτεινό αιθέρα

Max Coope
© Alex Kozobolis

O "επιστήμονας" του ηλεκτρονικού ήχου Max Cooper επιστρέφει στην Αθήνα για λογαριασμό του Plisskën, αυτή τη φορά στην αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο μουσικός παραγωγός που εμπνέεται από την επιστήμη της γενετικής για να μιλήσει μέσα από το έργο του για έννοιες όπως  η ανάδυση, το άπειρο και η ταυτότητα παρουσιάζει στις 16 Ιανουαρίου ένα νέο οπτικοακουστικό πρότζεκτ για το οποίο συνεργάστηκε με το στούντιο design Architecture Social Club. Το "Aether" μια τρισδιάστατη εγκατάσταση ηχητικού/οπτικού πεδίου αναζητά την ομορφιά στις θεμελιακές αρχές του περιβάλλοντος.

Ασκήσεις φαντασίας και λυρισμού

Cyprien Katsaris

Ο βιρτουόζος πιανίστας Cyprien Katsaris παρουσιάζει στο πλαίσιο του κύκλου "Μεγάλοι Ερμηνευτές" του Μεγάρου ένα πλούσιο πρόγραμμα με χαρακτηριστικά έργα της κλασικής και ρομαντικής περιόδου. Περνώντας δεξιοτεχνικά από σονάτες του Χάυντν και την απαιτητική Φαντασία του Λιστ πάνω στο μοτίβο του  Μπετόβεν από τα "Ερείπια των Αθηνών", ο Κατσαρής συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του σπάνιες μινιατούρες Ελλήνων συνθετών, όπως Μάντζαρος, ο Λεωτσάκος, ο Κωνσταντινίδης, ο Παπαϊωάννου, η Κυριακού κ.α., που ακούγονται σπάνια στις συναυλιακές αίθουσες. (Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος", 13/1).

Το soundtrack της Αθήνας

Λίνα Παρασκευάς
© Νίκος Κοκκαλιάς

Η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Παρασκευάς Καρασούλος ενώνουν για ακόμη μια σεζόν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν στην καρδιά της Αθήνας, στο Μικρό Παλλάς, μια σειρά από μουσικές βραδιές κάθε Τετάρτη. Για τη νέα τους παράσταση με τίτλο "Βράδυ στην Αθήνα" οι δύο στιχουργοί καλούν τρεις τραγουδιστές της νεότερες γενιάς - τον Απόστολο Κίτσο, τον Παναγιώτη Λάμπουρα και τον Θοδωρή Νικολάου – να αναμετρηθούν με αγαπημένα κομμάτια από το ρεπερτόριό τους που ενορχηστρώνει ο Χρίστος Θεοδώρου. Τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Σταύρος Ράγιας και τη σκηνογραφική επιμέλεια ο Ανδρέας Γεωργιάδης.

Τα πολλά πρόσωπα της Μεσογείου

8 ιδέες για τις πρώτες συναυλιακές εξόδους του '24 - εικόνα 7

Η ερμηνεύτρια, free jazz vocalist και συνθέτρια Σαβίνα Γιαννάτου μαζί με τον πιανίστα και συνθέτη Σπύρο Μάνεση εγκαινιάζουν τον κύκλο της σειράς συναυλιών Jazz στο Μουσείο, που εμπνέεται από την περιοδική έκθεση "Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου" και αναζητά νέους συσχετισμούς ανάμεσα στα διαφορετικά πρόσωπα και τα πολλαπλά ηχοχρώματα της Μεσογείου. Για τον αυτοσχεδιαστικό διάλογο που ανοίγουν με την παράσταση "Sea Through" διαλέγουν τραγούδια από διαφορετικές γλώσσες και μουσικά ιδιώματα, από την Κάτω Ιταλία, τη Σαρδηνία και την Κορσική μέχρι τον Λίβανο, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Βόρειο Αφρική. (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, 12/1)

Γνωριμία με την Anna B Savage

Anna B Savage

Η "one to watch", σύμφωνα με το Guardian, ανερχόμενη τραγουδοποιός με το background στην κλασική μουσική έχει ίσως μια από τις πιο ιδιαίτερες, ασυνήθιστες φωνές που έχει προκύψει στην εναλλακτική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Έχοντας ήδη δύο επιτυχημένες underground κυκλοφορίες στο ενεργητικό της ("A Common Turn" και "in/FLUX") η Anna B Savage ετοιμάζεται να δώσει την πρώτη της συναυλία στην Ελλάδα, στο "Temple". (13/1)

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

«Τα τραγούδια της Κυριακής»

  • Ελληνική

Τρεις από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεότερης γενιάς, ο Γιάννης Διονυσίου, ο Γιάννης Παπαγεωργίου και η Νεφέλη Φασούλη, συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής και μας καλούν σε ένα κυριακάτικο γλέντι με τα τραγούδια του ρεπό, της χαράς και της τεμπελιάς. Κυριακή: Η μέρα του ρεπό, του κοινού ελεύθερου χρόνου και της συνάντησης με αγαπημένα πρόσωπα, για να κυλήσει όλη η εβδομάδα. Η μέρα που χαράχτηκε ανεξίτηλα στο λαϊκό τραγούδι και δημιούργησε μια μεγάλη δεξαμενή με τα τραγούδια της εργασίας, του καημού αλλά και της κοινής χαράς εκφράζοντας τις στιγμές, τα όνειρα και τις αγωνίες των καθημερινών ανθρώπων.Η επιλογή τραγουδιών έγινε με την βοήθεια του Χρήστου Παπαμιχάλη. Βασισμένο σε μια ιδέα του Αντρέα Βαγια.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

  • Κλασική μουσική

O Φιλίπ Ογκέν καθοδηγεί την ΚΟΑ στη συναυλία «Η Μεγάλη Βιέννη», με έργα Χάιντν, Μότσαρτ και Σούμπερτ. Συμπράττει ο μεγάλος πιανίστας Μιχαήλ Πλετνιόφ. Δύσκολα θα μπορούσαν να ξεχαστούν οι συγκλονιστικές εμφανίσεις του θρυλικού Ρώσου πιανίστα Μιχαήλ Πλετνιόφ και του σπουδαίου Γάλλου μαέστρου Φιλίπ Ωγκέν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κατά την περασμένη καλλιτεχνική περίοδο. Αναμενόμενα λοιπόν, η φετινή τους επιστροφή αναμένεται με ιδιαίτερη χαρά και τιμή από τους μουσικούς και το κοινό μας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να ερμηνεύσουν κλασικά αριστουργήματα που γεννήθηκαν στη Βιέννη από τρεις μέγιστους συνθέτες όλων των εποχών. Η λεπτότητα και η δραματικότητα του ώριμου Μότσαρτ συναντούν την ευφρόσυνη και γεμάτη εκπλήξεις γραφή του Χάυντν, προτού η μουσική οδηγηθεί σε μονοπάτια σπάνιας ευρύτητας, μεγαλείου και λυρισμού στη «Μεγάλη» Συμφωνία του Σούμπερτ.

Σαβίνα Γιαννάτου - Σπύρος Μάνεσης

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο νέος κύκλος της σειράς συναυλιών «Jazz στο μουσείο» εξερευνά διαφορετικές πτυχές της Μεσογείου, αντλώντας έμπνευση από την περιοδική έκθεση «Ο νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» και ξεκινά με την παράσταση «Sea through». Μέσα από έναν ζωντανό αυτοσχεδιαστικό διάλογο με τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση, η Σαβίνα Γιαννάτου ερμηνεύει τραγούδια από την Κάτω Ιταλία, τη Σαρδηνία, την Κορσική, τον Λίβανο, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Βόρειο Αφρική σε διαφορετικές γλώσσες και ιδιώματα, αναδεικνύοντας τη θάλασσα, τη διαφάνεια και το φως στα ηχοχρώματα της Μεσογείου.

Anna B Savage

  • Rock-pop-folk

Πρόκειται για μία από τις πιο ιδιαίτερες, ασυνήθιστες γυναικείες φωνές του σήμερα και αναμφίβολα ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει προκύψει στην ευρύτερη alternative σκηνή τα τελευταία χρόνια. H multi instrumentalist από το Λονδίνο κυκλοφόρησε το πρώτο της EP το 2015 που την οδήγησε σε tour με τους ορκισμένους fans της Father John Misty και την Jenny Hval. Το ιστορικό label City Slang της πρότεινε συμβόλαιο και το debut album της “A Common Turn” κυκλοφόρησε το 2021 και έκανε τον πρώτο, μικρό underground θόρυβο. Ακολούθησε το “in/Flux” που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2023: Ήταν ΑΥΤΗ η φωνή της Anna , ένα πανέμορφο φωνητικό υβρίδιο σύγχρονης εκδοχής της Ella Fitzgerland, της FKA Twigs και της Billie Eilish, όλα όμως ειπωμένα σε ένα τόσο αυθεντικό, προσωπικό, βιωματικό πλαίσιο .

The Tiger Lillies

  • Rock-pop-folk

Tο διάσημο punk/street opera τρίο επιστρέφει με μία μοναδική παράσταση, με τίτλο «The Crack οf Doom and Other Quarantine Tales».

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

  • Κλασική μουσική

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Στέφανος Τσιαλής έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν την αγάπη του για την ισπανική μουσική. Επιστρέφοντας λοιπόν στην ορχήστρα, επιστρέφει και στη μουσική του κορυφαίου Ισπανού συνθέτη του 20ού αιώνα Μανουέλ ντε Φάγια, γεμάτη μπρίο, περηφάνια, ζωντάνια, αρμονικό αισθησιασμό και χορευτική ενέργεια. Προσκεκλημένος σολίστ της συναυλίας είναι ο ανερχόμενος αστέρας Μαρκ Σαμπάχ, σόλο βιόλα της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου και ικανός να αναδείξει κάθε φανερή ή αφανή αρετή της βιόλας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο.

Max Cooper

  • Σύγχρονη

O μουσικός παραγωγός και το Architecture Social Club πειραματίζονται επί σειρά ετών πάνω σε έναν νέο τύπο οπτικοακουστικής εμπειρίας. Το «Aether» αποτελεί το αποκορύφωμα αυτής της έρευνας. Ο γεννημένος στη Βόρεια Ιρλανδία μουσικός παραγωγός Max Cooper κατέχει περίοπτη θέση στην ηλεκτρονική σκηνή. Καλλιτεχνική προσωπικότητα με δημιουργική περιέργεια και ευαισθησία, εμπνέεται από την επιστήμη της γενετικής και προσεγγίζει μέσα από τις εξαιρετικές και πολύπλοκες μουσικές του δημιουργίες έννοιες όπως η ανάδυση, η ταυτότητα και το άπειρο. Το αποτέλεσμα είναι μια αφηρημένη μουσική αφήγηση στην οποία τέχνη, αρχιτεκτονική και επιστήμη αλληλοεπιδρούν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Το Aether είναι μια τρισδιάστατη εγκατάσταση ηχητικού/οπτικού πεδίου φωτός που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το στούντιο design Architecture Social Club. Μια ζωντανή οπτικοακουστική εμπειρία που σε καθηλώνει, καθώς αναδεικνύει την ομορφιά, την ένταση και τα συναισθήματα που προκαλούν θεμελιακές μορφές και ήχοι από τον περιβάλλοντα χώρο: κύματα, επιφάνειες, συμμετρίες, σουρεαλιστικά τοπία –μία σύγχρονη ερμηνεία του φωτεινού αιθέρα.

«Βράδυ στην Αθήνα»

  • Μουσική παράσταση

Η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Παρασκευάς Καρασούλος υπογράφουν τη νέα παράσταση στην οποία συμμετέχουν τρεις νέοι ερμηνευτές: ο Απόστολος Κίτσος, ο Παναγιώτης Λάμπουρας και ο Θοδωρής Νικολάου. Φαντασία, πρωτοτυπία και λυρικότητα χαρακτηρίζουν το άκουσμα που προτείνουν με τον ενορχηστρωτή Χρίστο Θεοδώρου να αναδεικνύει και να φωτίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των συνθέσεων και των συνθετών που συμπεριλαμβάνουν στο φετινό ρεπερτόριο της νέας τους παράστασης. Τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Σταύρος Ράγιας, τη σκηνογραφική επιμέλεια ο Ανδρέας Γεωργιάδης και τις ενορχηστρώσεις ο Χρίστος Θεοδώρου.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Συναυλίες

Gazarte

Βουτάδων 32-34, Γκάζι
  • Συναυλίες

Temple

Ιάκχου 17, Γκάζι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πολυσυλλεκτικά πλην ετερόκλητα συναυλιακά προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: σαγήνες και αμηχανία

Όμορφες αλλά και αμήχανες στιγμές περιελάμβαναν δύο συναυλίες της ΚΟΑ, με πληθώρα ετερόκλητων μεταξύ τους έργων και σολίστ, στην "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής στις αρχές και τα τέλη Μαρτίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
17/05/2024

Ryuichi Sakamoto: Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη στο Subset Festival

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τελευταία παράσταση ενός εμβληματικού συνθέτη που επηρέασε με πρωτοποριακό τρόπο τη σύγχρονη μουσική. Οι επιλογές του Sakamoto στο "Opus" καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του.

Όσα δεν θα χάσουμε από τον τριήμερο προγραμματισμό του φετινού Athens Music Week

Ξεχωρίζουμε τα must-see της φετινής διοργάνωσης που επιστρέφει μεγαλύτερη από ποτέ στη γειτονιά της Τεχνόπολης (22-25/5).

"Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη": Ένα πάρτι για το παρόν και το μέλλον του Arkopolis

Η 2023 Ελευσίς και η ομάδα Cultterra προσκαλούν την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας και του Θριάσιου πεδίου να συνδιαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αλλά και να χορέψει στους ρυθμούς της eurodance μουσικής που θα επιλέξει το dj δίδυμο Arvanite Pistols από την Ελευσίνα.

Πανελλήνιοι διαγωνισμοί πιάνου, κιθάρας και βιολιού από την musicArte

Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους διαγωνισμούς για παιδιά και νέους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι Apocalyptica παίζουν Metallica στον Λυκαβηττό

Το νέο άλμπουμ τους "Plays Metallica Vol.2" είναι ο διάδοχος του περίφημου "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos".

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τιμά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.