Ο Christopher C. King θυμάται "Όταν το βιολί ήταν βασιλιάς"

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη φιλοξενεί διοργανώνει μια εκδήλωση για τη μουσική ιστορία της Ηπειρώτικης μουσικής, τοποθετώντας αυτή τη φορά στο επίκεντρο το βιολί.

Christopher C. King © Konstantinos S

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "When Violin Was King – Όταν το βιολί ήταν βασιλιάς”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο "Cotsen Hall" (Αναπήρων Πολέμου 9) στις 7 μ.μ., ενώ θα προβάλλεται και ζωντανά μέσω YouTube στα αγγλικά και στα ελληνικά. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. 

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη φιλοξενεί για ακόμη μία φορά τον Christopher C. King για μια γιορτή του Ηπειρώτικου μουσικού πολιτισμού. Στη μουσική αυτή διάλεξη ο Christopher King ξεδιπλώνει, μέσα από τη μοναδική μεθοδολογία του, τη μουσική ιστορία της Ηπειρώτικης μουσικής, τοποθετώντας αυτή τη φορά στο επίκεντρο το βιολί. Παίζει σπάνιους εμπορικούς δίσκους 78 στροφών από τις αρχές του 20ου αιώνα και αποκαθιστά την πρωτεύουσα θέση που κατείχε το μουσικό όργανο στην Ηπειρώτικη ορχηστρική μουσική. Συνομιλεί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Ανδρέα Ζομπανάκη, τους μουσικούς Κώστα Καραπάνο (βιολί), Aurel Qirjo (βιολί) και Μάριο Τούμπα (λαούτο), οι οποίοι θα ερμηνεύσουν ζωντανά παραδοσιακά κομμάτια της Ηπείρου. 

Grevena Paniyeri

Μια ιδιότυπη δημόσια παρουσίαση, ένας διάλογος ελεύθερης μορφής, όπου όλοι οι συμμετέχοντες εξερευνούν μαζί το μουσικο-ιστορικό θέμα της εξέλιξης και προσαρμογής της Ηπειρώτικης μουσικής. Ο Christopher C. King, με αφορμή τον πρώιμο ιστορικό ρόλο του βιολιού, αφηγείται την αρχαιολογία των ακουσμάτων της Ηπείρου. Θα είναι μία σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής και του πολιτισμού της Ηπείρου να παρακολουθήσουν αυτή τη γιορτή της μουσικής.  

Συμμετέχουν 

  • Ο Christopher C. King είναι Αμερικανός εθνομουσικολόγος, συνθέτης, ακτιβιστής και συγγραφέας, βραβευμένος με Grammy το 2002. Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Ηπειρώτικο Μοιρολόι”. 
  • Ο Κώστας Καραπάνος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1974 και παίζει βιολί από τα 12 του χρόνια. Είναι πτυχιούχος κλασικού βιολιού και παράλληλα ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Ηπείρου.
  • Ο Aurel Qirjo γεννήθηκε το 1964 στην Κορυτσά της Αλβανίας. Σπούδασε μουσική και έγινε καθηγητής βιολιού στην Αλβανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού διηύθυνε τη συμφωνική ορχήστρα στη Μουσική Ακαδημία των Τιράνων και της Κορυτσάς. Έχει απορροφήσει τα ιδιωματικά στυλ της νότιας αλβανικής και της βορειοελλαδικής μουσικής, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τον Etem Qerimi.
  • Ο Μάριος Τούμπας γεννήθηκε το 1992 στα Ιωάννινα, όπου και μεγάλωσε. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε από την ηλικία των 7 ετών, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα κλασικής κιθάρας και φοιτώντας στο ωδείο "Τσακάλωφ" στα Ιωάννινα. Το 2013 αρχίζει να παίζει επαγγελματικά λαϊκή κιθάρα. Από το 2016 και μετά ξεκινά να παίζει και λαούτο και να μελετά την παραδοσιακή μουσική. 

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι High Vis στο ήδη καταιγιστικό line up της συναυλίας των The Offspring

Η λονδρέζικη μπάντα θα πλαισιώνει τους θρύλους του punk rock, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον παλμό μιας βραδιάς που προμηνύεται εκρηκτική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/01/2026

Ο Αντώνης Ρέμος κάνει νέο χιτ με τη "Δευτέρα"

Στο ελληνικό YouTube έχοντας πλέον ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο views.

Οι Χαΐνηδες υποδέχονται τη νέα χρονιά στον Σταυρό του Νότου

Στο πλαίσιο της χειμερινής τους περιοδείας η μπάντα θα κάνει 3 εμφανίσεις στην Αθήνα και δεν πρέπει να τις χάσετε.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Σαμόλης και γιατί τον βλέπω παντού;

Ο καλλιτέχνης που από τις μικρές θεατρικές σκηνές της Αθήνας έφτασε μέχρι τα sold out και "κατέλαβε" το feed μας με τις Στρακαστρούκες.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης θέλει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να αφήνει χώρο για το απρόβλεπτο

Μια κουβέντα με τον σημαντικό μουσικό, με αφορμή τις εμφανίσεις του στο Half Note Jazz Club.

Στο Floyd για τους Pink Floyd, τον Μάρτιο

Ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό show, το A Tribute Concert to Pink Floyd παρουσιάζουν οι The Great Gig, σε μια συναυλία-αφιέρωμα στο μουσικό σύμπαν των Pink Floyd.

Τετραλογία: Ερωτόκριτος, Στοιχειωμένοι, Καπετάν Μιχάλης και Ελευθέριος Βενιζέλος ζωντανεύουν στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Δημήτρης Μαραμής σε μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Άρη και της Λίλιαν Βουδούρη, επιλέγει τις σημαντικότερες μουσικές στιγμές από τα τέσσερα μουσικοθεατρικά του έργα.