Ο Stephin Merritt των Magnetic Fields μεταξύ ερωτισμού και κυνισμού, "Quickies" και love songs

Ο Stephin Merritt, ο άνθρωπος πίσω από τους σαρδόνια ερωτικούς και σπαρταριστά έξυπνους Magnetic Fields, μας μιλά για την επερχόμενη συναυλία τους στο «Floyd» (22/11) με το ίδιο πνεύμα που διαπνέει και τους στίχους του, είτε πρόκειται για «69 Love Songs» ή για μερικά «Quickies».

The Magnetic Fields interview Floyd © Mark Ynys Mon

Γράφονται ακόμα σήμερα σπουδαία ερωτικά τραγούδια ή είναι ένα είδος που οδεύει προς εξαφάνιση;
Δεν συνηθίζω να αναζητώ τη μουσική με βάση το λυρικό περιεχόμενο και, όταν δουλεύω ως DJ, παίζω σπάνια ερωτικά τραγούδια. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μερικά καλά. Με μια πρόχειρη σκέψη, μου έρχονται η Robyn, οι Goldfrapp και η Kylie Minogue, o Nick Cave και οι Saint Etienne και, φυσικά, οι ABBA. Τα ερωτικά τραγούδια σπανίως είναι χαρούμενα, δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν ούτε θα είναι στο μέλλον. Είναι σημαντικό όμως να υπάρχουν.


Έχουν περάσει τρία χρόνια από την κυκλοφορία των "Quickies" (2020). Ετοιμάζετε κάποιο νέο υλικό ή έχετε εντοπίσει την επόμενη μουσική ή λεξιλογική "πρόκληση" που θα επιχειρήσετε;
Κάθε φορά που μοιράζομαι με κάποιο περιοδικό την επόμενη δουλειά μου, αυτή αλλάζει τελικά σε βαθμό που δεν αναγνωρίζεται καν. Οπότε πια απλά επινοώ πράγματα προκειμένου να απαντήσω. Επομένως, αυτή την περίοδο δουλεύω σε μια σειρά από δέκα μιούζικαλ πάνω σε επιστημονικούς κλάδους.


Σε έναν κόσμο όπου οι ταινίες, τα βιβλία και οι παραστάσεις κρατούν όλο και περισσότερη ώρα, μήπως χρειαζόμαστε μερικά "Quickies"; Το μέγεθος μετράει, τελικά, στις μουσικές κυκλοφορίες;
Κάθε τραγούδι, για παράδειγμα το "I Will Survive", συχνά κυκλοφορεί σε αρκετές εκδοχές με διαφορετικές διάρκειες. Είτε ακούσεις την τρίλεπτη είτε τη δεκάλεπτη βερσιόν, δεν παύει να είναι το "I Will Survive". Επομένως, όχι, το μέγεθος δεν μετράει επειδή έτσι κι αλλιώς αλλάζει συνεχώς. 


Ποια ήταν η δημιουργική διαδικασία που ακολουθήσατε για το δίσκο; Επιλέγετε συνήθως ένα λογοπαίγνιο ή ένα κόνσεπτ προτού ξεκινήσετε ή σας έρχεται κατά τη διάρκεια της δουλειάς πάνω στο άλμπουμ;
Η διαδικασία που ακολουθώ διαφέρει από δίσκο σε δίσκο, γι’ αυτό και καταλήγουν να διαφέρουν μεταξύ τους. Για τα "Quickies", ειδικότερα, ο μόνος κανόνας ήταν η σύντομη διάρκεια, κάτω από δύο λεπτά και δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Έτσι, όλα τα κομμάτια ηχογραφήθηκαν γρήγορα• όσο το επιτρέπουν τουλάχιστον τα σύγχρονα στάνταρ. Ξέρω ανθρώπους που συνήθιζαν να ηχογραφούν έναν ολόκληρο δίσκο σε μία ή δύο μέρες!


Ο τρόπος που αποτυπώνετε την αγάπη στους στίχους σας έχει μπόλικο συναίσθημα, τολμηρή σεξουαλικότητα και γεμάτο ειλικρίνεια χιούμορ. Αναρωτιέμαι πώς βλέπετε τον έρωτα στα χρόνια των dating apps. Υποθέτω ότι θα βρίσκατε έναν πολύ ευρηματικό τίτλο για έναν άλμπουμ με αυτό το κόνσεπτ. 
Δεν είμαι σταρ πρώτης γραμμής –ειλικρινά ακούγεται φριχτό!– αλλά είμαι αρκετά διάσημος για να μπορέσω να μπω σε ένα dating app. Επομένως ξέρω πολύ λίγα πράγματα γι’ αυτά και δεν είμαι ιδιαίτερα περίεργος. Πάντως δεν μου φαίνεται ότι τα βλέπει κανείς ιδιαίτερα θετικά…


Η καριέρα σας έχει περάσει από διαφορετικές φάσεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συνθέτετε μουσική, από άλμπουμ με κύριο άξονα τα synthesizers μέχρι κάποια όπου δεν τα χρησιμοποιείτε σχεδόν καθόλου, αλλά επικεντρώνεστε σε ακουστικά όργανα ή ηλεκτρικές κιθάρες. Πώς εκφράζετε όλες αυτές τις περιόδους στις live εμφανίσεις σας;
Τα τραγούδια και τα όργανα στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Δεν βρίσκουμε κανένα λόγο να ακούγονται ζωντανά ακριβώς όπως στο άλμπουμ, επομένως παίζουμε απλώς τα τραγούδια, χρησιμοποιώντας τα όργανα που φέραμε μαζί μας στο αεροπλάνο. Αν θέλετε να ακούσετε το δίσκο απλώς σε μεγαλύτερη ένταση, προτείνω να χρησιμοποιήσετε ακουστικά. 


Είναι γνωστό ότι δεν σας αρέσει και πολύ να παίζετε live. Υπάρχουν τελετουργικά που σας βοηθούν να βγείτε στη σκηνή;
Η Christine McVie έλεγε για τη ζωή της με τους Fleetwood Mac: "Η Stevie Nicks και εγώ δεν κάναμε ποτέ ναρκωτικά, μέναμε μόνο στην κοκαΐνη και τη σαμπάνια". Οι Magnetic Fields, από την άλλη, προτιμούν να πίνουν τσάι επί σκηνής, άντε και κανένα κονιάκ. 

Αν δεν κάνω λάθος, αυτή θα είναι η πρώτη σας φορά στην Ελλάδα; 
Ναι, δεν έχουμε ξαναπαίξει εδώ. Υπόσχομαι να μη μιλήσω για πολιτική!

Ποια είναι τα αγαπημένα σας εννιά "love songs";
Δεν σκέφτομαι ποτέ τα τοπ 10 (πόσο μάλλον τοπ 9) σχετικά με οτιδήποτε, αλλά υπάρχουν μερικά ερωτικά τραγούδια που μου έρχονται στο μυαλό αυτήν τη στιγμή: Η "Lola" των The Kinks στο cover των The Raincoats, που αλλάζει το γένος του τραγουδιστή χωρίς να αλλάζει τα λόγια• το "The Last Day of Our Acquaintance", που τραγούδησα την περασμένη εβδομάδα σε ένα αφιέρωμα• το "Trains and Boats and Planes", σε μουσική Burt Bacharach και στίχους Hal David, που το έκανε διάσημο η Dionne Warwick• το "I’m Not Sayin" του Gordon Lightfoot που έγινε διάσημο στην εκδοχή της Nico• το "The Rhythm Divine" των Yello με τη Shirley Bassey• το "Love Policeman" των Captain Sensible• το "A Lover Spurned" του Marc Almond• το "You Only Tell Me You Love Me When You’re Drunk" των Pet Shop Boys• και, τέλος το "Ever So Lonely" των Monsoon.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

The Magnetic Fields

  • Rock-pop-folk

Το συγκρότημα θα ερμηνεύσει κομμάτια από όλη την καριέρα του, συμπεριλαμβανομένου υλικού από το εμβληματικό τριπλό άλμπουμ του, «69 Love Songs». Οι Magnetic Fields αντιπροσωπεύουν τη δημιουργική παραγωγή του τραγουδοποιού, τραγουδιστή, παραγωγού και πολυοργανίστα Stephin Merritt, ο οποίος, μαζί με διάφορα μέλη της μπάντας στο τσέλο, την τούμπα, τα κρουστά και διάφορα άλλα όργανα, έγινε η πεμπτουσία του εκκεντρικού ποπ της δεκαετίας του 1990. Ο Stephin Merritt θα πλαισιωθεί από τα μέλη των Magnetic Fields, Sam Davol, Shirley Simms, Chris Ewen και Anthony Kazynski.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.