Η Αγγελική Τουμπανάκη τραγουδά για την Γυναίκα

Η βοκαλίστρια και ερευνήτρια παρουσιάζει στο Θέατρο Πορεία τη μουσική παράσταση "For women" με κομμάτια αγαπημένων συνθετριών και συνθετών.

Αγγελική Τουμπανάκη © Giorgos Vitsaropoulos

Η μουσική παράσταση "For Women" της Αγγελικής Τουμπανάκη, που συγκίνησε το κοινό και έγινε sold-out όπου παρουσιάστηκε, έρχεται για πρώτη φορά στο Θέατρο Πορεία,  στις 30 και 31 Οκτωβρίου, με ένα σύμπλεγμα σπάνιων καλλιτεχνών επί σκηνής, ηθοποιών, βοκαλίστριων και μουσικών. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις από την ομάδα "For Women Activism project", με όραμα την ισότητα και την αρμονική συνύπαρξη των φύλων.

For women
© Giorgos Vitsaropoulos

Kάτι πιο ευρύ από μια μουσική performance, κάτι περισσότερο από ένα φωνητικό ensemble, το "For Women" είναι ένα δυναμικό πρότζεκτ και ταυτόχρονα μια μουσική κολεκτίβα που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η αγαπημένη και μοναδικής ποιότητας βοκαλίστρια και ερευνήτρια Αγγελική Τουμπανάκη. Στόχος της είναι να τιμήσει μέσα από τη δουλειά της και να αφηγηθεί ιστορίες ξεχωριστών γυναικών, που ενέπνευσαν συνθέτες ανά τον κόσμο και έγιναν τραγούδια στις μουσικές παραδόσεις των λαών.

Στην παράσταση παρουσιάζονται κομμάτια αγαπημένων συνθετριών και συνθετών, όπως των Νina Simone, Joni Mitchell, Patti Smith, Tracy Chapman, Λένας Πλάτωνος, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, Μίκη Θεοδωράκη, Leonard Cohen, Nick Cave, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια από Ελλάδα, Μεσόγειο, Βαλκάνια, Ανατολία και Λατινική Αμερική – όλα με κεντρικό πρόσωπο τη Γυναίκα. Μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο και τη μουσική, θα βιώσουμε ιστορίες για γυναίκες ελεύθερες που ανέτρεψαν τα κοινωνικά στερεότυπα. Για πειρατίνες και μάγισσες, για γυναίκες παθιασμένες, αιρετικές, ονειροπόλες, πρωτοπόρες. Για γυναίκες που ερωτεύονται, που πονούν, που θρηνούν, που μάχονται, που ονειρεύονται, που επαναστατούν, που διαρκώς ανασταίνονται.

For women
© Giorgos Vitsaropoulos

Δεξιοτέχνες της παραδοσιακής και της τζαζ μουσικής, βοκαλίστριες, ηθοποιοί, ένα συμπαγές πλέγμα σπάνιων καλλιτεχνών επί σκηνής, δημιουργούν ένα πολυδιάστατο και γοητευτικό σύμπαν, με φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους, λούπες και πολυφωνίες. Ενώνουν ετερογενείς μουσικές, αυτοσχεδιάζουν και αλληλεπιδρούν φτιάχνοντας έναν κόσμο αφιερωμένο στη γυναίκα την άχρονη και διαχρονική. Η μουσική συνδιαλέγεται με την τέχνη του θεάτρου και της ποίησης, η κίνηση γίνεται στοιχείο της μουσικής δραματουργίας, ενώ ο ειδικά σχεδιασμένος φωτισμός ακολουθεί τον αφηγηματικό ρυθμό.

Το Toubanaki 5tet αποτελείται από πέντε διακεκριμένους μουσικούς της jazz και παραδοσιακής μουσικής σκηνής της Ελλάδας, μόνιμους συνεργάτες της βοκαλίστριας - ερευνήτριας Αγγελικής Τουμπανάκη. To γυναικείο Vocal Ensemble που δημιουργήθηκε από την Αγγελική Τουμπανάκη ειδικά για την παράσταση For Women, έχει πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς τον Χορό του αρχαίου ελληνικού δράματος. Κατά τη μουσική δράση και την αφήγηση, πλάι στο τραγούδι, χρησιμοποιεί κρουστά, σύγχρονους βοκαλισμούς και body music. Η χορικότητα εκφράζει τη φωνή της γυναίκας και τη συλλογική της ταυτότητα που εκκινεί από το αρχαίο δράμα, περνάει από την παράδοση και φτάνει μέχρι τη σύγχρονη φωνητική σύνθεση.

Με όραμα την ισότητα και την αρμονική συνύπαρξη των φύλων, κατά το διήμερο 30 και 31 Οκτωβρίου το κοινό με την είσοδό του στο θέατρο θα έχει την ευκαιρία να βιώσει μια διαδραστική καλλιτεχνική διαδρομή, σχεδιασμένη από την ομάδα έργου "FOR WOMEN Artivism project". Στο πλαίσιό της, θα πραγματοποιηθούν βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ, ενώ θα τιμηθούν και θα μιλήσουν για το κοινωνικό τους έργο ξεχωριστές Γυναίκες. Σε συνεργασία με το εργαστήριο μουσικών κρουστών οργάνων και της μουσικής ομάδας "Κρουστωδία" της θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

To  FOR WOMEN | Artivism project δημιουργήθηκε από την Αγγελική Τουμπανάκη με αφορμή την ανάγκη και το όραμά της, οι καλλιτεχνικές, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις συλλογικά να αντικατοπτρίζουν την εποχή και να δημιουργούν ένα ισχυρό κοινωνικό - ανθρωπιστικό αποτύπωμα. Η ομάδα έργου αποτελείται από  εξειδικευμένους εκπαιδευτές σε ζητήματα έμφυλης ισότητας, καλλιτέχνες, θεατροπαιδαγωγούς, υποστηρικτές και εμψυχωτές ευάλωτων ομάδων (μεταναστών, προσφύγων), φεμινιστικές ακτιβίστριες.

Προπώληση εισιτηρίων more.com.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".