"Microcosmos": Ο "Κολοσσός του σαξοφώνου" Oded Tzúr και το κουαρτέτο του στο ΚΠΙΣΝ

Ο Oded Tzúr μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του μετασχηματίζουν τα μυστικά της ινδικής μουσικής παράδοσης σε spiritual τζαζ, σε μία συναυλία που υλοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Oded Tzúr ©Chris Knight

Στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών "Microcosmos" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πραγματοποιείται φέτος ένα μουσικό ταξίδι με πρωταγωνιστές μουσικούς που σε όλη την πορεία τους εξερευνούν τις απεριόριστες δυνατότητες του ήχου. Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ. ο Φάρος του ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τον Oded Tzùr και το κουαρτέτο του που μετασχηματίζουν τα μυστικά της ινδικής μουσικής παράδοσης σε spiritual τζαζ, σε μία συναυλία που υλοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο Oded Tzúr είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς σαξοφωνίστες στη διεθνή σκηνή της τζαζ. Με έδρα τη Νέα Υόρκη και με σημαντικά άλμπουμ στη σύγχρονη δισκογραφία, συγκρίνεται με "ιερά τέρατα" του παρελθόντος όπως ο Sonny Rollins και ο John Coltrane. Τον περιγράφουν ως έναν "συναρπαστικό νέο Κολοσσό του σαξοφώνου" - όπως  αποκαλούσαν τον Rollins πίσω στα 50s – ή του δίνουν μια περίοπτη θέση στην αισθητική τάση της σύγχρονης spiritual τζαζ, σχεδόν ανάλογη με αυτή που είχε ο Coltrane στα 60s.

Oded Tzúr
©Chris Knight

Παράλληλα με την τζαζ, έχει μελετήσει την κλασική ινδική μουσική έχοντας δάσκαλο τον Hariprasad Chaurasia, γκραν μετρ του φλάουτου bansuri, με αποτέλεσμα να μην  έχει απλώς εμβαθύνει στα μυστικά και στις λεπτομέρειες της μεγάλης αυτής μουσικής παράδοσης, αλλά και να έχει αναπτύξει και μια ιδιαίτερη τεχνική: αποδίδει με το σαξόφωνο τα μικροδιαστήματα και τους μικροτόνους της ινδικής μουσικής, δίνοντας έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στον ήχο του σαξοφώνου του. 

Oded Tzúr
©Silvia Bobariu

Επιπλέον, η προσέγγιση του Oded Tzúr, παρά τις καινοτόμες προσθήκες που εμπεριέχει, δεν απομακρύνεται ποτέ από τη μελωδία και τη δομημένη αφήγηση – μάλιστα ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στο storytelling, κάτι που γίνεται εμφανές και στην αντίστοιχη ποιότητα των συνθέσεών του. Αυτή η μελωδική αφήγηση που τον χαρακτηρίζει και οι έντονες ινδικές επιδράσεις που ανιχνεύονται σ' αυτήν, του δίνουν την ιδιότητα του "πρωταγωνιστή” της spiritual τζαζ για την οποία είναι ήδη διάσημος.

Με τέσσερις σπουδαίους δίσκους στο ενεργητικό του (Like a Great River και Translator's Notes στην Εnja Records και Here Be Dragons και Isabela στην ECM) ο Oded Tzúr μας φέρνει τη μουσική του, μη διστάζοντας να εντάξει σ' αυτήν και σύγχρονα στάνταρντς, όπως το "Can't Help Falling in Love With You" του Elvis Presley, μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του Nital Herskovits (πιάνο), Πέτρο Κλαμπάνη (κοντραμπάσο) και Jonathan Blake (ντραμς).

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 15€, μειωμένο 10€

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".