Zaz: "Μετά την Piaf, είναι και πάλι η Piaf. Κανείς δεν μπορεί να τη φτάσει"

Η πολύπλευρη Γαλλίδα ερμηνεύτρια επιστρέφει έπειτα από πολλά χρόνια στην Ελλάδα (Τάε Κβον Ντο, 14/10), δίνοντάς μας την τέλεια αφορμή να συζητήσουμε μαζί της για όσα της συνέβησαν την τελευταία δεκαετία.

zaz

Η Γαλλίδα ερμηνεύτρια που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό και ραδιόφωνο χάρη στο διπλά διαμαντένιο single της "Je veux", έχει καλή γνώση jazz, blues, pop, chanson και μια ιδιαίτερη αγάπη στην urban αισθητική και τη σύγχρονη δημιουργική pop. Ο πιο πρόσφατος δίσκος της, με τίτλο "Isa" (από το όνομά της Isabelle Geffroy, 2021), έφτασε στο Νο 2 των γαλλικών charts, ενώ αποκάλυψε μια διαφορετική πτυχή της Zaz που δεν σταματά τις καλλιτεχνικές της αναζητήσεις. To Σάββατο 14 Οκτωβρίου επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από μία δεκαετία, για μια best of συναυλία στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο και με αφορμή την επερχόμενη άφιξή της μας μιλά για τη Zaz και την… Isa.

Στην Ελλάδα το single σου "Je veux" (2010) αγαπήθηκε ιδιαίτερα. Τι σημαίνει για σένα αυτό το κομμάτι;
Όταν το τραγουδάω στη σκηνή, τα πρόσωπα των ανθρώπων φωτίζονται από χαρά. Το "Je veux" εκφράζει την αξία ότι η ουσία δεν βρίσκεται στα πράγματα που μπορούμε να κατέχουμε.

Πόσο έχει αλλάξει η Zaz εκείνης της εποχής μέχρι σήμερα;
Πολλά έχουν αλλάξει και ταυτόχρονα πολύ λίγα. Έχω αλλάξει πολύ, γιατί δεν είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι στα 10, στα 20 ή στα 30. Έχω μάθει επίσης πολλά κι έχω ανακαλύψει μια σειρά από πράγματα για τον εαυτό μου. Πλέον, με γνωρίζω καλύτερα γιατί έχω περάσει πολλά. Έχω μάθει να αφήνομαι και ακόμα μαθαίνω. Έχω περισσότερη εμπειρία, αλλά στην ουσία είμαι η ίδια.

Στα media σε αποκαλούν διάδοχο της Edith Piaf. Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι αυτό;
Είμαι περήφανη και είναι πάντα κολακευτικό. Η Piaf είναι μέρος της κληρονομιάς του γαλλικού τραγουδιού. Μετά την Piaf, είναι και πάλι η Piaf. Κανείς δεν μπορεί να τη φτάσει. Για το διεθνές κοινό υπάρχουν κάποια κοινά σημεία, όπως ότι τραγουδάω στα γαλλικά ή ότι έχω τραγουδήσει στο δρόμο, κι ας μην ξεκίνησα από εκεί, όπως η Piaf.

Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την πιο πρόσφατη δισκογραφική κυκλοφορία σου, "Isa"; Είναι, αλήθεια, η πιο προσωπική δουλειά σου έως τώρα;
Κάθε άλμπουμ είναι προσωπικό. Αντιστοιχεί σε μια στιγμή της ζωής μου. Το "Isa" ήρθε σε μια ιδιαίτερη στιγμή, κατά την οποία ήθελα να κάνω ένα διάλειμμα. Η Zaz καταλάμβανε πολύ χώρο, ήμουν συνεχώς στη σκηνή, είχα ανάγκη να με βρω ξανά και να επικεντρωθώ στην προσωπική μου ζωή. Μετά ήρθαν οι καραντίνες και ο εγκλεισμός, οπότε υποχρεώθηκα να το κάνω. Ο δίσκος μιλάει για όσα βίωνα εκείνη την περίοδο, όσα συνειδητοποίησα και τα νέα πράγματα που ήρθαν στη ζωή μου. Επανασυνδέθηκα με την Isabelle.

zaz

Πώς νιώθεις που επιστρέφεις στην Ελλάδα; 
Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που θα επιστρέψω στην Ελλάδα, καθώς έχω να την επισκεφτώ πάνω από δέκα χρόνια. Θυμάμαι ένα πολύ χαρούμενο και έντονο κοινό. Χαίρομαι πολύ που θα το ξαναβρώ! Ελπίζω ότι θα είναι εκεί στο ραντεβού μας.

Tι μπορούμε να περιμένουμε από το live σου στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο;
Σε αυτό το live άλμπουμ, προσπαθήσαμε να αντλήσουμε αγαπημένα τραγούδια από όλη τη δισκογραφία μου. Υπάρχει λίγο και από τα πέντε άλμπουμ, οπότε το πρόγραμμα θα έχει κάτι για όλους. Η ομάδα τεχνικών και μουσικών γύρω μου είναι εξαιρετική. Θα είναι μαγικά!

Δεδομένου ότι περιοδεύεις ακατάπαυστα, υπάρχουν πλάνα για έναν νέο δίσκο σύντομα;
Το σχέδιό μου για το υπόλοιπο αυτής της μαραθώνιας περιοδείας είναι να καταφέρω να την ολοκληρώσω τον Οκτώβριο και να απολαύσω την επαφή με το κοινό κάθε χώρας ξεχωριστά. Μετά θέλω να δουλέψω πάνω στο επόμενο άλμπουμ, το οποίο έχω ήδη ξεκινήσει να σκέφτομαι και να δομώ ανάμεσα στις συναυλίες μου. 

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Και μετά άλλες περιπέτειες. Έχω ακόμα πολλά όνειρα να εκπληρώσω, όλα είναι πιθανά... 

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

ZAZ

  • Jazz-Blues-Ethnic

Η χαρισματική Γαλλίδα τραγουδοποιός επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από μία δεκαετία, για μια best of συναυλία. Η Γαλλίδα ερμηνεύτρια που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό και ραδιόφωνο χάρη στο διπλά διαμαντένιο single της "Je veux", έχει καλή γνώση jazz, blues, pop, chanson και μια ιδιαίτερη αγάπη στην urban αισθητική και τη σύγχρονη δημιουργική pop. Ο πιο πρόσφατος δίσκος της, με τίτλο "Isa" (από το όνομά της Isabelle Geffroy, 2021), έφτασε στο Νο 2 των γαλλικών charts, ενώ αποκάλυψε μια διαφορετική πτυχή της Zaz που δεν σταματά τις καλλιτεχνικές της αναζητήσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πολυσυλλεκτικά πλην ετερόκλητα συναυλιακά προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: σαγήνες και αμηχανία

Όμορφες αλλά και αμήχανες στιγμές περιελάμβαναν δύο συναυλίες της ΚΟΑ, με πληθώρα ετερόκλητων μεταξύ τους έργων και σολίστ, στην "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής στις αρχές και τα τέλη Μαρτίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
17/05/2024

Ryuichi Sakamoto: Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη στο Subset Festival

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τελευταία παράσταση ενός εμβληματικού συνθέτη που επηρέασε με πρωτοποριακό τρόπο τη σύγχρονη μουσική. Οι επιλογές του Sakamoto στο "Opus" καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του.

Όσα δεν θα χάσουμε από τον τριήμερο προγραμματισμό του φετινού Athens Music Week

Ξεχωρίζουμε τα must-see της φετινής διοργάνωσης που επιστρέφει μεγαλύτερη από ποτέ στη γειτονιά της Τεχνόπολης (22-25/5).

"Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη": Ένα πάρτι για το παρόν και το μέλλον του Arkopolis

Η 2023 Ελευσίς και η ομάδα Cultterra προσκαλούν την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας και του Θριάσιου πεδίου να συνδιαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αλλά και να χορέψει στους ρυθμούς της eurodance μουσικής που θα επιλέξει το dj δίδυμο Arvanite Pistols από την Ελευσίνα.

Πανελλήνιοι διαγωνισμοί πιάνου, κιθάρας και βιολιού από την musicArte

Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους διαγωνισμούς για παιδιά και νέους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι Apocalyptica παίζουν Metallica στον Λυκαβηττό

Το νέο άλμπουμ τους "Plays Metallica Vol.2" είναι ο διάδοχος του περίφημου "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos".

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τιμά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.