Hauser, τι σημαίνει να είσαι ο "επαναστάτης με το βιολοντσέλο";

Ο Stjepan Hauser, το κακό παιδί της κλασικής μουσικής και ιδρυτικό μέλος των 2Cellos, μιλάει στο «α» για την προσωπική του «αποστολή» να ανακαλύψει νέα όρια του μουσικού οργάνου του, λίγες μέρες προτού εμφανιστεί στο ανανεωμένο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού για δύο μεγάλες συναυλίες (19-20/9).

Hauser © Krisztian Bodis

Σε λίγες μέρες ξεκινάς την πρώτη σόλο περιοδεία σου. Πώς νιώθεις;
Έχω ακόμη μερικές μέρες μέχρι τις δύο εμφανίσεις μου στην Αθήνα και μετά ακολουθούν η Κύπρος και οι υπόλοιπες στάσεις στην Ευρώπη. Την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσει το δεύτερο σκέλος της περιοδείας με στάσεις σε όλο τον κόσμο. Νιώθω φοβερά γιατί περίμενα όλη μου τη ζωή αυτήν τη στιγμή. Έχω περιοδεύσει για 12 χρόνια πραγματικά παντού και τώρα έφτασε η ώρα για την πρώτη μου σόλο περιοδεία! Είναι επίσης ξεχωριστό ότι αυτή η χρονική στιγμή με βρίσκει ήδη σε ένα υψηλό επίπεδο, έχοντας επισκεφθεί και παίξει στις μεγαλύτερες αρένες σε όλο τον κόσμο. Είμαι αρκετά περήφανος γι’ αυτό το τουρ.

Την ανακοίνωση της συναυλίας σου στην Αθήνα ακολούθησε πολύ γρήγορα και η προσθήκη μιας δεύτερης ημερομηνίας (19-20/9). Τι έχεις ετοιμάσει για το αθηναϊκό κοινό;
Η συναυλία που έχω ετοιμάσει είναι ουσιαστικά ένα ταξίδι με πολλές διαφορετικές μουσικές τάσεις. Είναι μια διαδρομή-roller coaster με τόσα πολλά διαφορετικά συναισθήματα: Θα είναι δύο βραδιές στις οποίες θα μπορούμε να κλάψουμε, να γελάσουμε, να χορέψουμε και πολλά άλλα. Ξεκινάω από την κλασική μουσική, συμπεριλαμβάνοντας διάσημα έργα σημαντικών συνθετών του παρελθόντος· μετά έχω κάποιες ρομαντικές μπαλάντες αλλά και γνωστά σάουντρακ από κινηματογραφικά έργα, για να καταλήξει το σόου να γίνει ένα τρελό πάρτι με μεγάλες λάτιν επιτυχίες. Μέχρι αυτό το σημείο, όλοι έχουν σηκωθεί και έχουν αρχίσει να χορεύουν.

Hauser

Νομίζω μια αντίστοιχη διαδρομή ακολουθεί και η δική σου πορεία στη μουσική, ξεκινώντας από την κλασική και εξερευνώντας νέα όρια του οργάνου...
Έτσι είναι. Απ’ όταν ήμουν μικρό αγόρι, η κλασική μουσική ήταν το επίκεντρο όλης μου της ζωής, μέχρι τα 25 μου. Μετά άρχισα να ανακαλύπτω άλλες επιρροές, καλλιτέχνες και είδη, και γεννήθηκαν νέες ιδέες που με έφεραν κοντά με τον Luka [σ.σ. Luka ŠuliĆ, το άλλο μισό των 2Cellos]. Για πολλά χρόνια υπήρχε μεταξύ μας κάτι σαν μια υγιής, φιλική αντιπαλότητα. Μετά, όμως, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και θέλαμε μαζί να κάνουμε κάτι τρελό και μοναδικό. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα των 2Cellos. Για 12 χρόνια, παίζαμε με αυτόν τον τρελό τύπο ένα ροκ σόου, σαν να ήταν συναυλία των ACDC, των Rolling Stones ή των Guns Ν’ Roses. Ήταν τόσο δελεαστικό αυτό που κάναμε σαν ντούο, που μου πήρε καιρό να μπορέσω να το κάνω σαν σόλο καλλιτέχνης. Ήθελα να δείξω διαφορετικές πλευρές του εαυτού μου. Με ιντριγκάρει πάντα και η ιδέα να καταφέρω να δείξω την ποικιλομορφία του βιολοντσέλου. Οι άνθρωποι δεν ήξεραν καν ότι το βιολοντσέλο μπορεί να κάνει τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα.

Είσαι γνωστός και ως "επαναστάτης με το βιολοντσέλο". Ταυτίζεσαι με το χαρακτηρισμό;
Ναι σίγουρα. Ήμουν επαναστάτης από τότε που γεννήθηκα, γιατί ακόμη και ως σπουδαστής και περφόρμερ πάντα ένιωθα τι θέλω να κάνω και τι θέλω να εκφράσω μέσα από αυτό. Πάντα ένιωθα τη μουσική με τον δικό μου τρόπο και πολύ συχνά οι δάσκαλοι δεν το ενέκριναν. Οι κλασικοί μουσικοί μπορεί μερικές φορές να στέκονται υπερβολικά σε περιττούς κανόνες – πώς πρέπει να παίξεις, τι πρέπει να παίξεις, πώς στέκεσαι στη σκηνή κ.ο.κ. Και ποτέ δεν μιλούν πραγματικά για καρδιά και ψυχή, για τη μουσική, τα συναισθήματα και την ενέργεια. Για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι έπαιζαν τσέλο μόνο με αυτόν τον έναν τρόπο, κι εγώ ήθελα να σπάσω αυτά τα όρια. Είμαι τόσο χαρούμενος που, ακόμη κι αν πήρε πολλά χρόνια, το κατάφερα. Με το ίδιο όργανο τη μία μέρα παίζουμε όπερα με τον Αντρέα Μποτσέλι, την επόμενη ένα ποπ τραγούδι του Έλτον Τζον και την τρίτη μέρα παίζουμε ένα ροκ τραγούδι των Αerosmith. Το βιολοντσέλο μπορεί να ταιριάξει οπουδήποτε, σαν χαμαιλέοντας. Το όνειρό μου θα ήταν μια μέρα να αρχίσω να συνεργάζομαι με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς. Να έρχομαι, για παράδειγμα, στην Ελλάδα και να παίζω ελληνική μουσική με Έλληνες μουσικούς και παραδοσιακά όργανα. Μια μέρα αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο έργο, ξέρεις.

Και τι άλλα σχέδια έχεις για το μέλλον;
Τώρα έχω αυτό το μεγάλο τουρ σε όλο τον κόσμο. Για την ώρα θα βρίσκομαι στην Ευρώπη, αλλά του χρόνου θα επισκεφτώ την Αμερική, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Μέση Ανατολή... Ετοιμάζω επίσης νέο άλμπουμ. Αυτήν τη στιγμή είμαι απλώς επικεντρωμένος στην καριέρα μου, την οποία συνεχίζω να χτίζω. Θέλω να φτάσω στο επόμενο επίπεδο, να γίνω καλύτερος. Δεν θέλω να σταματήσω ποτέ να βελτιώνομαι. Έχω πάντα τόσες πολλές ιδέες και θέλω να συνεχίσω να τις εκφράζω. 

Νέα σελίδα για τον Λυκαβηττό

Hauser, τι σημαίνει να είσαι ο "επαναστάτης με το βιολοντσέλο"; - εικόνα 2

Η επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου της πόλης εγκαινιάζεται με τη μεγάλη συναυλία "Γιορτή στον Λυκαβηττό" με τον Σταύρο Ξαρχάκο (15/9) και το διπλό ραντεβού των Πυξ Λαξ (16 και 21/9). Οι περιοδείες Elpida Tour του Κωνσταντίνου Αργυρού και Rebel with a Cello του Κροάτη τσελίστα Hauser κάνουν στάση στον αττικό λόφο, στις 17 και 19 και 20/9, αντίστοιχα. Ο Σεπτέμβριος στον Λυκαβηττό ολοκληρώνεται με τις εμφανίσεις των Villagers of Ioannina City (22/9), του Γιώργου Μαζωνάκη (23/9) και του Μιχάλη Χατζηγιάννη (26/9).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Hauser

  • Rock-pop-folk

Το ιδρυτικό μέλος των επιτυχημένων 2Cellos έρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της περιοδείας του «Rebel with a Cello». Οι συναυλίες του χαρακτηρίζονται από τον άρτιο συνδυασμό των εκρηκτικών ερμηνειών – σήμα κατατεθέν του σούπερ σταρ τσελίστα - με τον ρομαντικό και γεμάτο ψυχή, ήχο. Ένα σύνθετο στυλ που τον κάνει μοναδικό. Hauser, μια μουσική κατηγορία μόνος του. Και ενώ ο ανυπότακτος, ρομαντικός μουσικός παρουσιάζει στις συναυλίες του τα δημοφιλή μουσικά του έργα που όλοι γνωρίζουν και αγαπούν, η περιοδεία «Rebel with a Cello» περιλαμβάνει και μια τρίτη πράξη - ροκ και ρυθμικού ρετρό με σύγχρονα ακούσματα – χορευτικών κομματιών από το σόλο άλμπουμ με τίτλο, «The Player».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Γιάννη Αγγελάκη, ποια είναι η "Φωνή των Βακχών";

Ο ανερχόμενος συνθέτης γράφει για την "επινοημένη παράσταση μουσικού θεάτρου" που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για δύο παραστάσεις σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή.

15/05/2024

Το Φεστιβάλ Δάσους της Αρβανίτσας δίνει ξανά ραντεβού στην καρδιά του Ελικώνα

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας & 100°C, Σωκράτης Μάλαμας, Ιουλία Καραπατάκη και Social Waste, ανάμεσα στα ονόματα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Hans Zimmer και John Williams: Δύο τιτάνες της κινηματογραφικής μουσικής σε μια συναυλία με τα καλύτερα soundtracks όλων των εποχών

Μουσικές που αγαπήσαμε, εξαιρετικοί φωτισμοί και προβολές, σ’ ένα show υψηλών προδιαγραφών στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Piano City Athens: Όλα τα φώτα στο πιάνο

Το Piano City Athens μεταμορφώνει για δεύτερη χρονιά την Αθήνα σε μια τεράστια συναυλιακή αίθουσα με 100 κοντσέρτα πιάνου σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

The Mystery Lights: Επιστρέφουν με νέο δίσκο στο στέκι της Λιοσίων

Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στο "Gagarin" έρχονται με νέο υλικό.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί Καβάφη για μία και μοναδική συναυλία στη Στέγη

Ο μεγάλος συνθέτης μελοποιεί ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη σε εκδοχή ενδεκαμελούς ορχήστρας δωματίου, με πρωτότυπες και νεότερες φωνητικές ερμηνείες.

Mellowsophy Music: Μια διήμερη μουσική εμπειρία της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής στο "Gazarte"

Η Mellowsophy Music ετοιμάζει ένα line-up με τα πιο φρέσκα ονόματα της αγγλόφωνης και ελληνόφωνης ανεξάρτητης σκηνής.