Ο Σπύρος Γραμμένος αποχαιρέτησε το καλοκαίρι σε μια συγκινητική βραδιά στην Τεχνόπολη

Σε μια βραδιά με πλούσιο πρόγραμμα και πολύτιμους φίλους-καλεσμένους, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από δύο τόνοι αναγκαίων ειδών για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Σπύρος Γραμμένος © Dia Papadopoulou

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ο Σπύρος Γραμμένος πραγματοποίησε την καθιερωμένη "τελευταία συναυλία" του (για το φετινό καλοκαίρι) στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Έπειτα από έκκληση του καλλιτέχνη και της οργάνωσης "Άλλος Άνθρωπος" (Κοινωνική κουζίνα- δωρεάν φαγητό για όλους) και λίγες ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από δύο τόνοι πρώτων ειδών που θα διατεθούν στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας. 

Ο Σπύρος Γραμμένος, από την αρχή της πορείας του, έχει συσπειρώσει γύρω του ένα ιδιαίτερα υποστηρικτικό και αλληλέγγυο κοινό που απέδειξε για ακόμη μια φορά τις κοινωνικές του ευαισθησίες τη βραδιά της Τρίτης. Σε μια συναυλία που είχε την αμεσότητα μιας ανοιχτής πρόβας και την οργάνωση μιας αρκετά δουλεμένης ομάδας, με αρκετούς καλεσμένους (Βέβηλο, Πάνο Φραγκιαδιάκη (Χατζηφραγκέτα) και τη Γιολάντα (Sadahzinia), ο τραγουδοποιός δεν δίστασε να κάνει χιούμορ με τη μπάντα, να αυτοσαρκαστεί, να μιλήσει για τα τραγούδια του ή ακόμα και να μείνει στο πλάι της σκηνής, παρακολουθώντας τους μουσικούς όσο εκείνοι έπαιζαν τα σολιστικά τους μέρη. 

Σπύρος Γραμμένος
Dia Papadopoulou

 

Το πρώτο μέρος της βραδιάς κύλησε με τα πιο ρυθμικά, σαρκαστικά τραγούδια του Γραμμένου όπως τα "Μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος", "Τύπος Αθλητικός", "Τζίβες και Κοτσίδες", "Ω να σου", "Ενενηντάρα TDK", το καινούριο single του "Γύρος" και άλλα. Η επιλογή για τη δομή του πρώτου μέρους δεν ήταν τυχαία. "Λέμε καμιά βλακεία και κάνουμε πλάκα στο πρώτο μέρος για να αντέξουμε το δεύτερο”, θα πει ο τραγουδοποιός και το χαρούμενο, γεμάτο γέλια κλίμα της βραδιάς θα διαδεχθούν τα κοινωνικοπολιτικά του κομμάτια. Όταν ακούγονται τραγούδια όπως τα "Τι με κοιτάς", "Δεκάξι", "Ψυχή" και "Το όνομά μου είναι το δικό σου" καταλαβαίνεις αμέσως για ποιούς ανθρώπους κάνει μουσική ο Σπύρος: για αυτούς που, λίγες ώρες πριν, συγκέντρωσαν δύο τόνους πράγματα για τους συνανθρώπους τους.

Είναι εύκολο να παρεξηγήσεις έναν τραγουδοποιό σαν τον Σπύρο Γραμμένο. Τον παρακολουθείς στη σκηνή με τις χαρακτηριστικές κόκκινες τιράντες του, να τραγουδά για κάθε ευτράπελο της καθημερινής ζωής, να διακωμωδεί την ενηλικίωση, τον χρόνο, το φαγητό, να φτιάχνει ιστορίες με κωμικοτραγικούς ήρωες που έχεις δει σίγουρα στο δρόμο ή έχεις κάτσει μαζί τους στο ίδιο τραπέζι. Αλλά είναι εκείνο το "δεύτερο μέρος” που σου δείχνει ότι το χιούμορ του Γραμμένου δεν είναι χιούμορ κενό ή χιούμορ αναπληρωματικό, που "γεμίζει” την απουσία κάποιου άλλου πράγματος, στην προκειμένη της σκέψης πάνω στην πραγματικότητα. Το χιούμορ του είναι μηχανισμός αντιμετώπισης, είναι θεραπεία, είναι αυτό που λέμε "γελάμε για να μην κλαίμε”. Ευαίσθητος, οξυδερκής Σπύρος μπροστά σ' ένα γεμάτο κοινωνική και ατομική ενσυναίσθηση κοινό στην Τεχνόπολη. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, δηλαδή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Easter Eggs: Η πασχαλινή παράδοση της διεθνούς δισκογραφίας

Το μουσικό γεγονός της φετινής άνοιξης –η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου φρέσκου άλμπουμ της υπέρτατης pop star Taylor Swift– επαναφέρει στο προσκήνιο έναν ιδιαίτερο "θεσμό", που έχει ήδη σημαντική ιστορία, μα παραμένει αγαπητός και στο νεότερο κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
05/05/2024

Ο Pan Pan στον Λυκαβηττό για "να κάνουμε φιγούρες στον αέρα"

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης επιστρέφει στην Αθήνα μετά από μία επιτυχημένη sold out περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.