Ο Ηλίας Ανδριόπουλος μας παρασύρει σε ένα "Ταξίδι στον Ήχο και το Χρόνο"

Ένα μουσικό ταξίδι με εμβληματικούς ερμηνευτές και «στάσεις» σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της πενηντάχρονης πορείας του σπουδαίου συνθέτη.

Ηρώδειο

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, θα συναντήσει το κοινό που αγάπησε τα τραγούδια και την μουσική του και θα συνταξιδέψει μαζί του σε μια μοναδική συναυλία με τίτλο "Ταξίδι στον Ήχο και το Χρόνο", που θα γίνει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ.

 Σε αυτή τη μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο θα συναντηθούν η παλαιότερη και η νεότερη γενιά ερμηνευτών. Ο κλασσικός Μανώλης Μητσιάς θα ανταμώσει δύο ερμηνεύτριες της νεότερης γενιάς, την Νατάσσα Μποφίλιου και την Παυλίνα Βουλγαράκη, όπου μαζί με την  χορωδία "Μελωδοί", που διευθύνει ο Γιώργος Ζιάκας, θα μας ταξιδέψουν σε τραγούδια που σφράγισαν μία ολόκληρη εποχή, που συγκίνησαν και συγκινούν ακόμη τους παλιότερους και τους νεότερους φίλους της μουσικής του.

Ηλίας Ανδριόπουλος
Ηλίας Ανδριόπουλος

Η μουσική πορεία του Ηλία Ανδριόπουλου

Η πολύπλευρα δημιουργική πορεία του διαχρονικού συνθέτη, ο συνεπής και βαθιά
στοχαστικός βηματισμός του, σημάδεψαν τον νεότερο μουσικό μας πολιτισμό. Από τους πρώτους καταξιωμένους στον χρόνο κύκλους τραγουδιών, τα "Γράμματα στον Μακρυγιάννη" το 1979 (στίχοι Μ. Ελευθερίου, Μιχ. Μπουρμπούλη), και τα "Λαϊκά Προάστια" το 1980 (στίχοι Μ. Μπουρμπούλη), που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία πέραν της καλλιτεχνικής, ο καλλιτέχνης προχωρά τα επόμενα βήματά του εμπλουτίζοντας με περισσότερα έντεχνα στοιχεία την μουσική του, αφού ανοίγεται πια σε συμφωνική ορχήστρα, επαγγελματική χορωδία, λυρικούς τραγουδιστές κλπ. Στο κλίμα αυτό καταθέτει έργα όπως οι "Προσανατολισμοί" του Οδυσσέα Ελύτη, οι "Ωδαί" του Ανδρέα Κάλβου, οι "Αργοναύτες" σε ποίηση Γ. Σεφέρη, Ν. Γκάτσου, Μ. Ελευθερίου, τα "Εαρινά Τραγούδια", ο "Φιλόπατρις", μουσική για αρχαίο δράμα κ.ά.

Ηλίας Ανδριόπουλος

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος μπήκε στην μεγάλη ποίηση και στον ποιητικό στίχο με τα δικά του μουσικά φορτία, διαμορφώνοντας την προσωπική μουσική του γλώσσα, ενώ άντλησε με υψηλή αισθητική και καλλιτεχνική ευγένεια, ήχους από τα ορόσημα της ελληνικής μουσικής παράδοσης, συστήνοντας ένα άρτιο μουσικό έργο, που επιμένει να αντιστέκεται στην ευτέλεια και να δείχνει τον δρόμο για μία σύγχρονη, ελληνική λαϊκή τέχνη.

Στο "Ταξίδι στον Ήχο και το Χρόνο" ερμηνεύουν:

Ο Μανώλης Μητσιάς, φίλος, συνοδοιπόρος και στενός συνεργάτης του, "συναντήθηκε" καλλιτεχνικά για πρώτη φορά με τον Ηλία Ανδριόπουλο στο Ηρώδειο το 1995 όπου ερμήνευσε τους "Αργοναύτες" με την Νένα Βενετσάνου. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά θα ερμηνεύσει το ίδιο έργο, στον ίδιο συμβολικά χώρο του Ηρωδείου.

Μανώλης Μήτσιας
Μανώλης Μήτσιας

Η Νατάσσα Μποφίλιου, που καταφέρνει να γεφυρώσει κάθε απόσταση ανάμεσα σε κοινό και σκηνή, μια δωρικά λυρική φωνή που εξέφρασε με πάθος τη νέα γενιά, καταξιωμένη πλέον στο ελληνικό κοινό.

Νατάσσα Μποφίλιου
Νατάσσα Μποφίλιου

Η Παυλίνα Βουλγαράκη, εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς που εκφράζει κάθε υπαρξιακή αγωνία του σήμερα και μεταφέρει με το προσωπικό της στοιχείο ένα διαφορετικό ύφος διαχρονικών τραγουδιών. Η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη διαβάζει με τη δική της χροιά ποίηση Σεφέρη και Γκάτσου. 

Η συναυλία στο Ηρώδειο θα είναι ένα απάνθισμα μουσικής και τραγουδιών από τους  σταθμούς μιας δημιουργικής πορείας που ανέδειξε το λόγο εμβληματικών ποιητών και στιχουργών, φέρνοντάς τον "τραγουδισμένο" στα χείλη όλου του κόσμου.

Θα παρουσιαστούν τα έργα:

"Γράµµατα στον Μακρυγιάννη" και "Λαϊκά Προάστια"
Παυλίνα Βουλγαράκη
Παυλίνα Βουλγαράκη

Δύο ιστορικοί κύκλοι τραγουδιών, που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται ακόμα. Χαρακτηρίζουν το καλλιτεχνικό του στίγμα, μέσα στην συνθετική του πορεία, ενώ παράλληλα αποτυπώνουν μία εποχή φορτισμένη με συναισθήματα και διανθισμένη με ευγενικά οράματα. Ο πρώτος κύκλος περιστρέφεται γύρω από την μορφή του Μακρυγιάννη με σύγχρονες αναφορές, ενώ ο δεύτερος καταγράφει εικόνες και εξυμνεί μνήμες των λαϊκών προαστίων περασμένων εποχών, γνήσιες και αυθεντικές, που εξακολουθούν να κινητοποιούν τα πιο λεπτά μας συναισθήματα. Τα "Λαϊκά Προάστια" ερμήνευσε ανεπανάληπτα η καλλιτέχνιδα Σωτηρία Μπέλλου στα 1980.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Μάνος Αγριμάκης
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

"Αργοναύτες"

Πρόκειται για µία ελεγεία που θεμελιώνεται μουσικά στους εξαίσιους στίχους του Γ. Σεφέρη, του Ν. Γκάτσου και του Μ. Ελευθερίου. Κυκλοφόρησαν το 1998 ερμηνευμένοι από τον Μανώλη Μητσιά και τη Νένα Βενετσάνου. Ένα έργο που περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη Σεφερική αντίληψη για το ταξίδι και την περιπέτεια. Καθοριστικό ρόλο μέσα στον "άξονα Σεφέρη" κρατάει το αφιερωμένο σε αυτόν ποίημα του Νίκου Γκάτσου, "Τραγούδι του παλιού καιρού" το οποίο γράφτηκε το 1963 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά μελοποιημένο στη δισκογραφία. Το έργο ολοκληρώνεται με τους χαρακτηριστικούς  στίχους του Μάνου Ελευθερίου, οι οποίοι κινούνται και αυτοί στο ελεγειακό κλίμα των Αργοναυτών. Μετά το λυρικό πρώτο μέρος της συναυλίας, στο δεύτερο μέρος ο Ηλίας Ανδριόπουλος θα διευθύνει μετά από πολλά χρόνια τα "Γράμματα στο Μακρυγιάννη" και τα "Λαϊκά Προάστια".

Στη μουσική ενορχήστρωση συμμετέχουν τρεις σπουδαίοι σολίστ: ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο, ο Ηρακλής Ζάκκας στο μαντολίνο και το μπουζούκι και ο Αλέξανδρος Μποτίνης στο βιολοντσέλο. Η σύμπραξη του εμβληματικού συνθέτη με αυτούς τους μουσικούς και ερμηνευτές μας προοικονομεί μια αξιομνημόνευτη παράσταση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο καθηλωτικός Τσαϊκόφσκι του Βολόντιν, κορωνίδα των δύο φεστιβαλικών εμφανίσεων της ΚΟΑ

Η ερμηνεία αναφοράς του 1ου Κοντσέρτου για πιάνο του Τσαϊκόφσκι αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή των φετινών, καθιερωμένων, δύο εμφανίσεων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Φεστιβάλ Αθηνών και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/07/2024

"Η Πύλη Άνοιξε" στο 6ο Φεστιβάλ Χανιού του Σουφλιά

Μουσικές και περιπέτειες στην καρδιά της Ελλάδας μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Η χώρα του Μηδέν: Μετά από είκοσι έξι χρόνια, οι Smashing Pumpkins εμφανίστηκαν ξανά στην Αθήνα.

Η alt-rock μπάντα που ηγήθηκε της εναλλακτικής σκηνής των 90s έκανα στάση στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους "The World Is a Vampire".

Massive Attack στο Release Athens 2024: Μια βραδιά όπου η σκέψη κατακερματίστηκε ακριβώς όπως η πραγματικότητα

Οι Βρετανοί trip hop ήρωες των 90s επέστρεψαν στην Αθήνα με ένα οπτικο-ακουστικό show-καταγγελία σε αλληλεγγύη με τον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Το Kournos Music Festival επιστρέφει για 4η χρονιά στη Λήμνο

Το Φεστιβάλ της Λήμνου επιστρέφει πιο πλούσιο από ποτέ με παραγωγές εμπνευσμένες από το νησί και αγαπημένους καλλιτέχνες.

Οι Τετάρτες στο ΚΠΙΣΝ έχουν DJ sets, spritz και ηλιοβασιλέματα

Για σχεδόν ένα μήνα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί πολλούς djs και πολλούς ήχους στη ταράτσα του Φάρου.

Οι Γάλλοι L’ Entourloop επιστρέφουν στην Ελλάδα

Μαζί με τους N’Zeng, Troy Berkley και BlabberMouf θα εμφανιστεί το γαλλικό δίδυμο για δύο μοναδικές συναυλίες.