Έφυγε από τη ζωή η τραγούδιστρια Λιζέτα Νικολάου

Πέθανε η αγαπημένη τραγουδίστρια που συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού μουσικού στερεώματος.

Λιζέτα Νικολάου

Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που είχε σε ένα εστιατόριο και βρισκόταν διασωληνωμένη τις τελευταίες μέρες, η Λιζέτα Νικολάου έφυγε από τη ζωή σήμερα Παρασκευή 11 Αυγούστου σε ηλικία 72 ετών

Η Λιζέτα Νικολάου (αληθινό όνομα Ελισάβετ Κατικαρίδου) γεννήθηκε το 1951 στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά) από Πόντιους, πρόσφυγες γονείς. Ασχολήθηκε με το τραγούδι από τα μαθητικά της χρόνια. Μετά από πρόταση που της έγινε, πέρασε από ακρόαση για να κάνει δεύτερες φωνές στα "Δειλινά", όπου τη δεκαετία του 1970 εμφανιζόταν η αφρόκρεμα του ελληνικού πενταγράμμου (Διονυσίου, Πάριος, Νταλάρας, Αλεξίου κ.α.). Στα "Δειλινά" παρέμεινε πολλές σεζόν ως μόνιμη παρτενέρ του Στράτου Διονυσίου.

Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1973 σε συνθέσεις του Τάκη Σούκα σε στίχους του Ηρακλή Παπασιδέρη. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και εμφανίστηκε με μεγάλους δημιουργούς, όπως τον Γιάννη Μαρκόπουλο ("Θεσσαλικός κύκλος"), τον Βασίλη Τσιτσάνη, την Βίκυ Μοσχολιού κ.α. Το 1977 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της με τίτλο "Το χαμόγελο της Λιζέτας" και τραγούδια που υπέγραφαν σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες (λ.χ. Δήμος Μούτσης, Γιάννης Σπανός, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Μαρκόπουλος).

Το 1980 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος, "Σ' αγάπησα, μ' αγάπησες" με τραγούδια των Γ. Μαρκόπουλου, Αντ. Βαρδή και Χρήστου Νικολόπουλου. Ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι, όπως τα "Κέφια Της Λιζέττας" το 1985, "Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες" το 1986, "Θέλω Ν' Αντισταθώ" το 1989, "Νυχτερινοί Έρωτες" το 1990, "Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω" το 1992, "Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου" το 1995  και "Ποντιακή Ραψωδία" το 1997.

Το 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος της με τίτλο "Ποντιακά τραγούδια με τη Λιζέτα Νικολάου", που δημιουργήθηκε μέσα από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ "Το μεγάλο χρέος", σε σενάριο του Δημήτρη Ιατρόπουλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του Πόντου. Η Νικολάου θεωρείται η πιο αγαπημένη τραγουδίστρια του Ποντιακού Ελληνισμού.

  

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Από τον δρόμο στο Παλλάς: Οι μουσικοί της πόλης βρίσκουν τη σκηνή που τους αξίζει

Η πόλη κοιτάζει κατάματα την πιο τρυφερή της πλευρά και δίνει το μικρόφωνο στους καλλιτέχνες που ομορφαίνουν τους δρόμους της Αθήνας.

26/09/2025

Μουσικό Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Από τον θόλο του ΚΠΙΣΝ και τον Λόφο Φιλοπάππου μέχρι το Ηρώδειο, το Καλλιμάρμαρο και την ΠΛΥΦΑ: μουσικές διαδρομές μέσα στην Αθήνα.

Το 11ο Tinos World Music Festival κοιτάζει μπροστά

Το TWMF προσκαλεί μουσικούς που αντιμετωπίζουν τις μουσικές παραδόσεις με τρόπο δημιουργικό σε ένα τριήμερο με γενικό τίτλο Forward >>.

Μια βραδιά μουσικής δωματίου αφιερωμένη στη δύναμη της ανάμνησης

Το Μέγαρο Μουσικής υποδέχεται Έλληνες σολίστ, που θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που ενώνει δύο σημαντικές μορφές της ρωσικής μουσικής του 20ού: τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς και τον Άλφρεντ Σνίτκε.

Η 0-100 σειρένε ανατριχιάζει ακόμα όταν στα λάιβ φωνάζουν "το όχι είναι όχι - όχι, δεν θα γίνει ναι"

Μια συζήτηση με αφορμή τη συμμετοχή της στο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ (ΠΛΥΦΑ, 26-27/9), στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά και τα live της εκρηκτικής Καταλάνης Santa Salut (Arch, 4/10).

Οι Νύχτες Κλασικής Μουσικής επιστρέφουν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Πέντε σολίστ του Curtis Institute of Music θα παρουσιάσουν τρεις συναυλίες μουσικής δωματίου, από Μπετόβεν και Μότσαρτ μέχρι Λίστ, Σούμαν, Ντιπάρκ. Είσοδος ελεύθερη.

Monophonics: Η κορυφαία psychedelic soul μπάντα επιστρέφει στην Αθήνα

Η "πιο καυτή psychedelic soul ορχήστρα του σήμερα" έρχεται στο Gazarte Ground Stage.