Ξεκίνησε η προπώληση για τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο Ηρώδειο

Οι μουσικές και τα τραγούδια που σφράγισαν την ταινία-σταθμό, "Ρεμπέτικο", στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σαράντα χρόνια μετά.

Σταύρος Ξαρχάκος Ρεμπέτικο

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, ο Σταύρος Ξαρχάκος -μαζί με 20 ακόμα μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες- θα μας μεταφέρει τη συγκίνηση, τον διονυσιασμό, το φως, αλλά και τα γοητευτικά σκοτάδια των ορχηστρικών και των τραγουδιών του εμβληματικού αυτού έργου που φέτος κλείνει σαράντα (40) χρόνια από τότε που ρίζωσε στις καρδιές μας. Σαράντα (40) χρόνια πριν, παρά τις επιθυμίες εταιρειών, επέλεξε να βρει φωνές που να ταιριάζουν σ´ αυτό που ονειρεύτηκε, φωνές με βίωμα και ιδιαίτερο χρώμα. Έτσι και τώρα επιλέγει την ομαδικότητα στην παρουσίαση αυτού του έργου χωρίς κραυγαλέα ονόματα και δίνει τον πρώτο λόγο στην ορχήστρα του. Όλοι μαζί παίζουν, τραγουδούν, συνθέτουν μια σύγχρονη ρεμπέτικη κομπανία, δημιουργείται η συνθήκη του ρεμπέτικου πάλκου του 2023, με μουσικούς του σήμερα, με τη σύγχρονη μουσική ματιά του Σταύρου Ξαρχάκου πάνω στο ιστορικό πλέον αυτό έργο του και μας αποκαλύπτουν, πώς σαράντα (40) χρόνια μετά, το έργο αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται, να πρωτοπορεί και να εκφράζει τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής.

"Ρεμπέτικο"

Ήταν το 1983 όταν o Κώστας Φέρρης σκηνοθέτησε και παρουσίασε, σε σενάριο του ίδιου και της Σωτηρίας Λεονάρδου, την ταινία "Ρεμπέτικο", μια ταινία ορόσημο, η οποία με αφορμή την πορεία μιας τραγουδίστριας του ρεμπέτικου (υπονοείται η Μαρίκα Νίνου), κατέγραψε την Ελλάδα του μεσοπολέμου, τα ρεμπέτικα, τη ζωή των καλλιτεχνών, τη ζωή στα προσφυγικά. Για τις ανάγκες της ταινίας ο Σταύρος Ξαρχάκος δημιούργησε νέα τραγούδια φτιαγμένα με παλιά συνταγή που έδιναν την αίσθηση ότι πρόκειται για παλιά ρεμπέτικα. Ο δίσκος "Ρεμπέτικο" από τότε γνώρισε πολλές επανακυκλοφορίες και τεράστια αποδοχή, πούλησε περισσότερα από 250.000 αντίτυπα και έδωσε νέα ώθηση στο ρεμπέτικο. Τα τραγούδια "Καίγομαι", "Μάνα Μου Ελλάς", "Το Δίχτυ", "Το Πρακτορείο", "Στου Θώμα", "Στης Πίκρας Τα Ξερόνησα", "Μπουρνοβολιά", "Στην Αμφιάλη", γνώρισαν ευρύτατη αποδοχή, κηρύχτηκαν διαχρονικά και έγραψαν τη δική τους αυτόνομη ιστορία. Από τότε μέχρι σήμερα άλλωστε τα έχουμε ακούσει σε άπειρες διασκευές και εκδοχές, από καλλιτέχνες όλων των ειδών, Έλληνες και όχι μόνο. Όπως γράφει και ο Γιώργος Νοταράς στο βιβλίο του "Το ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 30 χρόνων": "Το ταλέντο του Ξαρχάκου πέτυχε κάτι μοναδικό: να γεννήσει ρεμπέτικα, με βάση όλα τα κλισέ και όλους τους δρόμους του είδους. Πήρε στα χέρια του τους ειδικούς κώδικες και τα κλειδιά και τα χρησιμοποίησε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσήλωση και αυστηρότητα. Η ποίηση του Γκάτσου έπαιξε καταλυτικό ρόλο…"

O Σταύρος Ξαρχάκος αφιερώνει τη συναυλία της 3 η Σεπτεμβρίου στους πρωτεργάτες του "Ρεμπέτικου" που δεν είναι πια στη ζωή: Νίκο Γκάτσο, Σωτηρία Λεονάρδου, Νίκο Δημητράτο, Νίκο Μαραγκόπουλο, Κώστα Τσίγκο, Τάκη Μπίνη, Αριστείδη Μόσχο, Θόδωρο Πολυκανδριώτη και Λάζαρο Κουλαξίζη.

Η προπώληση ξεκίνησε | Αγορά Εισιτηρίων: 80€ - 5€

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Polis Ensemble συναντά τον Haig Yazdjian στο Φ hill Sessions

Το δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ επέστρεψε για δεύτερη χρονιά και τους υποδέχεται την Τρίτη 23 Ιουνίου, στο Θέατρο "Δόρα Στράτου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/06/2026

Οι Πυξ Λαξ δίνουν νέο ραντεβού στο Κατράκειο

Μετά από δύο κατάμεστες βραδιές στον Λυκαβηττό με 12.000 θεατές, οι Πυξ Λαξ ανανεώνουν το ραντεβού τους στην Αθήνα, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στο Κατράκειο.

Μια θεαματική παραγωγή στον κήπο του Μεγάρου με ελεύθερη είσοδο

Τέσσερις μαγικές βραδιές με μεγάλες όπερες και εμβληματικές ερμηνείες, ζωντανεύουν κάτω από τον αττικό ουρανό στον κήπο του Μεγάρου.

Οι Belle & Sebastian έρχονται στο Floyd Live Music Venue τον Νοέμβριο

Η προπώληση εισιτηρίων για την μεγάλη επετειακή γιορτή των 30 χρόνων του εμβληματικού "If You're Feeling Sinister" ξεκινά αυτήν την Τετάρτη 17 Ιουνίου.

Το live του Chris Isaak στο Λυκαβηττό μέσα από εικόνες (φωτογραφίες)

Ποδαρικό στο Release Athens, εκτός Πλατείας Νερού έκανε ο αμερικανός τροβαδούρος αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Εμείς, σου μεταφέρουμε το κλίμα.

'Tempi': Εκεί που συναντιούνται ο πρωταρχικός ρυθμός της ζωής με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Στο έργο του συνθέτη Ορέστη Καραμανλή, 57 άτομα συνδέονται μεταξύ τους στη σκηνή (μέσω καλωδίων) και δημιουργούν ένα ηχοτοπίο που αποτελείται από τους χτύπους της καρδιάς τους.

Η μεγαλύτερη λαϊκή συναυλία του καλοκαιριού έρχεται στο Κατράκειο

To Σάββατο 20 Ιουνίου, οι Φωτεινή Βελεσιώτου, Στέλιος Διονυσίου, Κώστας Καραφώτης, Γιώτα Νέγκα, Μπάμπης Τσέρτος, Πίτσα Παπαδοπούλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος τραγουδούν "Τα Δικά Μας Λαϊκά".