Ξεκίνησε η προπώληση για τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο Ηρώδειο

Οι μουσικές και τα τραγούδια που σφράγισαν την ταινία-σταθμό, "Ρεμπέτικο", στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σαράντα χρόνια μετά.

Σταύρος Ξαρχάκος Ρεμπέτικο

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, ο Σταύρος Ξαρχάκος -μαζί με 20 ακόμα μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες- θα μας μεταφέρει τη συγκίνηση, τον διονυσιασμό, το φως, αλλά και τα γοητευτικά σκοτάδια των ορχηστρικών και των τραγουδιών του εμβληματικού αυτού έργου που φέτος κλείνει σαράντα (40) χρόνια από τότε που ρίζωσε στις καρδιές μας. Σαράντα (40) χρόνια πριν, παρά τις επιθυμίες εταιρειών, επέλεξε να βρει φωνές που να ταιριάζουν σ´ αυτό που ονειρεύτηκε, φωνές με βίωμα και ιδιαίτερο χρώμα. Έτσι και τώρα επιλέγει την ομαδικότητα στην παρουσίαση αυτού του έργου χωρίς κραυγαλέα ονόματα και δίνει τον πρώτο λόγο στην ορχήστρα του. Όλοι μαζί παίζουν, τραγουδούν, συνθέτουν μια σύγχρονη ρεμπέτικη κομπανία, δημιουργείται η συνθήκη του ρεμπέτικου πάλκου του 2023, με μουσικούς του σήμερα, με τη σύγχρονη μουσική ματιά του Σταύρου Ξαρχάκου πάνω στο ιστορικό πλέον αυτό έργο του και μας αποκαλύπτουν, πώς σαράντα (40) χρόνια μετά, το έργο αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται, να πρωτοπορεί και να εκφράζει τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής.

"Ρεμπέτικο"

Ήταν το 1983 όταν o Κώστας Φέρρης σκηνοθέτησε και παρουσίασε, σε σενάριο του ίδιου και της Σωτηρίας Λεονάρδου, την ταινία "Ρεμπέτικο", μια ταινία ορόσημο, η οποία με αφορμή την πορεία μιας τραγουδίστριας του ρεμπέτικου (υπονοείται η Μαρίκα Νίνου), κατέγραψε την Ελλάδα του μεσοπολέμου, τα ρεμπέτικα, τη ζωή των καλλιτεχνών, τη ζωή στα προσφυγικά. Για τις ανάγκες της ταινίας ο Σταύρος Ξαρχάκος δημιούργησε νέα τραγούδια φτιαγμένα με παλιά συνταγή που έδιναν την αίσθηση ότι πρόκειται για παλιά ρεμπέτικα. Ο δίσκος "Ρεμπέτικο" από τότε γνώρισε πολλές επανακυκλοφορίες και τεράστια αποδοχή, πούλησε περισσότερα από 250.000 αντίτυπα και έδωσε νέα ώθηση στο ρεμπέτικο. Τα τραγούδια "Καίγομαι", "Μάνα Μου Ελλάς", "Το Δίχτυ", "Το Πρακτορείο", "Στου Θώμα", "Στης Πίκρας Τα Ξερόνησα", "Μπουρνοβολιά", "Στην Αμφιάλη", γνώρισαν ευρύτατη αποδοχή, κηρύχτηκαν διαχρονικά και έγραψαν τη δική τους αυτόνομη ιστορία. Από τότε μέχρι σήμερα άλλωστε τα έχουμε ακούσει σε άπειρες διασκευές και εκδοχές, από καλλιτέχνες όλων των ειδών, Έλληνες και όχι μόνο. Όπως γράφει και ο Γιώργος Νοταράς στο βιβλίο του "Το ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 30 χρόνων": "Το ταλέντο του Ξαρχάκου πέτυχε κάτι μοναδικό: να γεννήσει ρεμπέτικα, με βάση όλα τα κλισέ και όλους τους δρόμους του είδους. Πήρε στα χέρια του τους ειδικούς κώδικες και τα κλειδιά και τα χρησιμοποίησε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσήλωση και αυστηρότητα. Η ποίηση του Γκάτσου έπαιξε καταλυτικό ρόλο…"

O Σταύρος Ξαρχάκος αφιερώνει τη συναυλία της 3 η Σεπτεμβρίου στους πρωτεργάτες του "Ρεμπέτικου" που δεν είναι πια στη ζωή: Νίκο Γκάτσο, Σωτηρία Λεονάρδου, Νίκο Δημητράτο, Νίκο Μαραγκόπουλο, Κώστα Τσίγκο, Τάκη Μπίνη, Αριστείδη Μόσχο, Θόδωρο Πολυκανδριώτη και Λάζαρο Κουλαξίζη.

Η προπώληση ξεκίνησε | Αγορά Εισιτηρίων: 80€ - 5€

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Piano City Athens 2025 επιστρέφει με μελωδίες σε κάθε γωνιά της πόλης

Ένας μαραθώνιος μουσικής γεμάτος έμπνευση, με περισσότερα από 100 δωρεάν ρεσιτάλ πιάνου στις γειτονιές της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2025

Kiasmos: "Μας ξάφνιασε η επιτυχία, ποτέ δεν την είχαμε φανταστεί"

Οι Ólafur Arnalds & Janus Rasmussen είναι και πάλι μαζί, κι ετοιμάζονται να έρθουν στην Αθήνα, για μια συναυλία που αρκετοί περίμεναν καιρό (Κυριακή 25/5, στο "Floyd"). Με την ευκαιρία, λοιπόν, μιλήσαμε για τον νέο τους δίσκο, για συνθεσάιζερ σαν το Juno 60 και το Korg MS20, αλλά και για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους –την Ισλανδία και τα Νησιά Φερόε.

Athens Music Week: 8 live acts που πρέπει να δεις οπωσδήποτε

Αυτά είναι τα live που δεν θα χάσουμε ανάμεσα στα 40+ showcases που έρχονται από τις 7 έως τις 10/5.

Το συναυλιακό ημερολόγιο του Μαΐου

Ξεχωρίσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες συναυλίες του μήνα που αξίζει να σημειώσετε.

Οι Porridge Radio θα είναι πάντα εκεί για σας. "Μείνετε ευάλωτοι, αλλά όχι υπερβολικά"

Μιλήσαμε με την Dana Margolin των Porridge Radio, λίγο πριν αυτοί διαλυθούν οριστικά.

Όλες οι συναυλίες του Beer Music Fest 2025

Το τριήμερο φεστιβάλ στο παλιό Αμαξοστάσιο θα ικανοποιήσει και τους λάτρεις του χιπ (Στίχοιμα, Βέβηλος, Stolen Mic) και του ροκ (Naxatras, Χατ Τρικ) και των ικαριώτικων γλεντιών.

Voés Festival 2025 με Νατάσσα Μποφίλου, Δημήτρη Μυστακίδη, Μάρθα Φριντζήλα, 1000MODS και τη Judy να... αγνοείται

Το Voés Festival επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Λίμνη Δόξα της Πελοποννήσου, φέρνοντας κοντά τη μουσική, τη φύση και τα outdoor activities.