Sugahspank!, Lou is, Nalyssa Green ποιος είναι ο δικός σας Leonard Cohen;

Για άλλη μια χρονιά, οι τρεις καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν το δικό τους "Tribute to Leonard Cohen". Μας συστήνουν τα παραγνωρισμένα κομμάτια του που πρέπει να ακούσουμε, αλλά και αυτά που έχουν συνδέσει μαζί τον σπουδαίο τροβαδούρο.

A tribute to Leonard Cohen

Από το 2017, η Sugahspank!, η Lou is και η Nalyssa Green αποτίνουν έναν ετήσιο φόρο τιμής στον σπουδαίο Leonard Cohen και το αφιέρωμά τους έχει αποκτήσει το δικό του κοινό, χάρη στην ευαισθησία με την οποία προσεγγίζουν τα τραγούδια του αλλά και στις προσωπικές αχτίδες που προβάλλουν στη μουσική του τροβαδούρου. Από τις διαφορετικές φωνητικές τους ποιότητες μέχρι τις αισθητικές τους καταβολές, οι τρεις καλλιτέχνιδες έχουν καταφέρει να ενώσουν τις ατομικές τους ταυτότητες όχι μόνο ως τρίο, αλλά και με την ουσία της τραγουδοποιίας του Cohen.

Φέτος επιστρέφουν για μια ακόμα συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου (1/7) και με αυτή την αφορμή τους ζητήσαμε να μας συστήνουν τον δικό τους Leonard Cohen: πρώτα μέσα από τα υποτιμημένα τραγούδια που πρέπει να γνωρίσουμε και έπειτα μέσα από εκλεκτικές συγγένειες με κομμάτια δικά τους ή άλλων καλλιτεχνών, που τις φέρνουν λίγο πιο κοντά τους. Ακολουθούν όσα μας εκμυστηρεύτηκαν, σε ένα δικό μας "Tribute to Leonard Choen".

Τα παραγνωρισμένα κομμάτια του Leonard Cohen

"Ένα από τα πιο θαμμένα κομμάτια του Cohen, είναι από τα τελευταία του, το "You Want it Darker”. Είναι ένα προφητικό και αρκετά πρωτοποριακό έργο που συνδυάζει το ανατολίτικο στοιχείο με έναν σοβαρό και πολιτικό τρόπο. Οι αμανέδες δεν είναι τουριστικοί, ούτε τα μπιτ τρέντι. Είναι το τώρα. Σκοτεινό κι αβέβαια βέβαιο". Sugahspank!

"Σκέφτομαι πολλά που ήθελα να παίξουμε και στο live, αλλά δυστυχώς δεν χωρούν. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το "Treaty” από το "You Want it Darker”.  Στην πρώτη ακρόαση θυμάμαι να το βάζω σε επανάληψη, συγκινημένη. Κάτι η ενορχήστρωση με τα έγχορδα, που είναι τρυφερή και ταυτόχρονα έχει έναν τόνο γλυκόπικρου θριάμβου, κάτι η πιο βαθιά από ποτέ φωνή του, και αυτός ο λόγος του… "I´m angry and I’ m tired all the time, I wish there was a treaty between your love and mine”, λέει και σε κάνει να κλαις από πόνο και λύτρωση ταυτόχρονα. Σε αυτό το δίσκο ο ποιητής, κουρασμένος και πλήρης πια, είναι έτοιμος, παραιτείται απ’ την αντίδραση, αφήνεται στην πίστη και χαλαρώνει, κάπως, στην αγάπη και την αποδοχή". Lou is

"Το "One of Us Cannot Be Wrong”. Με συγκινούν αφάνταστα οι ερωτικοί του στίχοι, που πλημμυρίζουν από το αίσθημα του αβάσταχτου. Μια αίσθηση τεράστιας επιθυμίας, χωρίς μίζερη κτητικότητα. Η μελωδία του είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω ακούσει και το σημείο που ανεβαίνει σπαρακτικά στο δεύτερο μισό του κύκλου μου ζεσταίνει την ψυχή". Nalyssa Green

A tribute to Leonard Cohen

Εκλεκτικές συγγένειες

"Στο τελευταίο μου άλμπουμ "Paint Everything White” είχα καταλήξει πως το πιο σπουδαίο νόημα για μένα όταν γράφω ένα τραγούδι, δεν είναι τόσο να κάνω τέχνη και να προσπαθώ να πρωτοπορήσω, όσο να παρηγορήσω και να μεταδώσω χαρά, γλύκα και κουράγιο στον ακροατή, όπως για μένα έχουν κάνει κατά καιρούς τραγούδια του Cohen, πχ το "Anthem” ή το "Hallelujah”. Προφανώς και δεν συγκρίνω σε καμία περίπτωση τη μουσική μου με τη δική του, η πρόθεση όμως είναι ίδια και έρχεται με τα χρόνια, καθώς αλλάζουν οι προτεραιότητες". Sugahspank!

"Στην εποχή μας δύσκολα επιβιώνουν καλλιτέχνες με τέτοιο βάθος και αμεσότητα ταυτόχρονα. Χρειάζεται πίστη κι επιμονή από μέρους τους για να φτάσουν στ’ αυτιά μας. Μια σύγχρονη καλλιτέχνιδα που με έχει συγκινήσει έτσι στίχους της, είναι η Florence Welch. Έχω νιώσει πολλές φορές πως τα λόγια που δεν βρίσκω, το έχει κάνει τραγούδι. Επίσης μέσα στην πολύχρονη συνεργασία μου με το Μανώλη Φάμελλο, συχνά σκέφτομαι ότι μου θυμίζει το Leonard Cohen στον τρόπο που γράφει. Πόσα από τα τραγούδια του είναι πολυεπίπεδα και τα κατανοείς σε βάθος με το χρόνο, τα τόσα θέματα που έχει πιάσει με χιούμορ, ειρωνεία, πόνο, ειλικρίνεια, θλίψη και ευαισθησία που για μένα αξίζει κάποιος να ψάξει να τον γνωρίσει καλύτερα, πέρα από τις ραδιοφωνικές επιτυχίες. Φυσικά κι εγώ όταν γράφω θέλω να εκφράζω αληθινά συναισθήματα, με τρόπο που να συγκινούν τον ακροατή και να του προσφέρουν αυτό που χρειάζεται. Αυτό το οφείλω στην αγάπη και την ακρόαση καλλιτεχνών όπως o Leonard Cohen". Lou is

"Εδώ και αρκετά χρόνια όποτε κάθομαι στο πιάνο παίζω το "One of Us Cannot Be Wrong”. Το αρπέζ του και ίσως λίγο και το chord progression με έχουν εμπνεύσει να γράψω ένα κομμάτι πριν δύο χρόνια. Μοιραζόταν την ερωτική επιθυμία σα βασικό θέμα, και είχε ίσως μια αναλογία στις κινήσεις της μελωδίας. Το αγαπούσα πολύ αυτό το κομμάτι, πλέον με στενοχωρεί, αναρωτιέμαι αν ποτέ θα το ξαναπιάσω και θα το δημοσιοποιήσω. Συνεχίζω όμως να παίζω το "One of Us Cannot Be Wrong” όποτε κάθομαι στο πιάνο". Nalyssa Green

Περισσότερες πληροφορίες

Αφιέρωμα στον Leonard Cohen

  • Αφιέρωμα

Το «Α Τribute to Leonard Cohen» με τη Nalyssa Green, τη Sugahspank και τη Lou is είναι ένα ζωντανό μουσικό πρότζεκτ. Τρεις νέες τραγουδίστριες ερμηνεύουν τα τραγούδια που έχει σφραγίσει ο Leonard Cohen με τη χαρακτηριστική βαριά φωνή του, με τη συνοδεία τριών μουσικών. Ο Cohen αποτελεί μια μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη. Ποιητής, μουσικός, δάσκαλος και μαθητής μοιράστηκε τις σκέψεις του και τη ζωή του μέσα από απλές μελωδίες και μια βαθιά “θεία” χρυσή φωνή. Γοητευτικός, ευγενικός και ουσιαστικός όπως τα τραγούδια του, ο Leonard έζησε μια γεμάτη ζωή. Η αγάπη του για τη ζωή και την ανθρώπινη φύση με τις αδυναμίες της είναι έκδηλη στη μουσική του, ενώ το χιούμορ και η μελαγχολία, το ταξίδι και ο προορισμός, το σώμα και το πνεύμα είναι δίπολα που συνυπάρχουν αρμονικά στο έργο του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.