Εditors: "Αλλάζουμε τη μουσική μας κατεύθυνση ανάλογα με το πώς αισθανόμαστε"

Έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε για άλλη μια φορά ένα από τα πιο αξιόπιστα και συνεπή συγκροτήματα της τελευταίας εικοσαετίας, ως support act στους Florence and the Machine (Ejekt Festival, Πλατεία Νερού, 2/7). Μιλήσαμε με τον μπασίστα Russell Leetch για το νέο δίσκο που αλλάζει την πορεία τους αλλά και για όσα τους κράτησαν στον αφρό μέχρι σήμερα.

Editors

Την τελευταία δεκαετία μετατοπιζόσασταν προς έναν πιο ηλεκτρονικό ήχο, ειδικά με την αποχώρηση του κιθαρίστα Chris Urbanowich. Ωστόσο ο πιο πρόσφατος δίσκος σας "EBM" είναι ο πρώτος καθαρά ηλεκτρονικός. Πώς φτάσατε ως εδώ; Νιώθετε την ανάγκη για περισσότερο πειραματισμό;
Έτσι νομίζω, καθώς προφανώς βαρεθήκαμε  με το πώς διαχειριζόμασταν τις κιθάρες. Στην πραγματικότητα, όμως, πάμε λίγο μπρος-πίσω. Για παράδειγμα, ο τρίτος δίσκος μας, ο τελευταίος στον οποίο συμμετείχε ο Chris, το "In This Light and On This Evening", ήταν αρκετά προσανατολισμένος στα synthesizers. Αλλά αμέσως μετά, όταν φτιάξαμε το καινούργιο line up, παραδώσαμε ίσως τον πιο κιθαριστικό από όλους τους δίσκους μας, το "Weight of Your Love". Από τότε, πειραματιζόμαστε πολύ περισσότερο με τα synths και με καλλιτέχνες που ακούγαμε, όπως τον Nils Frahm. Επίσης, φέραμε την Rachel Goswell από τους Slowdive να τραγουδήσει μαζί μας, που με τη σειρά της έφερε στοιχεία τα οποία θα χαρακτήριζα ως shoegaze. Άρα κινούμαστε πάντα προς τα εκεί που αισθανόμαστε.

Νιώθετε επομένως ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για να επιβιώσετε;
Νομίζω ότι αρκεί να είσαι δημιουργικός και να μην κάνεις το ίδιο ακριβώς πράγμα συνέχεια. Σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης, έχεις σίγουρα ένα συγκεκριμένο στιλ, που για εμάς ήταν η πιο σκοτεινή μουσική. Αλλά θέλαμε να απομακρυνθούμε από τη συνάφεια με μπάντες όπως οι Cure, οι Depeche Mode και οι REM. Και γιατί όχι, άλλωστε, όταν μπορείς να το κάνεις;

Έχετε ένα νέο μέλος στην μπάντα, τον Blank Mass (aka Benjamin John Power). Πώς πάει μέχρι στιγμής η συνεργασία σας;
O Ben ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του "EBM". Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι το ότι ήρθε κάποιος καινούργιος σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τη δημιουργία της μπάντας, με διαφορετικό χαρακτήρα.

Πώς καταφέρνετε να ισορροπήσετε τις διαφορετικές ιδέες και επιθυμίες, τώρα που είστε επτά άτομα;
Αυτή είναι η παγίδα: κάποιες φορές εγώ και ο Ed (σ.σ. Lay, ντράμερ) πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αφήσουμε τους υπόλοιπους να έχουν τον έλεγχο ή να περιορίσουμε τις ιδέες μας. Άλλες φορές όμως και σε άλλους δίσκους, τα δικά μας κομμάτια είναι τα πιο σημαντικά. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του να ανήκεις σε μία μπάντα, είναι ακριβώς να καταλαβαίνεις και να αποδέχεσαι αυτή τη δυναμική.

Τι δημιουργική διαδικασία ακολουθήσατε κατά τη δημιουργία του "EBM";
Το δομικό στοιχείο ήταν η μουσική του Ben, οπότε κάθε μικρό ακόρντο, progression ή μοτίβο ξεκίνησε με βάση κάτι που εκείνος εμπνεύστηκε. Έπειτα ο Tom (σ.σ. Smith) άρχισε να συγκεντρώνει ιδέες για τους στίχους και τη δομή των τραγουδιών και τα έδεσε όλα αυτά μαζί. Στο τέλος, μπήκαμε εγώ και οι Ed για να παίξουμε μπάσο και τύμπανα πάνω στα θεμέλια που υπήρχαν ήδη.

Αρχικά όμως δεν σκοπεύατε να το κυκλοφορήσετε ως νέο δικό σας δίσκο, αλλά ως συνεργασία.
Ήταν προορισμένο για να γίνει ένα ξεχωριστό σόου, σαν ένα side project στους Editors. Όσο όμως προχωρούσε, αναρωτηθήκαμε γιατί να μην έρθει μαζί μας ο Ben και να παίξει τα τραγούδια του live μαζί μας, φτιάχνοντας ένα εντελώς νέο set;

Σε όλους σας τους δίσκους, οι μισοί φαν σας εκστασιάζονται και οι άλλοι μισοί παίρνουν σχεδόν προσωπικά κάθε δημιουργική στροφή σας. Ποια είναι η σχέση σας με το κοινό σας και πώς σχολιάζετε αυτές τις αντιδράσεις;
Προσπαθούμε να μην τους ταράζουμε και πολύ! (γέλια). Αν ακούσεις πάντως τους δίσκους μας ως σύνολο, δεν ξεχωρίζει κάποιος ως ιδιαίτερα διαφορετικός. Για παράδειγμα, δεν έχουμε κάνει ποτέ ένα drum ‘n’ base ή τζαζ άλμπουμ. Η δομή των τραγουδιών είναι η ίδια και η φωνή του Tom λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος. 

Πλέον έχετε περάσει τα είκοσι χρόνια ως μπάντα. Περιμένατε ποτέ ότι θα τα ήσασταν τόσο επιτυχημένοι;
Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Πάντα λέγαμε ότι θέλαμε να είμαστε μια μπάντα με μακροζωία και να έχουμε πολλούς και διαφορετικούς δίσκους από τους οποίους ο κόσμος να διαλέγει τραγούδια. Είμαστε πολύ ευγνώμονες που έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίζουμε να κάνουμε τόσο καλή δουλειά.

Ποιο είναι το μυστικό σας, τότε; Και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε όλα αυτά τα χρόνια;
Η διατήρηση της επικοινωνίας και το να πιστεύεις σε όσα μπορείς να κάνεις. Επίσης αν δεν το ευχαριστιέσαι πια, να σταματήσεις να το κάνεις. Εμείς ακόμα απολαμβάνουμε να βρισκόμαστε όλοι μαζί και να παίζουμε μουσική, οπότε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο ακόμα το θέλει και ο κόσμος. Όσο για τη μεγαλύτερη πρόκληση, σίγουρα όταν άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά τα πράγματα ανάμεσα στα μέλη της μπάντας. Όταν έπρεπε να αφήσουμε τον Chris να φύγει ήταν μια πολύ στρεσογόνα περίοδος, αλλά πάντα κοιτούσαμε προς το μέλλον με αισιοδοξία, για ό,τι καλύτερο θα έρθει.

Επομένως, στο άμεσο μέλλον, ποιο είναι αυτό το καλύτερο που περιμένουμε;
Πρώτα απ’ όλα ξεκινάμε να δουλεύουμε για ένα νέο δίσκο προς το τέλος της χρονιάς, οπότε τέτοια εποχή του χρόνου θα ξέρουμε περίπου πότε θα κυκλοφορήσει. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα προς τα πού θα κατευθυνθούμε μουσικά. Προς το παρόν, παίζουμε με διάφορες ιδέες και έχουμε ηχογραφήσει κάποια demos. Πιθανόν να έχει περισσότερες ενορχηστρώσεις και φυσικά όργανα και να μην είναι τόσο ηλεκτρονικός.

Υποθέτω πάντως δε θα ακούσουμε κάτι από τα επόμενα στη συναυλία σας στην Αθήνα. 
Από τα εντελώς καινούργια δεν είναι ακόμα κάτι έτοιμο για να παρουσιαστεί, αλλά έχουμε ανανεώσει το σετ μας σε σχέση με την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στην πόλη σας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα παίξουμε κάποια τραγούδια που έχουμε να παίξουμε πολύ καιρό ζωντανά, όπως το "Ocean of Night" σε μια διαφορετική βερσιόν, το "Hallelujah (So Low)" και αρκετά παλιά κομμάτια. Θα παίξουμε τραγούδια από όλα τα άλμπουμ μας, ακόμα και από το ντεμπούτο μας "The Back Room".

Περισσότερες πληροφορίες

Ejekt Festival 2023

  • Rock-pop-folk

Τέσσερα χρόνια μετά τις τρεις θριαμβευτικές sold out εμφανίσεις τους στην Αθήνα, οι Florence and The Machine επιστρέφουν για μια μοναδική εμφάνιση, ως headliners του Ejekt, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας Dance Fever Tour. Ως άλλη ιέρεια, η Florence Welch αναμένεται να μαγέψει την Πλατεία Νερού με όλες τις μεγάλες επιτυχίες που τους καθιέρωσαν και έμφαση στα τραγούδια του τελευταίου δίσκου τους "Dance Fever". Το δεύτερο μεγάλο όνομα έρχεται από τις κορυφές του βρετανικού ροκ ήχου με μια σειρά από πλατινένιους και χρυσούς δίσκους, hit singles, sold out περιοδείες και τη φήμη ενός από τα καλύτερα live acts της Ευρώπης. Ο λόγος φυσικά για τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού Editors. Tη βραδιά θα ανοίξουν οι Royal Arch, ένα από τα πλέον ανερχόμενα ονόματα της εγχώριας indie σκηνής.

Πλατεία Νερού

κτίριο πεζογέφυρας (δίπλα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στάση τραμ Δέλτα Φαλήρου), Νέο Φάληρο
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.