5 αγαπημένα τραγούδια της Μαρίας Παπαγεωργίου

Η ερμηνεύτρια μας δίνει μια γεύση από τα τραγούδια που θα ακούσουμε στη συναυλία της, στον Κήπο του Μεγάρου.

Μαρία Παπαγεωργίου

Μετά την πρώτη βραδιά της στον Κήπο, τον Ιούλιο του 2019, η Μαρία Παπαγεωργίου επιστρέφει φέτος στην υπαίθρια σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 9 μ.μ., για μια συναυλία με τίτλο "Γέμισε ο κήπος με πουλιά". "Μαζέψαμε όλα τα τραγούδια που φτιάξαμε τον χειμώνα. Από το album "Ο τελευταίος αναλογικός έρωτας", μέχρι τις διασκευές που προέκυψαν σε τραγούδια του  Παυλίδη και των Διαφανών Κρινων και αυτά της συνεργασίας μου με τον Monsieur Minimal και τον Χιλιανό Seba Cambos. Θα "προδώσω" επίσης κάποιες καινούριες ηχογραφήσεις που ετοιμάζω. Και φυσικά πάντα στα συναυλιακά ταξίδια, υπάρχει ένα κομμάτι της 10ετούς δισκογραφίας μου και της αγάπης μου που αφιερώνεται στον Μίκη Θεοδωράκη και στα παραδοσιακά τραγούδια", μας λέει η ερμηνεύτρια για την επικείμενη συναυλία της.  

"Πολλά τα ζητήματα που έπρεπε να δούμε κατάματα, κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο. Όταν όμως οποιοδήποτε συναίσθημα, όσο δυσβάσταχτο και αν είναι, περνά μέσα από το φίλτρο της τέχνης και της ομαδικότητας, τότε είναι σαν να συντελείται μια μικρή Ανάσταση. (Τον χειμώνα) αποχαιρέτησα αρκετούς συνεργάτες μου που αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες ζωής, ήρθαν υπέροχα νέα πλάσματα και κάναμε πολλά μουσικά ταξίδια!", εξομολογείται η Παπαγεωργίου για τους μήνες που πέρασαν και φαίνεται να υπήρξαν πολύ παραγωγικοί για την ίδια. Με έναν νέο δίσκο στις αποσκευές της και τραγούδια που έχουν ήδη κατακτήσει τις ραδιοφωνικές συχνότητες, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την πρώτη πλευρά ενός ολοκληρωμένου βινυλίου, με τίτλο, "Ο τελευταίος αναλογικός έρωτας”, στις αρχές του επόμενου έτους και θα αποτελείται από "έξι ερωτικά τραγούδια και δύο ποιήματα (στο ένα έχω την τιμή την απαγγελία να την κάνει η Τάνια Τσανακλίδου), βγαλμένα από τη βαθύτερη μου αλήθεια τα τελευταία χρόνια. Ακόμα πιστεύω στην ολοκληρωμένη ακρόαση δίσκων, στην επίγευση μιας ολοκληρωμένης ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος".

Μαρία Παπαγεωργίου
© Βάσια Αναγνωστοπούλου

Ο Κήπος του Μεγάρου είναι η αρχή μόνο του συναυλιακού καλοκαιριού της Μαρίας Παπαγεωργίου, αφού θα δώσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα: "Συμμετέχω για 5η συνεχή χρονιά στο project της χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη με τίτλο "Anamnesis", που πραγματοποιείται σε αρχαιολογικούς χώρους και φέτος θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς. Συνεχίζω για 10η χρονιά τις παιδικές παραστάσεις με την ομάδα Κοπέρνικος καθώς και εργαστήρια φωνητικής, που φέτος θα γίνουν και εκτός Αθηνών. Οι διδασκαλίες, οι ηχογραφήσεις νέων τραγουδιών και οι καινούριες παραστάσεις που σχεδιάζονται στο μυαλό μου είναι πάντα μέρος του καθημερινού σχεδιασμού μου".

Τι συνιστά όμως για την Μαρία Παπαγεωργίου μια ωραία συναυλία; "Να μπορείς να τη χαρείς. Να σκεφτείς πόσο τυχερός είσαι που κάνεις αυτό που αγαπάς, που το στηρίζουν και το πιστεύουν τόσοι άνθρωποι, είτε ως συνεργάτες, είτε ως ακροατές - και πόσο σπάνιο γίνεται στις μέρες να καταφέρνεις να γιορτάζεις!". Λίγο πριν το ραντεβού στον Κήπου του Μεγάρου η ερμηνεύτρια διαλέγει 5 τραγούδια, σημαντικά για την ίδια, που θα ακουστούν στο Μέγαρο.

5 τραγούδια στο Μέγαρο, σημαντικά για εμένα.

1. "Καλοκαιρινό"

Λάμδα, στίχοι μουσική Παντελής Νικηφόρος
Οι Λάμδα είναι μια εξαιρετική μπάντα. Το τραγούδι αυτό θα ανοίγει το πρόγραμμά μου και σύντομα θα δισκογραφηθεί ως διασκευή για τη δεύτερη πλευρά του δίσκου μου. Σε ποια "κορμιά μεταξένια", αναφέρεται ο Παντελής; Ένας βαθύς κοινωνικός στίχος, που με συγκίνησε από το πρώτο άκουσμα.

2. "Ταξίδι στη γη"

Στέρεο Νόβα
Η Πόπη Αστεριάδη τραγουδά χρόνια πριν Στέρεο Νόβα, ο Σείριος Σαββαΐδης διασκευάζει το τραγούδι μοναδικά - και εγώ διασκευάζω τον Σείριο. Ένα ταξιδιάρικο τραγούδι, που αγαπάς με το πρώτο άκουσμα. Ιδίως όταν έχεις ερωτευτεί βαθιά.

3. "This Voice" 

Ane Brun
H Νορβηγή Ane Brun μας θυμίζει πώς είναι να καλούμε και να ακούμε την ηχώ της εσωτερικής μας φωνής. Η μοναδική αλλόγλωσση στιγμή για φέτος στην παράσταση, που δεν μπορώ να αποχωριστώ.

4. "Τα πάθη μου να γράψω"

μουσική Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, στίχοι παραδοσιακοί της Κέρκυρας
Οι αγαπημένες μου Ειρήνη Ζούτσου και Αιμιλία Παπαπέτρου, που είναι οι φωνές στο σχήμα μας, τραγουδάνε ένα τραγούδι που φτιάξανε μοναδικά οι Chores, ένα πολυφωνικό σχήμα/έμπνευση της Μαρίνας Σάττι. 

5. "Ο κηπουρός"

Παύλος Παυλίδης
Δεν θα καταλάβω ποτέ τι ακριβώς έγινε με αυτό το τραγούδι, όμως ό,τι είναι να ταξιδέψει, τελικά ταξιδεύει. Η αγάπη θα ‘ρθει. Το εύχομαι. Πάντα. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.