Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Βογιατζής

Ο αγαπημένος τραγουδιστής που συνδέθηκε με τη "χρυσή εποχή" του ελληνικού κινηματογράφου και τον ύμνο του Παναθηναϊκού πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Γιάννης Βογιατζής

Ο αγαπημένος τραγουδιστής, που νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας, 15 Μαΐου, σε ηλικία 89 ετών. Θυμίζουμε ότι με τον συνονόματο ηθοποιό, Γιάννη Βογιατζή, ήταν πρώτα ξαδέλφια.
Γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου 1934, ο Γιάννης Βογιατζής ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το τραγούδι από τις βραδιές ταλέντων του Ζόζεφ Κορίνθιου. Στη διάρκεια της καριέρας του σημάδεψε με τη φωνή του μια σειρά από μεγάλες επιτυχίες όπως τα τραγούδια "Ένας ουρανός μ' αστέρια", "Η πρώτη μας νύχτα", "Σου το 'πα μια", "Σ' αγαπώ σε όλες τις γλώσσες", "Νύχτα καλοκαιριού", "Θέλω κοντά σου να μείνω" κ.ά.

Άφησε το στίγμα του στον ελληνικό κινηματογράφο και βραβεύτηκε δυο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης: το 1963 με το τραγούδι "Πέταξε ένα πουλί", των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου, και το 1970 με το "Αδέρφια μου αλήτες πουλιά", των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου. Συνεργάστηκε με πολλά σπουδαία ονόματα του ελαφρού τραγουδιού, ενώ ερμήνευσε και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Μουζάκη, Γιώργου Θεοδοσιάδη και Κώστα Καπνίση, μεταξύ άλλων. Υπήρξε, τέλος, ένθερμος υποστηρικτής του Παναθηναϊκού. Ερμήνευσε μάλιστα και τον ύμνο της ομάδας, "Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος" σε σύνθεση και στίχους του Γιώργου Μουζάκη. 

Συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Πληροφορούμενη την είδηση της απώλειας του τραγουδιστή Γιάννη Βογιατζή, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Μια από τις λαμπρότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, ένας ευγενής και χαριτωμένος, πάντοτε χαμογελαστός, άνθρωπος, ο Γιάννης Βογιατζής υπήρξε από τους αγαπημένους και ιδιαίτερα σεβαστούς τραγουδιστές, τόσο στο κοινό, όσο και μεταξύ των συναδέλφων του. Αν και ο ίδιος έλεγε ότι βρέθηκε στον χώρο του θεάματος σχεδόν από τύχη, το πηγαίο ταλέντο του, ο μοναδικός τρόπος ερμηνείας και η καταπληκτική φωνή του, μάγεψαν, επί δεκαετίες, τους ακροατές του στις μουσικές πίστες, στο ραδιόφωνο, στα πλατό των κινηματογραφικών στούντιο, στη σκηνή του θεάτρου.

Δύο φορές βραβευμένος, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, μόνος ή και ντουέτο με τη σπουδαία Τζένη Βάνου, ερμήνευσε, αξέχαστα, ένα πλήθος σημαντικών τραγουδιών του Μίμη Πλέσσα, για  ελληνικές ταινίες, αλλά  και συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι, του Κώστα Κλάββα, του Γιώργου Μουζάκη, Κώστα Καπνίση, Γιώργου Θεοδοσιάδη, Τόλη Βοσκόπουλου. Κορυφαία η ερμηνεία  του  στην "Ομορφη Πόλη" του Μίκη Θεοδωράκη, στην ιστορική παράσταση του θεάτρου "Παρκ". Οι ηχογραφήσεις της γλυκιάς, μελωδικής φωνής του και τα πλάνα των ταινιών που έχουν καταγράψει τις υπέροχες ερμηνείες του, θα συνεχίσουν να μας θυμίζουν τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του".
 
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την εξής δήλωση: "Βραβευμένος δυο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Βογιατζής ευτύχησε να έχει την ευρύτατη αποδοχή τόσο του κόσμου όσο και των κριτικών. Μεσουράνησε τις δεκαετίες του '50 και του '60 ενώ έγινε πολύ δημοφιλής χάρη και στο πέρασμά του από τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Μουζάκη, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Κώστα Καπνίση και άλλους, ενώ, καθότι φανατικός Παναθηναϊκός τραγούδησε τον ύμνο της αγαπημένης του ομάδας. Αποχαιρετούμε τον δημοφιλή και ταλαντούχο αυτόν καλλιτέχνη και θα έχουμε για πάντα τα τραγούδια του να μας συντροφεύουν. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.