Η επίγεια "Εδέμ" της Joyce DiDonato στο Μέγαρο

Η σπουδαία μετζοσοπράνο στο μουσικό πρότζεκτ της εξετάζει την επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.

Joyce DiDonato © Sergi Jasanada

 Από το Μέγαρο αρχίζει η διεθνής περιοδεία του πρότζεκτ "Eden" της Joyce DiDonato, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Τρίτη 30 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ (με ελληνικούς υπέρτιτλους) και θα ταξιδέψει σε 45 πόλεις και 5 ηπείρους έως το 2024. Η σπουδαία Αμερικανίδα μετζοσοπράνο, με αφορμή αυτή την ξεχωριστή καλλιτεχνική της πρωτοβουλία που στοχεύει στην ευαισθητοποίησή μας απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα και στην κλιματική αλλαγή, μεταμορφώνεται σε μια ονειρική "αφηγήτρια". Με τη μαγευτική της φωνή, η σούπερ σταρ της όπερας μας μεταφέρει στο σύμπαν μιας παραδεισένιας μουσικής με συνθέσεις από την εποχή του Μπαρόκ ως τις μέρες μας που μιλούν στην καρδιά μας και μας επανασυνδέουν με τη φύση. Η εμφάνιση της Joyce DiDonato στο Μέγαρο εντάσσεται στον κύκλο "Μεγάλοι Ερμηνευτές" και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Mytilineos Energy and Metals. 

Joyce DiDonato

Η Joyce DiDonato είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο διάσημα και επιδραστικά ονόματα του σύγχρονου λυρικού τραγουδιού. Όλοι εντυπωσιάζονται από τη μουσική ευφυΐα της βραβευμένης με Grammy και Olivier μεσοφώνου, που φημίζεται για τις στιβαρές αλλά συγχρόνως εκλεπτυσμένες ερμηνείες της. Οι Financial Times τη χαρακτηρίζουν ως "την πιο σημαντική και θαυμαστή μετζοσοπράνο της γενιάς της, με ανυπέρβλητη τεχνική και συναισθηματική εκφραστικότητα". 
Ο New Yorker την ανακηρύσσει "την πιο δραστήρια τραγουδίστρια της γενιάς της", ενώ οι Times γράφουν: "Χρυσός 24 καρατίων είναι η φωνή της –τίποτε λιγότερο!". 

Η επίγεια "Εδέμ" της Joyce DiDonato

Η Joyce DiDonato, Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της UNESCO το 2022, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της, τα τελευταία χρόνια, σε αυτή την πολύπλευρη καλλιτεχνική πρωτοβουλία, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και περιβαλλοντικούς φορείς παγκόσμιας εμβέλειας και φιλοδοξεί να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στους θεατές που θα την αγκαλιάσουν, θέτοντάς τους το εξής απλό ερώτημα: "Σε αυτή την ταραγμένη εποχή, εσύ ποιον σπόρο θα φυτέψεις σήμερα;". 

Πάντοτε δημιουργική και πρόθυμη να αφουγκραστεί τα μηνύματα της εποχής μας, η Joyce DiDonato μας παρακινεί να αλλάξουμε στάση απέναντι στον πλανήτη, προτείνοντάς μας να βιώσουμε μια ολιστική μουσική εμπειρία που προεκτείνεται εκτός συναυλιακών χώρων. Μας μεταφέρει σε μια όαση γεμάτη τραγούδια και σπόρους ‒πραγματικοί σπόροι που μπορούν να φυτευτούν, θα διανέμονται στο κοινό εκτός της συναυλιακής αίθουσας‒ και μας προτρέπει να αναλάβουμε ενεργό δράση για το περιβάλλον σε δρόμους, κήπους, οπουδήποτε μπορεί να ακουστεί η φωνή μας. Ο δικός μας "σπόρος" μπορεί να βλαστήσει και ένας "παγκόσμιος κήπος" να ανθίσει!

Το πρότζεκτ "Eden" είναι μια μουσική περιπλάνηση τεσσάρων αιώνων σε συνθέσεις των Francesco Cavalli, Aaron Copland, Christoph Willibald Gluck, Georg Friedrich Haendel, Charles Ives, Gustav Mahler κ.ά. Ανάμεσά τους, και το τραγούδι "Τhe First Morning of the World" ["Το πρώτο πρωινό του κόσμου"], που γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας από τη βραβευμένη με όσκαρ Rachel Portman και πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του "Εden", αλλά και το "Seeds of Hope" ["Σπόροι ελπίδας"], ο ύμνος της "Εδέμ". Μάλιστα, το τραγούδι αυτό είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των παιδιών της Χορωδίας Καντέρμπερι (Ηνωμένο Βασίλειο), τα οποία συμμετείχαν σε εργαστήριο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που διοργανώθηκε με αφορμή το "Εden". 

Οι συντελεστές

Την Joyce DiDonato πλαισιώνει η Ορχήστρα Il Pomo d’Oro, το διάσημο μπαρόκ σύνολο με τον διεθνώς αναγνωρίσιμο δυναμικό και αυθεντικό ήχο, το οποίο προσεγγίζει και άλλα είδη ρεπερτορίου σε αυτή την ξεχωριστή μουσικοσκηνική εμπειρία. Στο πόντιουμ, ο πολυβραβευμένος Maxim Emelyanychev, ένας νεαρός αρχιμουσικός με αξιοζήλευτες συνεργασίες και δισκογραφικές καταθέσεις, ο οποίος θα ερμηνεύσει επίσης τα μέρη για τσέμπαλο. Λαμβάνει μέρος, σε ρόλο ηθοποιού, ο χορευτής και χορογράφος Manuel Palazzo. Μαζί τους, η Χορωδία Νέων του El Sistema Greece υπό τη μουσική διδασκαλία της Βάγιας Παπαγιαννοπούλου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Marie Lambert-Le Bihan, και τους φωτισμούς ο John Torres. 

Εργαστήριο για τα μέλη της Χορωδίας Νέων του El Sistema Greece

Το Σάββατο 6 Μαΐου από τις 12  έως τις 4 μ.μ. φιλοξενείται στην Αίθουσα Μπαλέτου εργαστήριο για τα μέλη της Χορωδίας Νέων του El Sistema Greece. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παιδαγωγικών προγραμμάτων του "Eden", τα οποία απευθύνονται στους συνεργαζόμενους μουσικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της κάθε χώρας στην οποία ταξιδεύει το πρότζεκτ. 

Επιπλέον, η Ορχήστρα Il Pomo d’Oro, συνοδοιπόρος της Joyce DiDonato στη διεθνή περιοδεία του "Eden", είναι επίσημος πρεσβευτής του El Sistema Greece, ενός ανθρωπιστικού προγράμματος παροχής δωρεάν μουσικής εκπαίδευσης σε παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Το σύνολο λαμβάνει μέρος σε φιλανθρωπικές συναυλίες, διοργανώνει εργαστήρια και προσφέρει αφιλοκερδώς μαθήματα μουσικής σύμφωνα με τη μέθοδο El Sistema. Περισσότερα για το πρότζεκτ "Eden" στην ιστοσελίδα της Joyce DiDonato.

Info: Τιμές εισιτηρίων: € 75-14 | Πληροφορίες εδώ

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Tο Full Circle ενώνει δυνάμεις με το ολλανδικό brand No Art

Η κολεκτίβα από το Άμστερνταμ προσγειώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε ένα event στην παραλία της Βάρκιζας.

06/10/2024

"Οδηγός Μουσικής για καθημερινούς χρήστες": Ένας κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μέγαρο Μουσικής

Τι σημαίνει "ακούω μουσική" σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ήχους σε πληθώρα προσφοράς;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Σώματος 2024 έρχεται στην Αθήνα

Για 7 ημέρες, με 60 εργαστήρια και σεμινάρια και πάνω από 45 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

"Ποιος φοβάται τη σύγχρονη μουσική;": Ένα διήμερο αφιερωμένο στην ηχητική τέχνη στο Μέγαρο

Ένα διήμερο αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ.

Μίμης Πλέσσας (1924-2024): Αντίο σε έναν σπουδαίο συνθέτη, που συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες

Πολυπράγμονας δημιουργός, έγραφε με την ίδια ευκολία υπέροχα σέικ και δημοφιλέστατα λαϊκά, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στις απαρχές της εγχώριας τζαζ.

Ποιες διεθνείς συναυλίες ανυπομονούμε να ζήσουμε στην Αθήνα, ως το φινάλε του 2024;

Συχνοί επισκέπτες, ονόματα τα οποία έρχονται για πρώτη φορά, περιπτώσεις που μας ξανατιμούν μετά από καιρό και φρέσκιες παρουσίες που χτίζουν συνδέσμους με το εγχώριο κοινό, διαμορφώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Πέθανε ο Μίμης Πλέσσας

Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας λίγο πριν κλείσει έναν αιώνα ζωής.