Borderline Festival 2023: Ματιές στο μέλλον της ηλεκτρονικής μουσικής

Επιστρέφει δυναμικά για έναν ακόμα Απρίλη (21, 22 & 23/4), σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Movement Radio, παρουσιάζοντας 29 διεθνή και εγχώρια ονόματα, σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Gagarin & Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Borderl_front Η Sofia Jernberg © Jon Edergren

Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη του εκδοχή, το Borderline ξεκινά τον χορό των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών φεστιβάλ της σεζόν, ξετυλίγοντας ένα τριήμερο πρόγραμμα φιλόδοξο, μα και εξωστρεφές. Προσκαλεί δηλαδή 29 διεθνείς και εγχώριους καλλιτέχνες, ενώ, για ακόμα μία φορά, αποφασίζει να μη μείνει περιορισμένο εντός έδρας –στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση– αλλά να επεκταθεί και στο "Gagarin 205", καθώς και στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Μια σημαντική διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε φέτος το Movement Radio (το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Στέγης). Κατά τα λοιπά, το φεστιβάλ διατηρεί και εμπλουτίζει τις αρχικές του στοχεύσεις, μένοντας επικεντρωμένο στις "παραμεθόριες" εκτάσεις της σύγχρονης ηλεκτρονικής έκφρασης και στα νέα μέσα που χρησιμοποιούν όσοι δρουν σε αυτές. Εκπροσωπεί, λοιπόν, ό,τι επαναδιαπραγματεύεται τα όρια μεταξύ θορύβου και μουσικής, λογιζόμενο ως πειραματικό, αυτοσχεδιαστικό ή ευρύτερα avant-garde· πάντα, βέβαια, με βάση το πώς βλέπουμε τέτοιες ταμπέλες στις δικές μας ημέρες.

Borderl_01
O MC Yinka θα παρουσιάσει εργαστήριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Ως συνήθως, οι εκδηλώσεις του τριημέρου είναι δύο ειδών, άλλες με εισιτήριο κι άλλες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκκίνηση θα δοθεί την Παρασκευή 21/4 το μεσημέρι στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, όπου ο MC Yinka (Μανώλης Αφολάνιο) θα παρουσιάσει εργαστήριο γύρω από την καλλιτεχνική επιμέλεια μουσικών φεστιβάλ. Στον ίδιο χώρο θα λάβει χώρα και το πρόγραμμα της πρώτης Borderline ημέρας (από τις 17.30 και μετά), που αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ με το DJ set της Μαροκινής OJOO GYAL, η οποία έχει γίνει γνωστή και στην Ευρώπη αναμειγνύοντας dembow, grime και old school dancehall ρυθμούς. 

Borderl_02
© Jared Soule
H Lil Mariko, ιδιαίτερα αγαπητή στη γενιά του Tik-Tok

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις νεότερες μουσικόφιλες ηλικίες, όμως, έχει η Lil Mariko, η οποία θα εμφανιστεί αμέσως πιο πριν. Η 26άχρονη Κινεζο-Ιαπωνο-Αμερικανίδα έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητή στη γενιά του Tik-Tok χάρη σε κομμάτια σαν το "Simp" ή το "Boring", με τη μουσική της ταυτότητα να δείχνει ιδιαιτέρως ρευστή: κάποιοι, δηλαδή, την αποκαλούν "ανερχόμενη βασίλισσα του screamo", άλλοι λένε ότι παίζει "trap metal", η ίδια ίσως να προτιμά κάτι ακόμα πιο ευφάνταστο, του στυλ "hardcore meme". Νωρίτερα, το κοινό θα δει και την Καταλανή συνθέτρια, τραγουδίστρια και πιανίστρια Marina Herlop, τη Spivak από την Κύπρο, το αθηναϊκό συγκρότημα Ygraerio, αλλά κι ένα ακόμα DJ set, εκ μέρους του DJ NOT I (Γιάννης Γαλιάτσος).

Borderl_03
Η "θεά του ρυθμού" Karen Nyame KG

Το πρόγραμμα ξεκινάει με ανάλογο τρόπο και το Σάββατο 22/4, πάλι στην αγορά της Κυψέλης, με το ίδιο εργαστήριο του MC Yinka να δίνει σκυτάλη στο μουσικό πρόγραμμα, νωρίς το απόγευμα. Πρωταγωνίστρια, αυτή τη φορά, η λεγόμενη και "θεά του ρυθμού" Karen Nyame KG με τους εκλεκτικούς, αφρικανικής προέλευσης πολυρυθμούς της και τη λονδρέζικη club αισθητική. Πρόκειται για καλλιτέχνιδα που βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο, έχοντας πίσω της ένα ιστορικό (πια) Boiler Room set στο Primavera Sound 2022 της Ισπανίας. Στην Αθήνα θα την πλαισιώσουν ο Άγγλος πειραματιστής ράπερ και χορογράφος Blackhaine, η Vikkie από τους United By The Beat –που θα εκπροσωπήσει το χιπ χοπ της Καλλιθέας– η κοσμοπολίτισσα Γαλλογκανέζα , η οποία επαγγέλλεται ηθοποιός, παραγωγός, τραγουδίστρια, DJ μα και ...καλλιεργήτρια λαχανικών, οι Αθηναίοι Odydoze, Spar & Han (σε κοινή εμφάνιση) και η εγχώρια συνεργασία των Κairo 7000 & Joseph Mouzakitis

Borderl_04
© José Carlos Nievas
Οι Esplendor Geometrico

Ακολούθως, το Borderline μετακομίζει στο "Gagarin", για μια σπέσιαλ, μεταμεσονύκτια συνέχεια του Σαββάτου. Εδώ δεσπόζει η εμφάνιση των Ισπανών Esplendor Geometrico, οι οποίοι επηρέασαν το industrial και το noise ήδη από τη δεκαετία του 1980, ξεπηδώντας από την underground κασετοπαραγωγή της εποχής. Νωρίτερα μα και αργότερα, το κοινό του φεστιβάλ θα δει τη συνεργασία του Κενυάτη παραγωγού και DJ Slikback –από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής σκηνής της ανατολικής Αφρικής– με τον Weirdcore, τον γνώριμο από τους drog_A_tek Voltnoi Brege και τον Αθηναίο DJ και παραγωγό Morah.

Για την τρίτη και τελευταία του ημέρα (Κυριακή 23/4), το Borderline Festival συμμαζεύεται εντός έδρας, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στον Εκθεσιακό Χώρο –1, τάζοντας μια βραδιά γεμάτη με βόμβους και διάφορους πειραματισμούς. Η είσοδος θα είναι μεν ελεύθερη για το κοινό, θα γίνει όμως με ειδικά δελτία και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Borderl_05
© Romain Guédé
Ο Aho Ssan

Τα δρώμενα θα εκκινήσουν με το "Freedom To Move": ένα εγχείρημα της Sofia Jernberg που διερευνά τη σχέση μεταξύ της ελευθερίας και των ορίων της σύγχρονης κλασικής μουσικής. Ακολουθεί ο –σχετικά πρωτοεμφανιζόμενος– πολυμεσικός καλλιτέχνης Xato (Ιωάννης Ναυπλιώτης), ο οποίος θα δώσει τη σκυτάλη σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συμπράξεις του Borderline 2023: η ιδρύτρια του λεγόμενου Discostan, Arshia Haq, συναντά την καλλιτέχνιδα και ακαδημαϊκό Yara Mekawei για μια ηχητική performance ονόματι "Sama': The Divine Listening Room".

Έπεται η Claire Rousay και ο Aho Ssan, ενώ τη βραδιά θα κλείσουν οι αλεατορικές διατάξεις και οι επαναλαμβανόμενες μελωδίες του Βιεννέζου Jung An Tagen. Ο οποίος φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τόσο τον εγκέφαλο, όσο και το σώμα των παρευρισκομένων, βάζοντας έτσι μια ιδανική τελεία στο φετινό φεστιβάλ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.