Αυτές είναι οι συναυλίες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023

Όπερες, μεγάλες ορχήστρες, ένα πενθήμερο πρωτοποριακό φεστιβάλ νέας μουσικής αλλά και μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας σύγχρονης σκηνής στον φετινό μουσικό προγραμματισμό του ΦΑΕ.

Kraftwerk

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων και τη νέα οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσίασε σήμερα, 3 Απριλίου, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της μεγάλης διοργάνωσης, Κατερίνα Ευαγγελάτου. Λαμπερές όπερες, τζαζ σκυταλοδρομίες, μεγάλες ορχήστρες και καταξιωμένοι αρχιμουσικοί, ένα πενθήμερο πρωτοποριακό φεστιβάλ νέας μουσικής αλλά και μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας σύγχρονης σκηνής συνθέτουν το πολυσυλλεκτικό μουσικό μέρος του φετινού προγραμματισμού. Συγκεντρώσαμε παρακάτω όλες τις συναυλίες που θα δούμε στο Ηρώδειο, το Ωδείο Αθηνών και την Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023.

Ηχητικές συγκλίσεις της σύγχρονης σκηνής

John Cale
© Marlene Marino
John Cale

Με περισσότερα από 60 χρόνια καριέρας και πάνω από 20 προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του, ο Ουαλός μουσικός, John Cale, έρχεται στην Αθήνα για μια μουσική αναδρομή στην εντυπωσιακή πορεία του. Έχοντας γράψει ιστορία με τους θρυλικούς Velvet Underground και έχοντας ανακαλύψει εμβληματικά ονόματα της ροκ, ο Τζον Κέιλ θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο όπου θα παρουσιάσει κλασσικά κομμάτια από την πλούσια καριέρα του αλλά και τραγούδια από τον νέο του δίσκο Mercy, που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο μουσικό τύπο. Μαζί του στη σκηνή η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και η μπάντα του (19 Ιουνίου).

The Waterboys
The Waterboys

Η σχέση των Waterboys με το ελληνικό κοινό είναι μια ιστορία αγάπης. Το συγκρότημα που σχηματίστηκε στη Σκωτία πριν από 40 χρόνια, έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην παγκόσμια ροκ σκηνή. Με ψυχή της μπάντας τον χαρισματικό Μάικ Σκοτ, οι Waterboys θα εμφανιστούν για πρώτη φορά φέτος στο Ηρώδειο για να ταξιδέψουν το ελληνικό κοινό στις διαχρονικές τους επιτυχίες (22 Ιουνίου).

Sigur Rós
Sigur Rós

Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες οι Sigur Rós έχουν καταφέρει να κερδίσουν την αγάπη του κοινού και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για πλήθος συγκροτήματα παγκοσμίως. Με τις μελωδίες τους έχουν δημιουργήσει μια μουσική γλώσσα οικουμενική, που τους έχει αναδείξει σε μία από τις κορυφαίες μπάντες του πλανήτη. Το ισλανδικό συγκρότημα για πρώτη φορά περιοδεύει με ορχήστρα στην Ελλάδα και εμφανίζεται στο Ηρώδειο για να συνεπάρει το κοινό του Φεστιβάλ (27 Ιουνίου).

Οι James είναι από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού και οι επισκέψεις τους στη χώρα μας γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό. Με τη μακρά πορεία στην εναλλακτική σκηνή έχουν πουλήσει εκατομμύρια άλμπουμ και πρωταγωνιστούν εδώ και δεκαετίες στην παγκόσμια μουσική πραγματικότητα. Το βρετανικό ροκ συγκρότημα με την έντονη σκηνική παρουσία αναμένεται για μία μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο (10 Ιουλίου).

Σε μια συγκινητική βραδιά ο εμβληματικός Βραζιλιάνος μουσικός Gilberto Gil θα βρεθεί στο Ηρώδειο για μία εμφάνιση μπροστά στο ελληνικό κοινό. Έχει ταυτιστεί όσο λίγοι με τη βραζιλιάνικη ψυχή, συνδέοντας τη μουσική παράδοση της χώρας του με τις αφρικάνικες ρίζες της. Στο πλαίσιο της περιοδείας Gilberto Gil & Family "Aquele Abraco Tour" για τα 60 χρόνια της καριέρας του, ο Ζιλ επανέρχεται στο ρωμαϊκό ωδείο με μια συναυλία από ολόκληρη τη λαμπερή πορεία του (17 Ιουλίου).

Το ΦΑΕ ηλεκτρίζει την Αθήνα

Nils Frahm
© LEITER
Nils Frahm

Ο Nils Frahm εμφανίστηκε στη δισκογραφία από το 2009 και θεωρείται από τους πιο πρωτοποριακούς δημιουργούς της σύγχρονης ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής. Το πάθος, η ευαισθησία και ο ξεχωριστός χαρακτήρας της μουσικής του έχουν δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό που τον ακολουθεί και τον αποθεώνει στις εκρηκτικές ζωντανές εμφανίσεις του (23 Ιουνίου).

Kraftwerk
Kraftwerk

Οι Kraftwerk, το εμβληματικό συγκρότημα από το Ντίσελντορφ κυριολεκτικά δημιούργησε την ηλεκτρονική μουσική στη δεκαετία του 1970, και με κάθε νέο δίσκο του επανακαθόριζε την πορεία που θα ακολουθούσε το είδος τα επόμενα χρόνια. Άλμπουμ όπως τα "Autobahn" (1974), "Radio Activity" (1975), "Trans-Europe Express" (1977), "The Man-Machine" (1978) και "Computer World" (1981) λειτούργησαν ως σημεία αναφοράς για αμέτρητους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο και σήμερα αποτελούν αναπόσπαστα κεφάλαια της ιστορίας της σύγχρονης μουσικής. Ριζοσπαστικοί και πρωτοποριακοί όσο ελάχιστοι δημιουργοί, οι Kraftwerk στις ζωντανές εμφανίσεις τους πάντα χρησιμοποιούσαν τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας στον ήχο και την εικόνα, δημιουργώντας πολυδιάστατα οπτικοακουστικά θεάματα. Στην πρώτη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο θα παρουσιάσουν το νέο οπτικοακουστικό show τους, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο. Οι μεγάλες επιτυχίες των Kraftwerk θα παρουσιαστούν ζωντανά με έναν ξεχωριστό τρόπο σχεδιασμένο ειδικά για τη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου (16 Ιουλίου).

Ελληνική μουσική

Ο υπέροχος μουσικός κόσμος του Σταύρου Ξαρχάκου σε δύο μεγάλες συναυλίες
Σταύρος Ξαρχάκος

Από τους κορυφαίους της ελληνικής μουσικής, αξεδιάλυτα συνδεδεμένος με την έκφραση της συλλογικής μας περιπέτειας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, ο Σταύρος Ξαρχάκος επιστρατεύει τη δύναμη των τραγουδιών, τα οποία, όπως ο ίδιος γράφει, "μας δείχνουν τον δρόμο, είναι σύμμαχοι στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή και διώχνουν τον φόβο. Ο έρωτας είναι επανάσταση, και το αιώνιο Άγιο Δισκοπότηρο για τον άνθρωπο είναι η Ελευθερία!". "Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" θα οδηγήσουν στην "Καισαριανή", το "Μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη στην "Ιθάκη" του Μάνου Ελευθερίου, και όλοι μαζί θα συναντηθούμε "στης Ακρόπολης τα μέρη", με οδηγούς αγαπημένους ερμηνευτές: τη Μαρία Φαραντούρη, τον Γιάννη Κότσιρα και την Ηρώ Σαΐα (18 Ιουνίου). 

Μια συναυλία της Έλλης Πασπαλά για την Athens Pride
Έλλη Πασπαλά

Ένα ταξίδι στην αμερικανική μουσική παράδοση, μέσα από τραγούδια θρυλικών δημιουργών όπως ο Κόουλ Πόρτερ, ο Τζορτζ Γκέρσουιν και ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, αλλά και σύγχρονων τραγουδοποιών που σφράγισαν μια εποχή και διαμόρφωσαν την αισθητική γενεών ολόκληρων, όπως η Τζόνι Μίτσελ, ο Λέοναρντ Κόεν, ο Πολ Σάιμον, ο Πρινς κ.ά. Τραγούδια που παραμένουν κλασικά και αναλλοίωτα στο χρόνο καθώς και πολύτιμες στιγμές της αμερικάνικης τραγουδοποιίας, ερμηνεύονται αριστοτεχνικά από την Έλλη Πασπαλά, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και κρατά ατόφια στην ερμηνεία της την κουλτούρα και τους θησαυρούς της αμερικάνικης μουσικής. Τη συνοδεύει μικρή ορχήστρα αποτελούμενη από κουαρτέτο πνευστών και κουαρτέτο εγχόρδων καθώς και ένα γκρουπ μουσικών που περιλαμβάνει κάποιους από τους σημαντικότερους σολίστες μας, με επικεφαλής στα σαξόφωνα τον Ντέιβιντ Λυντς που έχει και την ενορχηστρωτική επιμέλεια του προγράμματος, τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, τον Πέτρο Κλαμπάνη στο κοντραμπάσο και τον Γιάννη Αγγελόπουλο στα τύμπανα. Στην παράσταση θα συμμετάσχει ο αγαπημένος στο ελληνικό κοινό Vassilikos, ερμηνεύοντας με τον μοναδικό του τρόπο, μαζί με την Έλλη Πασπαλά αλλά και σόλο (25 Ιουνίου).

Γιάννης Αγγελάκας
Γιάννης Αγγελάκας

Πάντα ανήσυχος και πάντα σε αναζήτηση, ο Γιάννης Αγγελάκας επιστρέφει στο Ηρώδειο, τρία χρόνια μετά τη μυσταγωγική μουσική παράσταση "Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων" με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη το 2020, για να παρουσιάσει τραγούδια από όλη την πορεία του καθώς και σάουντρακ που έχει γράψει για ταινίες, με μια διαφορετική προσέγγιση προσαρμοσμένη ή και απροσάρμοστη στον χώρο του ρωμαϊκού ωδείου, με τίτλο "Ηλεκτρική καρέκλα στο Ηρώδειο". Από την εποχή που με τις Τρύπες έβαζε φωτιά στο ελληνικό ροκ και σε όλη τη διαδρομή του μέχρι σήμερα, ο Γιάννης Αγγελάκας έχει κοινό που μεγαλώνει μαζί του και τον ακολουθεί πιστά, σε μια μουσική περιπέτεια που οδηγεί σε τόπους γοητευτικούς και απροσδόκητους, άλλοτε διονυσιακούς και άλλοτε αφαιρετικούς. Αυτό που μένει σταθερό είναι η ποίηση, η ανεξάντλητη περιέργεια και η ευλαβική αγάπη του για τη μουσική. Τον Γιάννη Αγγελάκα και τους 100°C θα πλαισιώσουν το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ομάδα εγχόρδων (3 Ιουλίου).

Ψαραντώνη
Ψαραντώνης

Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον Ψαραντώνη χωρίς να πέσει στην παγίδα των κλισέ. Άλλωστε, δεν υπάρχουν πολλά που δεν έχουν ειπωθεί γι’ αυτή τη μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη που εδώ και 60 χρόνια πλουτίζει με τη μουσική του την κρητική, τη μεσογειακή και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Απόκοσμος, άχρονος και βαθιά γειωμένος, σε κάθε του συναυλία μαγεύει με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του στην κρητική λύρα και συγκλονίζει με την ερμηνεία του· πατώντας γερά στο παρελθόν αυτοσχεδιάζει και δημιουργεί μια νέα παράδοση· βρυχάται και ζωντανεύει τον αρχέγονο ήχο της Κρήτης.  Φέτος, στα 85 του χρόνια, ο μεγάλος λυράρης θα συναντήσει το κοινό του Φεστιβάλ στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου (8 Ιουλίου).

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ένα πολύ ξεχωριστό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, θα μας ταξιδέψει στην τρυφερή, τη σπαρακτική, την αγαπητική πλευρά του για μια μαγική βραδιά στη Μικρή Επίδαυρο, με τίτλο "Έρως ανίκατε μάχαν". Έχει ετοιμάσει μια μεγάλη βόλτα στα ερωτικά τραγούδια του μέσα στις δεκαετίες· τραγούδια που, όπως λέει ο ίδιος ο συνθέτης, "κάνανε παρέα στις συντροφιές των Ελλήνων στις μοναξιές, στις συνάξεις, στις ιδιωτεύσεις, από τα πολύ πολύ γνωστά μέχρι κάποια που άντεξαν στη σκιά για ν’ αποκαλυφθούν σ’ αυτό το θέατρο των συνελεύσεων και των θυσιών". Εκλεκτή καλεσμένη του η Λυδία Φωτοπούλου (12 Αυγούστου).

Τζαζ σκυταλοδρομίες στο Ηρώδειο

Gregory Porter
Gregory Porter

Οι κριτικοί συγκρίνουν τον Gregory Porter με καλλιτέχνες του μεγέθους του Νατ Κινγκ Κόουλ και του Στίβι Γουόντερ. Με τη ζεστή, βαρύτονη φωνή του έγινε γρήγορα γνωστός και έκανε χιλιάδες ανθρώπους να αγαπήσουν τη σύγχρονη τζαζ. Από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της γενιάς του, ο βραβευμένος με δύο Γκράμι καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο (24 Ιουνίου).

Κορυφαία μορφή της τζαζ, ο σπουδαίος πιανίστας Herbie Hancock έχει τιμηθεί με αμέτρητα βραβεία σε μια εντυπωσιακή καριέρα που απλώνεται σε πέντε δεκαετίες. Έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο σε ηλικία μόλις 11 ετών και έκτοτε κατάφερε να καθιερωθεί στο μουσικό στερέωμα, έχοντας συνεργαστεί με θρυλικά ονόματα, όπως ο Miles Davis και ο Chick Corea. Πέρα από το μουσικό του έργο, είναι πρεσβευτής της UNESCO και έχει τιμηθεί για την κοινωνική του προσφορά (11 Ιουλίου).

Melody Gardot
Melody Gardot

Η Melody Gardot έχει καταφέρει από πολύ νεαρή ηλικία να αναδειχθεί ως μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της τζαζ, με τις εμφανίσεις της διεθνώς να αποτελούν σημεία αναφοράς. Με τη βελούδινη φωνή και το ξεχωριστό στιλ της πετυχαίνει να συνδυάζει τους ήχους του σήμερα με νοσταλγικά ακούσματα. Στο Ηρώδειο η Gardot έρχεται να ταξιδέψει το φεστιβαλικό κοινό στον μουσικό της κόσμο (12 Ιουλίου). 

Anouar Brahem Quartet
© Lukasz Rajchert
Anouar Brahem Quartet

Το δικό του μουσικό σύμπαν θα παρουσιάσει στο κοινό του Ηρωδείου ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ, μαζί με το Anouar Brahem Quartet. Από τους πλέον καινοτόμους συνθέτες στο είδος του, ο Μπραχέμ συνδυάζει πλήθος μουσικών ιδιωμάτων, από την αραβική παράδοση και το ηχόχρωμα της Μεσογείου μέχρι τη λόγια δυτική μουσική παράδοση. Με το κουαρτέτο του, που έχει εξασφαλίσει μία εξέχουσα θέση στον κόσμο της τζαζ, θα ερμηνεύσει το άλμπουμ "The Astounding Eyes of Rita" (5 Ιουλίου).

José James
José James

Ο "τζαζ τραγουδιστής της χιπ χοπ γενιάς", που έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς με το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής του, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να μαγέψει το ελληνικό κοινό σε μια ξεχωριστή βραδιά στο Ηρώδειο. Ο José James καταφέρνει να κινείται αβίαστα μεταξύ των μουσικών ειδών, δίνοντας μοναδικό βάθος στις ερμηνείες του (8 Ιουλίου).

Μεγάλες οπερατικές παραγωγές

Ηρώδειο
© Dimitris Sakalakis

Μετά την τεράστια επιτυχία του Βότσεκ (2020), ο κορυφαίος Γάλλος σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι, καλλιτεχνικός διευθυντής του παρισινού Théâtre du Châtelet, διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν (2014-22), επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή για να σκηνοθετήσει, αυτή τη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου, ένα από τα δημοφιλέστερα αριστουργήματα του Πουτσίνι, τη "Μαντάμα Μπατερφλάι". Τα ιδιαίτερα στοιχεία από την ιαπωνική μουσική παράδοση, οι κλιμακώσεις, οι ποιότητες μουσικής δωματίου αλλά και τα ξεσπάσματα με το σύνολο της ορχήστρας δίνουν στην Μπατερφλάι τον ξεχωριστό της σφυγμό, την ιδιαίτερη ζωή της. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο Βασίλης Χριστόπουλος (1, 4, 7, 10 Ιουνίου). 

Ο Λέο Μουσκάτο, από τους ανερχόμενους Ιταλούς σκηνοθέτες όπερας, ενώνει τις δυνάμεις του με τον Πάολο Καρινιάνι, έναν από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς παγκοσμίους για να παρουσιάσουν το αριστούργημα του Βέρντι, "Ναμπούκο". Υπό την καθοδήγηση των δύο, η επιτυχημένη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναβιώνει για το κοινό του Φεστιβάλ στο Ηρώδειο για τέσσερις παραστάσεις (26, 27, 29, 30 Ιουλίου).

Μεγάλες ορχήστρες & σολίστ

Άνε-Ζοφί Μούτερ
Άνε-Ζοφί Μούτερ

Η θρυλική βιολονίστρια Άνε-Ζοφί Μούτερ θα βρεθεί στο Ηρώδειο σε μία μοναδική συναυλία με έργα Βερατσίνι, Μπαχ, Πρεβέν και Μπολόν ντε Σεν Ζορζ. Η εμφάνιση της Γερμανίδας ντίβας του βιολιού είναι η απόλυτη μουσική στιγμή του φετινού Φεστιβάλ, καθώς η Μούτερ έχει διαγράψει μια πολυετή καριέρα και έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων και 4 Γκράμι. Θα εμφανιστεί πλαισιωμένη από τους Mutter’s Virtuosi, ένα σύνολο εγχόρδων από επίλεκτους νέους μουσικούς, ενώ, θα παίξει σόλο σε τρία κοντσέρτα και στο αφιερωμένο στην ίδια Νονέτο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας (12 Ιουνίου). 

Θεόδωρος Κουρεντζής
© Liliya Olkhovaya
 Θεόδωρος Κουρεντζής

Οι εμφανίσεις του Θεόδωρου Κουρεντζή αποτελούν από μόνες τους καλλιτεχνικό γεγονός, με τον διάσημο Έλληνα αρχιμουσικό να επιστρέφει στη χώρα μας για να πραγματοποιήσει μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο. Ο Έλληνας καλλιτέχνης αποτελεί πια μία από τις σημαντικότερες μορφές της κλασσικής μουσικής διεθνώς και έχει καθιερωθεί για τις ιδιοφυείς ερμηνείες του αλλά και τις ιδιοσυγκρασιακές εκτελέσεις, που πάντα προκαλούν έντονα συναισθήματα στο κοινό. Μαζί με την νέα ορχήστρα του Utopia, ένα διεθνές σύνολο που αποτελείται από κορυφαίους σολίστ από διάφορες χώρες του κόσμου, ο Θεόδωρος Κουρεντζής θα ερμηνεύσει τη μεγαλειώδη Τρίτη Συμφωνία του Μάλερ (15 Ιουνίου).

Roberto Alagna
© Stella Vitchénian
Roberto Alagna

Ο διεθνούς φήμης τενόρος Roberto Alagna και η διάσημη σοπράνο Aleksandra Kurzak ενώνουν τις φωνές τους για να τραγουδήσουν άριες που σφράγισε η κορυφαία υψίφωνος του 20ού αιώνα, Μαρίας Κάλλας. Με τους σπουδαίους καλλιτέχνες συμπράττει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στο Ηρώδειο. Τα έσοδα της συναυλίας στο Ηρώδειο θα διατεθούν στη δημιουργία του Μουσείου "Μαρία Κάλλας" (17 Ιουνίου).

Ο διακεκριμένος Ελληνογάλλος μαέστρος Διονύσιος Δερβής-Μπουρνιάς και το κορυφαίο πιανιστικό δίδυμο του κόσμου εδώ και μισό αιώνα, Κάτια και Μαριέλ Λαμπέκ θα βρεθούν στη σκηνή του Ηρωδείου. Ερμηνεύει ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης και διαβάζει ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης. Αφορμή για τη μοναδική μουσική συνάντηση αποτελεί η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, σε μια γιορτή που διοργανώνουν από κοινού η Εθνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (21 Ιουνίου).

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες. Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης θα βρεθεί στο Ηρώδειο, όπου θα παρουσιάσει έργα από την πλούσια καριέρα του. Ο Γάλλος με ελληνικές ρίζες μουσικός θα διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (1 Ιουλίου).

Λανγκ Λανγκ
© OLAF HEINE Deutsche Grammophon
Λανγκ Λανγκ

Ο θρυλικός αρχιμουσικός Κρίστοφ Έσενμπαχ συναντά τον Κινέζο σούπερ σταρ του πιάνου, Λανγκ Λανγκ, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Ο Έσενμπαχ, μία από τις πλέον καταξιωμένες μορφές της κλασσικής μουσικής παγκοσμίως, θα διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, παρουσιάζοντας τη Συμφωνία αρ. 4 του Τσαϊκόφσκι, ενώ θα συμπράξει με τον Κινέζο σολίστ που θα ερμηνεύσει κοντσέρτο του Γκριγκ (15 Ιουλίου).

Subset Festival

Τrigger Ηappy
Τrigger Ηappy

To Subset Festival δανείζεται έναν μαθηματικό όρο (υποσύνολο ⊆) για να ονομάσει ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ νέας μουσικής μέσα στο Φεστιβάλ, που θα φιλοξενηθεί στους ολοκαίνουριους χώρους του Ωδείου Αθηνών, από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου. Είναι μια πενθήμερη διοργάνωση που ενσωματώνει μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνικών έργων, ευελπιστώντας να φέρει σε διάλογο διαφορετικές εκδοχές σύγχρονης μουσικής γραφής και παρουσίασης. Σ’ αυτές τις πέντε μέρες, οι τρεις χώροι του Ωδείου Αθηνών θα φιλοξενούν εναλλάξ μουσικά σχήματα, ηχητικές και οπτικές εγκαταστάσεις και μουσικές περφόρμανς σε μια πολυπρισματική και ιδιαίτερα εξωστρεφή μουσική πλατφόρμα. Με πυρήνα σειρά έργων που επιλέχθηκαν από το open call του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, θα παρουσιάσουν τα έργα τους στην Αθήνα και θα συνομιλήσουν μεταξύ τους, κάνοντας συμμέτοχο στον διάλογο τον καθέναν από μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν θα μοιραστούν με το κοινό τον τρόπο δουλειάς τους σε ειδικά εργαστήρια και συζητήσεις. Ταυτόχρονα, διευθυντές και curators αντίστοιχων διοργανώσεων ανά τον πλανήτη, προσκεκλημένοι από το Φεστιβάλ, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πληθωρική σκηνή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας. 

Ergon Ensemble
Ergon Ensemble

To Subset περιλαμβάνει δύο αναθέσεις σε σύγχρονα ελληνικά ensemble, τους ΤΕΤΤΤΙΞ και τους Triger Happy, οι οποίοι δημιουργούν δύο νέα έργα - εγκαταστάσεις στη νέα σκηνή του Ωδείου Αθηνών ειδικά για το Φεστιβάλ. Συμμετέχουν ακόμα καταξιωμένα σχήματα σύγχρονης μουσικής ελληνικά και ξένα (Ergon Ensemble, Vinyl -terror & -horror, MMMΔ & ALEM) και πρωτοποριακοί ηλεκτρονικοί μουσικοί απ’ όλη την Ευρώπη, Έλληνες (Saber Rider) αλλά και ξένοι (Robert Henke, Kali Malone, Hekla, Sébastien Roux) κάποιοι από τους οποίους έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ειδική έμφαση θα δοθεί στην εξωστρέφεια του προγράμματος με εργαστήρια από τους Triger Happy, ΤΕΤΤΤΙΞ, Sébastien Roux και Robert Henke σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.