Donald Harrison Jr: "Eίμαι ο συνδετικός κρίκος που έλειπε από τη μουσική της Νέας Ορλεάνης"

O Big Chief του Congo Square African-Αmerican Nation Cultural Group μιλάει στο "α" πριν τις εμφανίσεις με το κουαρτέτο του στο "Half Note Jazz Club".

Donald Harrison Jr.

O θρυλικός σαξοφωνίστας Donald Harrison Jr., που ξέρει τόσο να εξελίσσει δημιουργικά τον ήχο της Νέα Ορλεάνης όσο και να πειραματίζεται με nouveau swing, funk, hip hop και brazilian πεδία μάς επισκέπτεται με το κουαρτέτο του, για τέσσερις εμφανίσεις (17-20/3) στο "Half Note Jazz Club". Ο "μεγάλος αρχηγός" του Congo Square African-Αmerican Nation Cultural Group, που ανακηρύχθηκε Jazz Master το 2022 από το ΝΕΑ (National Endowment for the Arts), έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα πλάι στους Roy Haynes και Jack McDuff πριν βρει τη θέση του στους Jazz Messengers του Art Blakey. Στη συνέχεια, ο Harrison ηχογραφεί τέσσερις εξαιρετικούς δίσκους με τους Terence Blanchard, Cyrus Chestnut, Carl Allen και Reginald Veal αλλά το αφιερωμένο στον Blakey άλμπουμ, "For Art’s sake", θα επιβεβαιώσει ότι ο σαξοφωνίστας θα γράψει την επόμενη σελίδα της μουσικής ιστορίας της γενέτειράς του.   

Ο Donald Harrison ανέδειξε τον κορυφαίο τρομπετίστα (κι ανιψιό του) Cristian Scott, αλλά υπήρξε και μέντορας μορφών της μουσικής όπως του Jon Baptiste, του Trombone Shorty και της Esperanza Spalding. Συνεργάστηκε με τον Christian McBride, τον Ron Carter, τον Billy Cobham, τον Miles Davis, τη Lena Horne, τον rapper Notorious B.I.G και τον Eddie Palmieri, ανάμεσα σε άλλους. Ο συναρπαστικός αυτός καλλιτέχνης, αφήνει την στολή του μεγάλου αρχηγού και το Mardi Gras κι επιστρέφει στην Αθήνα με ένα τρίο από εκλεκτών μουσικών [Dan Kaufmann (πιάνο), Nori Naraoka (κοντραμπάσο), Brian Richburg (ντραμς)].

Donald Harrison

Έχουμε ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για τις εμφανίσεις στο "Half Note Jazz Club". Τι έχετε σχεδιάσει για τα live σας στην Αθήνα;
Θα παίξουμε Nouveau Swing Jazz που συνδυάζει τις γνώσεις και την εμπειρία μου στον ήχο των  κορυφαίων καινοτόμων κάθε εποχής της τζαζ και της μοντέρνας χορευτικής μουσικής σε ένα νέο αναμεμειγμένο στυλ τζαζ. Θα παίξουμε επίσης την ιστορία της τζαζ μουσικής μέσα από την προσωπική στυλιστική ματιά του κουαρτέτου μας. Τραγούδια από τους Sidney Bechet, Charlie Parker, και John Coltrane μεταξύ άλλων. Ο ήχος μας είναι σοβαρή μουσική που έχει ακόμα grooves και χαρά μέσα του.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την τελευταία επίσκεψής σας στο "Half Note";
Έχω παίξει στο "Half Note" αρκετές φορές και είναι ένα από τα μεγαλύτερα τζαζ κλαμπ του κόσμου! Το κοινό αγαπάει την τζαζ και εμείς το λατρεύουμε. Μου αρέσει να επισκέπτομαι γενικά την Αθήνα και να βλέπω τα σπουδαία ιστορικά μνημεία. Λατρεύω το φαγητό. Αγαπώ ιδιαίτερα το αρνί, που είναι το καλύτερο στον κόσμο για μένα.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια σε συναυλίες και περιοδείες τι περιμένετε από κάθε live σας;
Μου αρέσει που όλοι είναι πιο χαρούμενοι μετά τα live μας. Μερικά από τα πιο όμορφα πράγματα στη μουσική είναι πώς ανανεώνει την ειρήνη, την ελπίδα και τη χαρά.

Τι σημαίνει για εσάς να είστε ο Big Chief του Congo Square African-Αmerican Nation Cultural Group;
Η Congo Square είναι το μόνο μέρος στην Αμερική όπου οι Αφρικανοί μπορούσαν να γιορτάζουν την κουλτούρα της πατρίδας τους. Στη Νέα Ορλεάνη, η άμεση σύνδεση με την αφρικανική μουσική και τον πολιτισμό χρησιμοποιήθηκε για τη γέννηση της τζαζ μας. Ως τωρινός Big Chief του Congo Square Nation, κρατάω όλη την ιστορία συνδεδεμένη με τη σημερινή μουσική και τον πολιτισμό.
 
Πέρσι ήσασταν ανάμεσα στους τέσσερις jazz masters που ανακήρυξε η ΝΕΑ (National Endowment for the Arts) για το 2022. Αν μπορούσατε να περιγράψετε με μια φράση τη δική σας συνεισφορά στον ήχο της νέας Ορλεάνης, ποια θα ήταν αυτή;
Στη Νέα Ορλεάνη και γενικά στη μουσική, θα έλεγα ότι είμαι ο συνδετικός κρίκος που έλειπε. Αυτό συμβαίνει μάλλον επειδή είμαι μέρος της tribal κουλτούρας της Νέας Ορλεάνης και έχω παίξει κάθε στυλ και με καλλιτέχνες από κάθε εποχή της τζαζ.

Για ένα διάστημα παίζατε με τον Miles Davis. Πώς ήταν αυτό; 
Ο Miles με δίδαξε να συνδυάζω πραγματικά στον ήχο μου όλη την κατανόηση για το σύμπαν και τη ζωή. Με έμαθε να δουλεύω πολύ σκληρά. Μου είπε ότι θα γινόμουν πραγματικά καινοτόμος αν ακολουθούσα αυτή τη λογική. 

Ποιες συνεργασίες υπήρξαν πιο καθοριστικές για τη διαμόρφωσή σας;
Κάποιες από τις βασικές συνεργασίες που με διαμόρφωσαν ως μουσικό είναι αυτές με τους Roy Haynes, Art Blakey, Ron Carter, McCoy Tyner, Dr. Lonnie Smith, Miles Davis, The Cookers, The Headhunters αλλά και με πολλούς πολλούς άλλους.

Διαβάστε Επίσης

Στο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Biggie, "Biggie: I Got A Story To Tell" μιλάτε για την φιλία που αναπτύξατε με τον Christopher Wallace και για το πώς προσπαθήσατε να τον "στρέψετε" στην τζαζ. Ποια είναι η κύρια σχέση μεταξύ τζαζ και χιπ-χοπ;
Η σχέση μεταξύ τζαζ και χιπ-χοπ για μένα είναι ότι έχουν κοινές ρίζες την αφρικανική, ρυθμική μουσική και είναι και τα δύο είδη ανοιχτά στον αυτοσχεδιασμό. Καλλιτέχνες και από τα δύο στυλ μουσικής επηρεάζονται ο ένας από τον άλλο και συχνά παίζουν σε μικτά συγκροτήματα - υβρίδια.

Επίσης, τι είναι αυτό που σας ιντριγκάρει στη χιπ-χοπ μουσική; 
Λατρεύω το χιπ-χοπ για τις νέες υφές και τους τρόπους που κινείται σε όλες τις πτυχές της μουσικής. Λατρεύω επίσης το χορευτικό στοιχείο του χιπ-χοπ και της τζαζ.

Ποιο ήταν το πιο απαιτητικό στυλ με το οποίο αναμετρηθήκατε ώστε να το ενσωματώσετε στη μουσική σας;
Η παραδοσιακή τζαζ και το bebop της Νέας Ορλεάνης είναι ιδιαίτερα δύσκολα γιατί είναι πολύ συγκεκριμένα. Βέβαια όλα τα μουσικά στυλ είναι δύσκολο να τα κατακτήσεις πραγματικά σε ένα υψηλό επίπεδο.

Πώς έχει εξελιχθεί το nouveau swing απ’ όταν μας το σύστησες το 1997 με το άλμπουμ "Nouveau Swing” (1997);
Όταν ηχογράφησα για πρώτη φορά το "Nouveau Swing", οι μόνοι που μπορούσαν να παίξουν αυτό το στυλ ήταν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στον δίσκο. Καθώς περνούσε ο καιρός, διαπίστωσα ότι οι νεότεροι μουσικοί μπορούσαν να παίξουν το στυλ, αλλά δεν το επιχειρούσαν επειδή δεν δούλευαν αρκετά για να κατανοήσουν την παλαιότερη μουσική. Άρχισα να διδάσκω πολύ νέους ανθρώπους μερικά από αυτά που έμαθα από μεγαλύτερους μουσικούς. Το καλύτερο στοιχείο της σημερινής μου μπάντας είναι ότι παίζει μια μουσική στραμμένη προς το μέλλον που όμως βασίζεται σε μια βαθιά κατανόηση της παράδοσης.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; 
Λοιπόν, τα σχέδιά μου για το μέλλον περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του Nouveau Swing, της κλασικής ορχηστρικής σύνθεσης και της νέας "κβαντικής τζαζ", που δουλεύουμε με έναν κβαντικό φυσικό.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Donald Harrison Quartet

  • Jazz-Blues-Ethnic

Σαξοφωνίστας από τη Νέα Ορλεάνη που ξέρει τόσο να εξελίσσει δημιουργικά τον ήχο της γενέτειράς του όσο και να πειραματίζεται με nouveau swing, funk, hip hop, Brazilian πεδία μάς επισκέπτεται με το κουαρτέτο του.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".