Δέκα ερωτήσεις στους αλληγορικούς The Steams

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το νεο-ψυχεδελικό "Mild Conquest", τη συνάντηση με τον Ψαραντώνη και τη ζυθομουσική συνεργασία με τη Sourmena Brew.

THE STEAMS © Spyros Chamalis

Μας συστήθηκαν το 2018 με το "Wild Ferment" και εμφανίσεις στο πλευρό των Cure, Peter Murphy αλλά και στο line up μερικων από τα μεγαλύτερα εγχώρια φεστιβάλ. H sophomore κυκλοφορία τους, "Mild Conquest" την οποία θα παρουσιάσουν στο "Temple", την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, έδωσε την πιο κατάλληλη αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ψυχεδέλεια και τα παραδοσιακά όργανα, τη συνάντηση με τον Ψαραντώνη και τη ζυθομουσική συνεργασία με τη Sourmena Brew.

Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου ότι "Οι Steams του "Mild Conquest" δεν είναι οι Steams που γνώρισες". Τι άλλαξε από το εντυπωσιακό ντεμπούτο σας, το '18;
Αρχικά έφυγε ο Γκούσταβ από την μπάντα και τώρα παίζει τύμπανα ο Νικόλας Μαμάσης, ή αλλιώς Μάμης, ή αλλιώς Nonial. Επίσης οι Steams που γνώρισες είχαν στον δίσκο Ψαραντώνη ενώ οι σημερινοί Μαζωνάκη. 

Ποια ανάγκη γέννησε το "Mild Conquest";
Το Mild Conquest γεννήθηκε από την ανάγκη να σκάψουμε βαθύτερα τα ορυχεία που ξεκίνησαν από τις ρίζες μνημών ή εμπειριών που ανακαλύψαμε γράφοντας και παίζοντας  το "Wild Ferment". 

Σε τι επίπεδα πειραματιστήκατε σε αυτό το άλμπουμ;
Μουσικά/συνθετικά αφήσαμε τις βηματικές συμφωνίες και βάλαμε πιο πολύ groove, παίξαμε με νέες συνεργασίες, μάθαμε ο ένας από τον μουσικό κόσμο του άλλου και πατήσαμε με χοντρή σόλα την ιδέα της ασφαλούς συνέχειας του πρώτου δίσκου με παρόμοια tracks, στο πεζοδρόμιο. 

The Steams
© Spyros Chamalis

Δεν μπορώ να μην ρωτήσω ασφαλώς: πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Ψαραντώνη;
Ήταν το βροχερό βράδυ της 16ης Νοέμβρη του ‘17 στην συναυλία του Nick Cave στο Tae Kwon Do που ο Πάνος ενώ ήταν στην αρένα είδε τον Ψαραντώνη στους καθήμενους και ορκίστηκε πως δεν θα βγει από το στάδιο εάν δεν του μιλήσει. Αφού πέρασε σχεδόν όλα τα στάδια της ασφάλειας του χώρου, τα υπόλοιπα έγιναν ιστορία. 

Συναντάμε φυσιολατρικά στοιχεία στη δουλειά σας. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία της επαφής με τη φύση που ξεκλειδώνουν αυτήν την τάση;
Κάποιοι από εμάς μεγάλωσαν με πολλή επαφή με την φύση και την εξοχή, σήμερα σεβόμαστε τους παρθένους τόπους και οργιζόμαστε με την ανθρώπινη εκμετάλλευση είτε στο βωμό του τουρισμού είτε του προσχήματος της πράσινης ενέργειας με καταστροφικά για τα οικοσυστήματα αποτελέσματα. Στιχουργικά μιλώντας, ιδέες έχουν αντληθεί βιώνοντας χειμώνες σε νησιά και καλοκαίρια σε βουνά σε οικειοθελή απομόνωση, ταξίδια σε φανταστικά μέρη καθότι είμαστε όλοι φανς του fantasy genre και αλληγορίες, αλληγορίες, αλληγορίες.

Παράλληλα με τους Steams, μπλέκεστε οι περισσότεροι και με άλλα μουσικά πρότζεκτ. Τι παίρνετε από αυτό; 
Δεν νομίζουμε πως η μουσική έκφραση είναι ένα "πάρε-δώσε". Τόσο η παικτική, όσο και εκφραστική ανάγκη, είναι τρομερά πολυδιάστατη. Με το πέρας του χρόνου, εμφανίζονται νέες επιρροές, δημιουργούνται νέες ιδέες, και η ανάγκη για περαιτέρω εκτόνωση γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Την εκάστοτε στιγμή, παίζουμε σε όσα σχήματα νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε για να είμαστε ολοκληρωμένοι εκφραστικά και παικτικά!

Υπάρχει πλουραλισμός στη δημιουργική διαδικασία;
Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι που συνθέτουμε κομμάτια. Πολλά από αυτά είναι εντελώς οργανικά γεννημένα από το κουαρτέτο σε φάση τζαμαρίσματος όπως το "Crown” και το "Union " ή και παλιότερα, κάποια είναι ένα σύνολο ιδεών είτε από παλιότερα jams ή individual ideas και κάποια είναι κάπως πιο ολοκληρωμένα σαν μουσικοστιχουργικές συνθέσεις με πινελιές από τους υπόλοιπους. Άλλες φορές έρχεται πρώτα η μουσική, άλλες ο στίχος, αλλά σε κάθε περίπτωση, το να ενώνεις το παζλ είναι μαγικό.

Το "Mild Conquest" έλαβε εξαιρετική αποδοχή πολύ γρήγορα από την κυκλοφορία του - και αυτό εν μέσω μιας πολύ καλής δισκογραφικά χρονιάς. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός για το 2022; 
To ‘22 ξεκίνησε με άγχος, δουλειά, προετοιμασία και σιγά σιγά απελευθερώθηκε και άνοιξε με εμάς να παίζουμε όλο και περισσότερο σε μέρη που δεν είχαμε ξαναπάει ή δεν φανταζόμασταν. Live που έγιναν, όπως αυτό με τους La Femme και είμαστε ευγνώμονες και περιπέτειες από το τελευταίο τουρ που θα μείνουν αξέχαστες. Είναι μια χρονιά με πολλές κοινωνικές δυσκολίες και πολλή αλήθεια. Eίμαστε εδώ και για τα δύο. 

Ποιοι είναι οι αμέσως επόμενοι στόχοι σας;
Θα βγάλουμε μια μπύρα σε συνεργασία με Sourmena Brew, θα κάνουμε ένα τουράκι στην Πελοπόννησο και μετά άλλο ένα στην βόρεια Ελλάδα. Μετά πάμε πιο βόρεια, πολύ πιο βόρεια…

Τι ετοιμάζετε για την παρουσίαση του δίσκου σας στο Temple;
Ετοιμάζουμε ένα show με πολλά κομμάτια,  δύο παραδοσιακά όργανα και δύο ντράμερς. Α και ευφάνταστο merch! 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

The Steams

  • Rock-pop-folk

Οι Steams του «Mild Conquest» δεν είναι οι Steams που γνώρισες. Οι heavy κιθάρες, τα ευφάνταστα drumbeats, η εκκεντρική χροιά της φωνής, οι ενδοσκοπικοί στίχοι, όλα είναι στη θέση τους, αλλά πλέον βαλμένα με έναν μοναδικό τρόπο που κάνει το νέο, δεύτερο σε σειρά δισκογραφικό τους εγχείρημα να ξεχωρίζει.

Temple

Ιάκχου 17, Γκάζι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.