Fundracar: "Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να ενοχλούμε μουσικά"

Ο Μάριος Νταβέλης μιλάει στο "α" για την πορεία και τις επιρροές της μπάντας που παίζει ταυτόχρονα από reggae και punk, rock και funk μέχρι hip hop, με αφορμή το live τους στο Gagarin.

Fundracar © Thanos Tsantas

Οι Fundracar στήνουν στη σκηνή του Gagarin ένα αιρετικό εορταστικό σκηνικό με κύρια συστατικά την αστείρευτη punk ενέργειά τους, περίσσεια ψυχεδέλεια, distorded  κιθάρες, floating synths, σαξόφωνο από το υπερπέραν και σαμανικά κρουστά. Την εορταστική ατμόσφαιρα θα συμπληρώνουν εκλεκτοί καλεσμένοι - φίλοι και οι συνήθεις ύποπτοι - διερχόμενοι (βλ. Obi Wan Kenobi, γκόμενες φάνκι, ξωτικά λέσια κ.λπ.). Αρχιερέας της τελετουργίας του Σαββάτου, 17 Δεκεμβρίου, ο Μάριος Νταβέλης, ο οποίος μίλησε στο "α" για την πορεία και τις επιρροές της μπάντας που παίζει ταυτόχρονα από reggae και punk, rock και funk μέχρι hip hop.

Fundracar

Από το ντεμπούτο άλμπουμ σας, "Πλακώσου!" (2011), μέχρι και σήμερα έχετε κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και τις λίστες μας (ή της γενιάς μου τουλάχιστον). Νομίζω ότι αυτό δεν έχει κατακτηθεί μόνο με τους ύμνους των καλύτερων πάρτι μας αλλά και με μια ακλόνητη κοινωνική τοποθέτηση και σταθερή παρουσία σε συναυλίες/φεστιβάλ αλληλεγγύης όλα αυτά τα χρόνια. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός; 
Από την αρχή δηλώσαμε με το "Πλακώσου!", σε ποια πλευρά της ιστορίας ήμασταν και είμαστε. Μας δίνει χαρά και δύναμη να βλέπουμε νέο ηλικιακά κοινό στα live μας που σημαίνει ότι η μουσική μας ακούγεται ακόμα εκεί έξω και το μήνυμα της ακουμπάει και το τώρα. Τα καλυτέρα πάρτι σαν ορισμός των live μας σημαίνει ότι δίνουμε το 100%. Ακόμα κι αν δεν είσαι fan της μπάντας θα το θυμάσαι... Δεν κοιτάμε το παρελθόν νοσταλγικά, τι κάναμε ή τι δεν κάναμε. Κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάναμε εδώ.

Ποιο είναι το κόστος/όφελος του να δημιουργείς ανεξάρτητα;
Διαχειριζόμαστε μόνοι μας την μουσική και τις επιλογές μας σχετικά με αυτήν. Δεν ξέραμε διαφορετικό τρόπο. Δεν ξέρουμε από εταιρείες και ποσοστά. Δεν βιοποριζόμαστε από τους Fundracar. 

Τι θα ακολουθήσει το σαρωτικό "Alpha Frequency" (2020); Σε τι φάση βρίσκεστε τώρα;
Το "Alpha Frequency" ήταν το άλμπουμ της καραντίνας. Βγήκε την πιο ακατάλληλη στιγμή για εμάς καθώς πάγωσαν όλα. Σαν να εξηγούσε τι θα επακολουθήσει με έναν τρόπο προφητικό. Η αλήθεια του ακούστηκε, εκτιμήθηκε και έγινε αντίδοτο απέναντι στην φρικαλέα φάση που ζήσαμε. Τώρα γράφουμε το τέταρτο άλμπουμ μας που θα κυκλοφορήσει Άνοιξη. Λίγο πριν το live μας, στις 17/12, θα προηγηθεί το release του "Vasana", που είναι ένα από τα κομμάτια του επερχόμενου δίσκου.

Fundracar

Πώς γράφετε μουσική και πώς καταφέρνετε να συνδυάσετε όλες αυτές τις διαφορετικές επιρροές και κουλτούρες στα κομμάτια σας; 
Όλα γίνονται στην πρόβα: παίζουμε χαλαρά και "σαμπλάρουμε" ό,τι μας αρέσει σαν γκρούβα. Είναι  ομαδική  διαδικασία  εκτός κι αν κάποιος έχει μια ιδέα έτοιμη και δομημένη στο μυαλό του οπότε φροντίζουμε να την κάνουμε πραγματικότητα. Ο καθένας φέρνει τη δική του μουσική προσωπικότητα. Ο ήχος των Fundracar είναι μια μίξη των ετερόκλητων αντιθέσεων μας.

Τόσο από τις πλουραλιστικές συνθέσεις σας όσο κι από τον διαχρονικά ανήσυχο στίχο σας αντιλαμβάνομαι μια κολεκτιβιστική νοοτροπία. Ισχύει αυτό; 
Είμαστε μια μπάντα που μετά από μια δεκαετία παρουσίας και αλλαγές στην αρχική σύνθεση δεν εγκαταλείψαμε τον αρχικό μας σκοπό: να μεταδίδουμε μέσα από το δικό μας πρίσμα την κατάσταση που βιώνουμε. Κολεκτίβα ή όχι είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να ενοχλούμε μουσικά. Οι Fundracar είναι τα τραγούδια τους.

​​​​Fundracar
© Thanos Tsantas

Τι συνιστά ένα καλό psy/trippy live;
Η έκσταση από την ενέργεια του κόσμου. Όλη αυτή η διάδραση κοινού και μπάντας την ώρα του live. Η συμμετοχή και οι αντιδράσεις του κόσμου είναι τα συστατικά που κάνουν τις συναυλίες μαγικές με έναν τρόπο.

Τι να περιμένουμε από το live σας στο Gagarin;
Μια θετική αύρα θα μας παρασύρει και δεν θα μείνει τίποτα όρθιο όπως πάντα. Νέο set list και κομμάτια πειραγμένα όσο ποτέ άλλοτε. Σας περιμένουμε όλ@!

Ποιοι θα είναι οι Holy Special Guests σας;
Άνθρωποι που αγαπάμε και σεβόμαστε: ο Λιάκος Παπανικολός a.k.a. Eisvoleas, ο Αργύρης Γαλιατσάτος από τους Nightstalker, ο Δημήτρης Θωμάς (Skaribas), Γιώργος Κουκλάκης (Ηχόχωμα) και ο Πάνος Φραγκιαδακης των Χατζηφραγγετα.

Τέλος, αν διασκευάζατε κάποιο χριστουγεννιάτικο κομμάτι ποιο θα ήταν αυτό και σε τι στιλ θα επιχειρούσατε;
Τον ύμνο των Χριστουγέννων που τους φρικάρει όλους: "Last Christmas” των WHAM σε punk style

Και μια ευχή για το '23;
Κάθε φέτος και καλύτερα... Υγεία, δύναμη και αλληλεγγύη για όλ@

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Fundracar

  • Soul-Funk-R&B

Παίζουν και reggae, παίζουν και πανκ. Παίζουν και ροκ, παίζουν και funk. Παίζουν και χιπ χοπ!.

Gagarin 205 Live Music Space

Λιοσίων 205 (στάση μετρό Αττική)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.