Ένα αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία

Η Μίνα Πολυχρόνου και η Έλενα Μαραγκού ερμηνεύουν τραγούδια λόγιας αλλά και ελαφράς μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής.

Το Ελληνικό Τραγούδι, Συνθέτες της Μικρασίας

Στον απόηχο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασία, ο Σύλλογος "Οι Φίλοι της Μουσικής" παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στον ακμάζοντα αυτό χώρο του ελληνισμού περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι εκλεκτές τραγουδίστριες Μίνα Πολυχρόνου, σοπράνο, και Έλενα Μαραγκού, μέτζο σοπράνο, θα ερμηνεύσουν τραγούδια λόγιας αλλά και ελαφράς μουσικής, γραμμένα από συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία, όπως οι: Αλέξανδρος Αλμπέρτης, Μανώλης Καλομοίρης, Δημοσθένης Μιλανάκης, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Τιμόθεος Ξανθόπουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης/Κώστας Γιαννίδης (Σμύρνη), Μιχάλης Σουγιούλ (Αϊδίνιο), Πέτρος Πετρίδης (Νίγδη) και Γιώργος Πονηρίδης (Κωνσταντινούπολη).

Μίνα Πολυχρόνου
Μίνα Πολυχρόνου

Κοινοί τόποι σπουδών, καλλιτεχνικοί στόχοι και συνεργασίες συνδέουν ποικιλότροπα τους συνθέτες αυτούς που οι δρόμοι τους συναντήθηκαν συχνά. Ο λιγότερο γνωστός Δημοσθένης Μιλανάκης υπήρξε δάσκαλος του Γιάννη Κωνσταντινίδη, ενώ ο Τιμόθεος Ξανθόπουλος δίδαξε πιάνο στον μικρό τότε Μανώλη Καλομοίρη στην Αθήνα. Ο Αλμπέρτης μαθήτευσε δίπλα στον Καλομοίρη τα θεωρητικά του και στη συνέχεια εργάστηκε στο ωδείο του (Ελληνικό Ωδείο), όπως και ο Μιλανάκης.

Έλενα Μαραγκού
Έλενα Μαραγκού

Στο πιάνο βρίσκεται ο Δημήτρης Γιάκας, άριστος γνώστης του ελληνικού τραγουδιού, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του προγράμματος. Η βραδιά εντάσσεται στο ευρύτερο αφιέρωμα των "Φίλων της Μουσικής" στη μνήμη του "πρωτομάστορα" της εθνικής σχολής Μανώλη Καλομοίρη, που έφυγε από τη ζωή πριν από 60 χρόνια, ενώ γεννήθηκε μια μέρα σαν αυτή (14/12/1883), και του οποίου ο Σύλλογος απέκτησε πρόσφατα το πολύτιμο αρχείο.

Δημήτρης Γιάκας
Δημήτρης Γιάκας

Στο πλαίσιο αυτό, στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" πραγματοποιείται έκθεση με αρχειακό υλικό από το Αρχείο Μανώλη Καλομοίρη, ενώ στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθεί διήμερο συμπόσιο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Το ελληνικό τραγούδι: Συνθέτες της Μικρασίας»

  • Αφιέρωμα

Οι τραγουδίστριες Μίνα Πολυχρόνου και Έλενα Μαραγκού, με τη μουσική συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία και στην Κωνσταντινούπολη γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Eros": Η νέα peformance της Avant garde Σοπράνο Μαρίκας Κλαμπατσέα είναι μια ωδή στον έρωτα

Η Σοπράνο και συνθέτρια της πρωτοποριακής μουσικής σκηνής παρουσιάζει ένα μήνυμα χαράς, δίνοντας φως σε μια εποχή που όλα φαίνονται θαμπά...

03/02/2023

Σαββατόβραδα στο "Ivis 4" παρέα με τη Λίνα Ροδοπούλου

Το εστιατόριο με την υπογραφή του Γιάννη Λουκάκου υποδέχεται την ταλαντούχα μουσικό παρέα με τον Χρήστο Κουμούση.

Μιλώντας για τα "Τραγούδια της Σωτηρίας"

Η Χριστίνα Μαξούρη και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, που ανεβαίνει στο ΠΛΥΦΑ, μάς λένε για τα τραγούδια της "αρχόντισσας του ρεμπέτικου" και τις δικές τους ιστορίες από αυτά.

22nd Athens Jazz: Open Call ελληνικά τζαζ σχήματα

Για επτά ολόκληρες ημέρες, ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της Αθήνας θα φιλοξενήσει ξανά στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης τζαζ τάσεις από κάθε σημείο του πλανήτη.

Aκύρωση των παραστάσεων "Φάλσταφ" και "Στρέλλας" λόγω συμμετοχής εργαζομένων της ΕΛΣ στη 48ωρη απεργία

Τα Ταμεία της ΕΛΣ θα ενημερώσουν τηλεφωνικά τους κατόχους των εισιτηρίων.

Σταύρος Λάντσιας: "Ο Ennio Morricone ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, με αξιοθαύμαστη εργατικότητα"

Καθώς ο καταξιωμένος δημιουργός ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιταλό συνθέτη (Σάββατο 4 & Κυριακή 5/2, Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός"), του ζητήσαμε να ξεδιπλώσει τη σχέση που διατηρεί με τις μουσικές του.

Η ΚΟΑ γιορτάζει150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με τον Μιχαήλ Πλετνιόφ

H KOA τιμά τον Σεργκέι Ραχμάνινοφ με τον πιανίστα και αρχιμουσικό Μιχαήλ Πλετνιόφ και ο Λουκάς Καρυτινός ηγείται της ερμηνείας του συμφωνικού ποιήματος του Στράους, "Η ζωή ενός ήρωα".