Ένα αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία

Η Μίνα Πολυχρόνου και η Έλενα Μαραγκού ερμηνεύουν τραγούδια λόγιας αλλά και ελαφράς μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής.

Το Ελληνικό Τραγούδι, Συνθέτες της Μικρασίας

Στον απόηχο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασία, ο Σύλλογος "Οι Φίλοι της Μουσικής" παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στον ακμάζοντα αυτό χώρο του ελληνισμού περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι εκλεκτές τραγουδίστριες Μίνα Πολυχρόνου, σοπράνο, και Έλενα Μαραγκού, μέτζο σοπράνο, θα ερμηνεύσουν τραγούδια λόγιας αλλά και ελαφράς μουσικής, γραμμένα από συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία, όπως οι: Αλέξανδρος Αλμπέρτης, Μανώλης Καλομοίρης, Δημοσθένης Μιλανάκης, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Τιμόθεος Ξανθόπουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης/Κώστας Γιαννίδης (Σμύρνη), Μιχάλης Σουγιούλ (Αϊδίνιο), Πέτρος Πετρίδης (Νίγδη) και Γιώργος Πονηρίδης (Κωνσταντινούπολη).

Μίνα Πολυχρόνου
Μίνα Πολυχρόνου

Κοινοί τόποι σπουδών, καλλιτεχνικοί στόχοι και συνεργασίες συνδέουν ποικιλότροπα τους συνθέτες αυτούς που οι δρόμοι τους συναντήθηκαν συχνά. Ο λιγότερο γνωστός Δημοσθένης Μιλανάκης υπήρξε δάσκαλος του Γιάννη Κωνσταντινίδη, ενώ ο Τιμόθεος Ξανθόπουλος δίδαξε πιάνο στον μικρό τότε Μανώλη Καλομοίρη στην Αθήνα. Ο Αλμπέρτης μαθήτευσε δίπλα στον Καλομοίρη τα θεωρητικά του και στη συνέχεια εργάστηκε στο ωδείο του (Ελληνικό Ωδείο), όπως και ο Μιλανάκης.

Έλενα Μαραγκού
Έλενα Μαραγκού

Στο πιάνο βρίσκεται ο Δημήτρης Γιάκας, άριστος γνώστης του ελληνικού τραγουδιού, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του προγράμματος. Η βραδιά εντάσσεται στο ευρύτερο αφιέρωμα των "Φίλων της Μουσικής" στη μνήμη του "πρωτομάστορα" της εθνικής σχολής Μανώλη Καλομοίρη, που έφυγε από τη ζωή πριν από 60 χρόνια, ενώ γεννήθηκε μια μέρα σαν αυτή (14/12/1883), και του οποίου ο Σύλλογος απέκτησε πρόσφατα το πολύτιμο αρχείο.

Δημήτρης Γιάκας
Δημήτρης Γιάκας

Στο πλαίσιο αυτό, στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" πραγματοποιείται έκθεση με αρχειακό υλικό από το Αρχείο Μανώλη Καλομοίρη, ενώ στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθεί διήμερο συμπόσιο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Το ελληνικό τραγούδι: Συνθέτες της Μικρασίας»

  • Αφιέρωμα

Οι τραγουδίστριες Μίνα Πολυχρόνου και Έλενα Μαραγκού, με τη μουσική συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία και στην Κωνσταντινούπολη γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.