Ένα αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία

Η Μίνα Πολυχρόνου και η Έλενα Μαραγκού ερμηνεύουν τραγούδια λόγιας αλλά και ελαφράς μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής.

Το Ελληνικό Τραγούδι, Συνθέτες της Μικρασίας

Στον απόηχο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασία, ο Σύλλογος "Οι Φίλοι της Μουσικής" παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στον ακμάζοντα αυτό χώρο του ελληνισμού περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι εκλεκτές τραγουδίστριες Μίνα Πολυχρόνου, σοπράνο, και Έλενα Μαραγκού, μέτζο σοπράνο, θα ερμηνεύσουν τραγούδια λόγιας αλλά και ελαφράς μουσικής, γραμμένα από συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία, όπως οι: Αλέξανδρος Αλμπέρτης, Μανώλης Καλομοίρης, Δημοσθένης Μιλανάκης, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Τιμόθεος Ξανθόπουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης/Κώστας Γιαννίδης (Σμύρνη), Μιχάλης Σουγιούλ (Αϊδίνιο), Πέτρος Πετρίδης (Νίγδη) και Γιώργος Πονηρίδης (Κωνσταντινούπολη).

Μίνα Πολυχρόνου
Μίνα Πολυχρόνου

Κοινοί τόποι σπουδών, καλλιτεχνικοί στόχοι και συνεργασίες συνδέουν ποικιλότροπα τους συνθέτες αυτούς που οι δρόμοι τους συναντήθηκαν συχνά. Ο λιγότερο γνωστός Δημοσθένης Μιλανάκης υπήρξε δάσκαλος του Γιάννη Κωνσταντινίδη, ενώ ο Τιμόθεος Ξανθόπουλος δίδαξε πιάνο στον μικρό τότε Μανώλη Καλομοίρη στην Αθήνα. Ο Αλμπέρτης μαθήτευσε δίπλα στον Καλομοίρη τα θεωρητικά του και στη συνέχεια εργάστηκε στο ωδείο του (Ελληνικό Ωδείο), όπως και ο Μιλανάκης.

Έλενα Μαραγκού
Έλενα Μαραγκού

Στο πιάνο βρίσκεται ο Δημήτρης Γιάκας, άριστος γνώστης του ελληνικού τραγουδιού, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του προγράμματος. Η βραδιά εντάσσεται στο ευρύτερο αφιέρωμα των "Φίλων της Μουσικής" στη μνήμη του "πρωτομάστορα" της εθνικής σχολής Μανώλη Καλομοίρη, που έφυγε από τη ζωή πριν από 60 χρόνια, ενώ γεννήθηκε μια μέρα σαν αυτή (14/12/1883), και του οποίου ο Σύλλογος απέκτησε πρόσφατα το πολύτιμο αρχείο.

Δημήτρης Γιάκας
Δημήτρης Γιάκας

Στο πλαίσιο αυτό, στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" πραγματοποιείται έκθεση με αρχειακό υλικό από το Αρχείο Μανώλη Καλομοίρη, ενώ στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθεί διήμερο συμπόσιο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Το ελληνικό τραγούδι: Συνθέτες της Μικρασίας»

  • Αφιέρωμα

Οι τραγουδίστριες Μίνα Πολυχρόνου και Έλενα Μαραγκού, με τη μουσική συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία και στην Κωνσταντινούπολη γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ποιος είναι ο Akylas που έκανε τους πάντες να ουρλιάζουν "Φέρτο" για τη Eurovision 2026;

Το viral "Ferto", η εκρηκτική παρουσία και η προσωπική ιστορία πίσω από το απόλυτο φαβορί για την φετινή εκπροσώπηση της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/01/2026

Ο Χρήστος Μάστορας τραγουδά τη "Μαργαρίτα"

Το πρώτο single από το επερχόμενο πρώτο προσωπικό album του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2026.

Δυναμική δισκογραφική επιστροφή για την Έλλη Κοκκίνου

Η Έλλη Κοκκίνου επιστρέφει δυναμικά με το νέο της τραγούδι "Από πού κι ως πού", σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

Το Theatre of the NO υποδέχεται το Spyros Manesis Trio

Ο καταξιωμένος πιανίστας και συνθέτης Σπύρος Μάνεσης θα εμφανιστεί μαζί με την μπάντα του στη σκηνή του Theatre of the NO για μία μοναδική τζαζ συναυλία

ΤΟ ΕΜΣΤ υποδέχεται την μελαγχολία της Blue Monday με μια ξεχωριστή συναυλία

Η Nika Son, ο Johnny Labelle και ο Lucian Moriyama μας μαζεύουν στο Φουαγιέ καλώντας μας να κατεβάσουμε την ένταση τη σημερινή ημέρα.

H Irene Skylakaki παρουσίασε το νέο τραγούδι της με τίτλο Dead People.

Μια ωμή εξομολόγηση για την αγάπη, την απώλεια και τον κύκλο της φθοράς.

Η Angelika Dusk επιστρέφει με το νέο της single Cry / Θα ’μαι Εδώ Όταν Κλαις

Tο Cry κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε 2 εκδοχές, μία με αγγλικούς και μία με ελληνικούς στίχους.