Ένα αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία

Η Μίνα Πολυχρόνου και η Έλενα Μαραγκού ερμηνεύουν τραγούδια λόγιας αλλά και ελαφράς μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής.

Το Ελληνικό Τραγούδι, Συνθέτες της Μικρασίας

Στον απόηχο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασία, ο Σύλλογος "Οι Φίλοι της Μουσικής" παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στον ακμάζοντα αυτό χώρο του ελληνισμού περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι εκλεκτές τραγουδίστριες Μίνα Πολυχρόνου, σοπράνο, και Έλενα Μαραγκού, μέτζο σοπράνο, θα ερμηνεύσουν τραγούδια λόγιας αλλά και ελαφράς μουσικής, γραμμένα από συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία, όπως οι: Αλέξανδρος Αλμπέρτης, Μανώλης Καλομοίρης, Δημοσθένης Μιλανάκης, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Τιμόθεος Ξανθόπουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης/Κώστας Γιαννίδης (Σμύρνη), Μιχάλης Σουγιούλ (Αϊδίνιο), Πέτρος Πετρίδης (Νίγδη) και Γιώργος Πονηρίδης (Κωνσταντινούπολη).

Μίνα Πολυχρόνου
Μίνα Πολυχρόνου

Κοινοί τόποι σπουδών, καλλιτεχνικοί στόχοι και συνεργασίες συνδέουν ποικιλότροπα τους συνθέτες αυτούς που οι δρόμοι τους συναντήθηκαν συχνά. Ο λιγότερο γνωστός Δημοσθένης Μιλανάκης υπήρξε δάσκαλος του Γιάννη Κωνσταντινίδη, ενώ ο Τιμόθεος Ξανθόπουλος δίδαξε πιάνο στον μικρό τότε Μανώλη Καλομοίρη στην Αθήνα. Ο Αλμπέρτης μαθήτευσε δίπλα στον Καλομοίρη τα θεωρητικά του και στη συνέχεια εργάστηκε στο ωδείο του (Ελληνικό Ωδείο), όπως και ο Μιλανάκης.

Έλενα Μαραγκού
Έλενα Μαραγκού

Στο πιάνο βρίσκεται ο Δημήτρης Γιάκας, άριστος γνώστης του ελληνικού τραγουδιού, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του προγράμματος. Η βραδιά εντάσσεται στο ευρύτερο αφιέρωμα των "Φίλων της Μουσικής" στη μνήμη του "πρωτομάστορα" της εθνικής σχολής Μανώλη Καλομοίρη, που έφυγε από τη ζωή πριν από 60 χρόνια, ενώ γεννήθηκε μια μέρα σαν αυτή (14/12/1883), και του οποίου ο Σύλλογος απέκτησε πρόσφατα το πολύτιμο αρχείο.

Δημήτρης Γιάκας
Δημήτρης Γιάκας

Στο πλαίσιο αυτό, στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" πραγματοποιείται έκθεση με αρχειακό υλικό από το Αρχείο Μανώλη Καλομοίρη, ενώ στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθεί διήμερο συμπόσιο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Το ελληνικό τραγούδι: Συνθέτες της Μικρασίας»

  • Αφιέρωμα

Οι τραγουδίστριες Μίνα Πολυχρόνου και Έλενα Μαραγκού, με τη μουσική συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στους συνθέτες που γεννήθηκαν στη Μικρασία και στην Κωνσταντινούπολη γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ακυρώθηκε η παγκόσμια περιοδεία Hellenic Music Ensemble με τους Ν. Μποφίλου- Γ. Χαρούλη

Hellenic Music Ensemble: Υπενθυμίζεται ότι η περιοδεία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη νέα χρονιά, με τραγούδια Χατζιδάκι - Θεοδωράκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

O Φοίβος Δεληβοριάς σπάει τη συναυλιακή απουσία του με λίγες εμφανίσεις στο Κύτταρο

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, μαζί με τον Κωστή Χριστοδούλου και τον Σωτήρη Ντούβα, μας περιμένει στο Κύτταρο κάθε Σάββατο, από τις 24 Ιανουαρίου 2026.

Η Κατερίνα Λιόλιου για πρώτη φορά στην Αυστραλία

Η Κατερίνα Λιόλιου για πρώτη φορά στην Αυστραλία

Ξανά στην κορυφή η Ελένη Φουρέιρα με το"Alleluia".

Ξανά στην κορυφή η Ελένη Φουρέιρα με το νέο τραγούδι της "Alleluia".

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γιορτάζει τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Γιόχαν Στράους Β’

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών γιορτάζει τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Γιόχαν Στράους Β’ με δωρεάν συναυλία στο Δημοτική Θέατρο Πειραιά στις 7/1.

"Θέλω να πάρω τα βουνά" στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός;

Η παραφυάδα των Χειμερινών Κολυμβητών, Θέλω να πάρω τα βουνά, εμφανίζεται στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός στις 2 & 3 Ιανουαρίου.

Οι Katatonia, Οι μελαγχολικοί Σουηδοί "βασιλιάδες" του metal ,επιστρέφουν στην Αθήνα

Οι Katatonia, Οι μελαγχολικοί Σουηδοί "βασιλιάδες" του metal ,επιστρέφουν στην Αθήνα την Παρασκευή 8 Μαΐου, στο Floyd Live Music Venue.