Δέκα ερωτήσεις στον πρωτοεμφανιζόμενο ράπερ EXHALETHEMIST

Λίγο πριν το πρώτο του live στην Αθήνα, o 23 χρόνος ράπερ/παραγωγός μάς εισάγει στο σύμπαν της μελωδικής ραπ.

Δέκα ερωτήσεις στον πρωτοεμφανιζόμενο EXHALETHEMIST

Μετά από δύο χρόνια μουσικής δημιουργίας και περισσότερα από 30.000 streams, ο ανεξάρτητος καλλιτέχνης είναι έτοιμος να παρουσιάσει την δουλειά του στο κοινό. Το μουσικό του ταξίδι, όπως ακούμε στο ντεμπούτο δίσκο του  "VIOLETDREAMS” είναι γεμάτο με jazz στοιχεία, ηλεκτρονικούς ήχους και aesthetic στίχους σε 3 διαφορετικές γλώσσες. Γνωρίζουμε τον πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη μέσα από 10 ερωτήσεις. 

Πότε περίπου ξεκίνησες σαν παραγωγός; Για τι γράφεις (στιχουργικά);
Ξεκίνησα να φτιάχνω ηλεκτρονική μουσική σαν παραγωγός το 2016. Μου έδειξε ένας φίλος ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα για μουσική, το FL Studio, και από τότε ξεκίνησε το πάθος μου για τη δημιουργία μουσικής. Έκανα μια μικρή παύση και επανήλθα το 2020 με σκοπό να γράφω και δικούς μου στίχους πλέον. Γράφω για ό,τι με εμπνέει: για έρωτες, για χωρισμούς, για το πώς έχω μεγαλώσει, για το που ονειρεύομαι να φτάσω μέσα από την μουσική μου. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί.

O Mac Miller έχει παίξει μεγάλο ρόλο στη μουσική σου (π.χ. "Ladders"). Ποιες άλλες είναι οι αναφορές σου;
Ο Mac Miller αλλά και ο Tyler, The Creator, ο Kanye West και οι BROCKHAMPTON, είναι φανερά οι μεγαλύτερες επιρροές στον ήχο μου τόσο από άποψη παραγωγής όσο και στιχουργικά. Η hip-hop σκηνή είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και έχει άπειρα subgenres μέσα από τα οποία μπορεί ο καθένας να εκφραστεί διαφορετικά. Μεγαλώνοντας και ακούγοντας όλο και πιο πολύ αυτό το είδος, κατάλαβα ότι ταιριάζει πιο πολύ με τα ακούσματα μου ό,τι έχει σαν βάση την jazz και τα sample chops. Οι καλλιτέχνες που ανέφερα το κάνουν χρόνια και όσο πιο πολύ τους άκουγα τόσο πιο πολύ ήθελα να ακούσω και τον εαυτό μου πάνω σε τέτοιες παραγωγές. Αυτή ήταν η βασική έμπνευση. Με επηρεάζουν πολύ και άνθρωποι του κινηματογράφου και της ποίησης, όπως ο Leonardo Di Caprio, ο Christopher Nolan και ο καταπληκτικός Οδυσσέας Ελύτης.

Μπορείς να περιγράψεις το "VIOLETDREAMS" με 3 λέξεις;
"VIOLETDREAMS" : φρέσκο, μοναδικό και ονειρικό.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τεράστια στροφή στον ελληνόφωνο στίχο (πλην της ραπ σκηνής που είναι κατεξοχήν ελληνόφωνη). Πώς και επιλέγεις αγγλικό στίχο;
Ό,τι άκουγα πάντα ήταν στα αγγλικά και πάντα μου άρεσε να μιλάω τη γλώσσα. Έτσι, απέκτησα πολύ καλή προφορά από μικρός. Αυτόματα μου ήταν πιο εύκολο να γράφω στίχους και να εκφράζομαι στα αγγλικά. Ο στόχος μου, επίσης, είναι η μουσική μου να ακουστεί και πέρα από την Ελλάδα, κάτι που ήδη συμβαίνει. Τον τελευταίο χρόνο έχω αρχίσει να πειραματίζομαι και με τα ελληνικά και πάει τέλεια! Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει τέτοια πληθώρα λέξεων που πρέπει να τις διαλέξεις προσεκτικά για να πεις αυτό ακριβώς που θες.

Αγαπημένες δισκογραφικές κυκλοφορίες 2022;
Μερικοί δίσκοι που μου κράτησαν συντροφιά όλο το 2022 είναι το "Mr. Morale & the Big Steppers" του Kendrick Lamar, τον οποίο είδα πρόσφατα στο Βέλγιο, το "Saskepticism Vol. 2" του Saske και το δικό μου άλμπουμ "VIOLETDREAMS", το οποίο έχω ακούσει πολύ. Τέλος, ό,τι έχει κυκλοφορήσει ο Drake φέτος, με έμφαση στο "Her Loss" [σ.σ. 21 Savage, DRAKE] και τον τελευταίο δίσκο των Brockhampton, "TM".

Δέκα ερωτήσεις στον πρωτοεμφανιζόμενο EXHALETHEMIST

Σε ποιο κοινό απευθύνεται η μουσική σου;
Με βάση τα στατιστικά του Spotify το κοινό μου είναι 18-27 χρονών, από την Ελλάδα, την Κεντρική Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Είναι κυρίως άτομα που ψάχνονται με τη μουσική, τους αρέσουν οι πιο μελωδικές παραγωγές, δίνουν βάση στην αισθητική και προσέχουν τη θεματολογία των στίχων.

Ποιο είναι το πιο μεγαλύτερο εμπόδιο για έναν πρωτοεμφανιζόμενο και δη ανεξάρτητο καλλιτέχνη;
Δυστυχώς το μεγαλύτερο εμπόδιο για έναν νέο καλλιτέχνη είναι η έλλειψη budget και ομάδας. Εάν δεν διαθέτεις το budget πρέπει να δουλέψεις δυο φορές πιο σκληρά, να είσαι υπομονετικός και να μην τα παρατήσεις όταν νομίζεις ότι δεν θα πετύχεις. Με την σωστή δουλειά θα έρθουν όλα. Το να έχεις μια ομάδα, πέρα από την οργάνωση και τη διεξαγωγή των lives, των δισκογραφικών κυκλοφοριών κ.λπ., σου δίνει και πολύ χρόνο για να δημιουργείς. Το να βρεις την σωστή ομάδα η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά όταν τελικά συμβεί νιώθεις ότι ανταμείβονται όλοι οι κόποι σου.

Πώς βοηθούν τα social media;
Καλώς ή κακώς, τα social media είναι πλέον το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει ο καλλιτέχνης όταν έρθει η ώρα της προώθησης. Μέσω του Instagram και του Tik Tok, πρέπει να προωθείς τη δουλεία σου, να μοιράζεσαι καινούργιες του ιδέες ακόμα και την καθημερινότητα σου αν τα καταφέρνεις με την εξωστρέφεια. Έτσι, μπορεί να χτιστεί μια αμεσότητα με το κοινό που αυξάνεται καθημερινά. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα το να είσαι ενεργός στα social media και έχω δει πολλούς ταλαντούχους καλλιτέχνες να μην προωθούνε την δουλειά τους. 

Τι ετοιμάζεις για το live σου στο Faust;
Είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένος για το live στο Faust. Θα ξεκινήσουν την βραδιά ο Pand και ο Agapios. Το set μου θα κρατήσει περίπου 1.30 ώρα, με guest εμφανίσεις από τον Cego Menz και τους Yama. Στο πρώτο μισό θα είμαι με τον DJ μου και στο δεύτερο με live μπάντα, κάτι που νιώθω ότι λείπει από την ραπ σκηνή. Θα ακολουθήσει afterparty με DJ sets από Baz, Figlio Boler και Porschelane. Θα είναι πραγματικά μια υπέροχη βραδία με θετικά vibes και πολύ ταλαντούχους καλεσμένους και DJs. 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Ετοιμάζω το δεύτερο άλμπουμ μου το οποίο θα έχει πιο ιδιαίτερες παραγωγές, πιο ενδιαφέροντες στίχους και θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός με το πώς θα το βγάλω γιατί πιστεύω πολύ σε αυτό το πρότζεκτ. Εννοείται ότι στο live θα παίξω τραγούδια μου από αυτό. Θέλω ακόμα να προωθήσω ακόμα περισσότερο τη μουσική μου στο εξωτερικό. Θα ήθελα πολύ να κάνω κάποιες εμφανίσεις σε Αγγλία και Γερμανία, με απώτερο σκοπό να παίξω στο Colors x Studios.

Προπώληση εισιτηρίων (€ 5) μέσω του viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

EXHALETHEMIST

  • Hip Hop

Με επιρροές από τον Mac Miller και τον Aminé μέχρι τον A$AP Rocky, το μουσικό ταξίδι του ανερχόμενου μουσικού είναι γεμάτο με jazz στοιχεία, ηλεκτρονικούς ήχους και aesthetic στίχους σε τρεις διαφορετικές γλώσσες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.