Μπορεί ένα ρομπότ να γίνει μέλος μιας τζαζ μπάντας;

Ο σαξοφωνίστας, συνθέτης και ερευνητής Δημήτρης Βασιλάκης συναντά τον Shimon, το ρομπότ, στο Μέγαρο Μουσικής.

Μπορεί ένα ρομπότ να γίνει μέλος μιας τζαζ μπάντας;

Όταν η τζαζ συνυπάρχει με την τεχνητή νοημοσύνη την πιο εξανθρωπισμένη εκδοχή της, τότε μιλάμε για μια πραγματικά πρωτοποριακή συναυλία. Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής θα συνυπάρξουν ισότιμα ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, συνθέτης και ερευνητής Δημήτρης Βασιλάκης με τον Shimon, το ρομπότ. Μαζί τους και ο δημιουργός του, Gil Weinberg καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζια (Georgia Tech).

Δημήτρης Βασιλάκης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα live στο οποίο το ρομπότ Shimon, σε παγκόσμια πρώτη, θα ερμηνεύσει τραγούδια από το άλμπουμ "Shimon Sings", σε στίχους και μουσική που φέρουν την υπογραφή του! Επίσης, για πρώτη φορά, θα αυτοσχεδιάσει με τους μουσικούς ζωντανά επί σκηνής σε κομμάτια του "Labyrinth – Daedalus Project”. Πρόκειται για το βραβευμένο άλμπουμ του Δημήτρη Βασιλάκη από για την ιστορική Candid Records που επανακυκλοφορεί 20 χρόνια μετά, με bonus tracks από το live στο θρυλικό Birdland της Νέας Υόρκης. Το σχήμα περιλαμβάνει σαξόφωνο, τρομπέτα, πιάνο, μπάσο, τύμπανα, κιθάρα και laptop. Ως μέλος του τζαζ συνόλου, το ρομπότ Shimon θα συνοδεύσει και αυτοσχεδιάσει στη μαρίμπα (κρουστό αφρικανικό όργανο), καθώς και στη φωνή.

Η έρευνα πίσω από τη συναυλία

Το Shimon είναι ένα ρομπότ που παίζει μουσική, συνθέτει και τραγουδά. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να ακούει, να κατανοεί, να ανταποκρίνεται και να συνεργάζεται με μουσικούς. Η έρευνα του Δημήτρη Βασιλάκη ονομάζεται jazz mapping, αφορά τη χαρτογράφηση της γλώσσας της τζαζ και έχει στόχο να αναδείξει τον αφηγηματικό της χαρακτήρα, προσφέροντας στην τεχνητή νοημοσύνη τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιληφθεί τη διαδικασία της μηχανικής μάθησης. Η έρευνα πραγματοποιείται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στον Δημόκριτο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζια (Georgia Tech), όπου αναπτύσσεται το ρομπότ Σιμόν. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το ρομπότ Shimon και το άλμπουμ του εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Δημήτρης Βασιλάκης - Gil Weinberg

  • Jazz-Blues-Ethnic

Τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη: η πρώτη διεθνής επίδειξη των δυνατοτήτων του ρομπότ Shimon, το οποίο θα ερμηνεύσει με τη συνθετική φωνή του τραγούδια που έγραψε το ίδιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.

Έναρξη για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με την "Ουράνια Πολιτεία"

Σε ένα τριήμερο, περισσότερες από 55 εκδηλώσεις δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης μέσα από πρωτότυπες προσεγγίσεις του θείου δράματος.

Επιπλέον ημερομηνία για τους Still Corners

Η πρώτη συναυλία τους στο "Gagarin" έχει ήδη γίνει sold out.

Βαγγέλης Γερμανός & Διονύσης Τσακνής στο "Άλσος": Μια υπέροχη βραδιά "δικού μας rock"

"Κάθε Πράμα στον Καιρό του" λέγεται η παράσταση που ανεβάζουν παρέα, ανά σποραδικά διαστήματα. Εκείνοι, πάντως, αποδεικνύουν επί σκηνής ότι είναι "παντός καιρού", ενώ θυμίζουν και την ουσία ενός ηλεκτρικού τραγουδιού που μπορεί να γεννήθηκε από τα αγγλοαμερικάνικα διδάγματα, μα έγινε, τελικά, πλήρως ελληνικό.