"Μέσα Χώρα": Μια σύγχρονη ελληνική όπερα για τη μοναξιά

Αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία, η νέα δουλειά του Άγγελου Τριανταφύλλου κάνει πρεμιέρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή την Παρασκευή 8/7 (σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου), για 4 παραστάσεις.

MesaXora_front © Ανδρέας Σιμόπουλος

Η εναρμόνιση της όπερας με τα θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες του 21ου αιώνα είναι ένα μεγάλο καλλιτεχνικό στοίχημα, αλλά κι ένα αίτημα· τόσο των καιρών μας, όσο και του κόσμου που στηρίζει τη συνέχεια αυτής της τέχνης μέσα στο διάβα του χρόνου. Πολύ ορθά, λοιπόν, ο θεατρικός συνθέτης Άγγελος Τριανταφύλλου κοίταξε προς μια τέτοια κατεύθυνση καθώς πραγμάτωνε το καινούριο του έργο "Μέσα Χώρα" –ύστερα από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οποία και κάνει τώρα πρεμιέρα την Παρασκευή 8/7, για 4 παραστάσεις (οι υπόλοιπες ημερομηνίες είναι 10, 12 & 13/7).

Στη "Μέσα Χώρα" το κοινό καλείται να ατενίσει τη ζωή από τη σκοπιά της τρίτης ηλικίας, με όλα τα ερωτήματα που γεννά το φάσμα της για τα γεράματα, τη μοναξιά, την ασθένεια και την εξέλιξη των οικογενειακών σχέσεων. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Τριανταφύλλου, έμπνευσή του στάθηκε ο θάνατος των ηλικιωμένων από μοναξιά, φαινόμενο που αποτυπώνεται ως έντονο και μαζικό σε χώρες όπως η Ιαπωνία. Οραματίστηκε λοιπόν μια όπερα δίχως πράξεις και σκηνές, η οποία αποτίνει φόρο τιμής στις γιαγιάδες και στους παππούδες μας, όσους απομένουν απρόσμενα μόνοι και ερημωμένοι καθώς μεγαλώνουν.

MesaXora_02
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Είναι χαρακτηριστικό ότι, δίπλα στους ερμηνευτές που προέρχονται από τον χώρο της όπερας (π.χ. Χάρης Ανδριανός, Θεοδώρα Μπάκα), θα δούμε και διακεκριμένες φιγούρες από το ελληνικό πεντάγραμμο (Σαβίνα Γιαννάτου, Έλλη Πασπαλά), όπως και σολίστες από 65 ετών και άνω, δίχως απαραίτητη πρότερη πείρα. Είναι κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στον χώρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης. Ο οποίος μίλησε για μια μεγάλη ευκαιρία, που θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει τη δημιουργική εργασία που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των κοινωνικών προγραμμάτων της ΕΛΣ.

MesaXora_01
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Το λιμπρέτο του Γιάννη Αστερή φιλοδοξεί να παρουσιάσει 15 διαφορετικές εικόνες γύρω από τη θεματική της παράστασης –την κηδεία μιας αθυρόστομης, για παράδειγμα, ή μια ασυνήθιστη παρτίδα ξερής για τρεις– ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Καραθάνος, ο οποίος περιέγραψε την όπερα ως ένα έργο "για όλους όσους έφυγαν σαν μοναχικοί αστέρες, όταν η μοναξιά τους ανατινάχτηκε με πάταγο". Γύρω από το οποίο συνασπίστηκε μια εκλεκτή δημιουργική ομάδα, με τον Άγγελο Μέντη (μεταξύ άλλων) να αναλαμβάνει τα κοστούμια, τον Παντελή Μάκκα να επιμελείται τα βίντεο και την Amalia Bennett να σχεδιάζει τις χορογραφίες.

Οι ενορχηστρώσεις είναι δουλεμένες από τον Μιχάλη Παπαπέτρου, ενώ με την εκτέλεση επιφορτίστηκαν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από κοινού με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα και τη Χορωδία 65+ των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ. Τη μουσική διεύθυνση της παράστασης ανέλαβε ο Ηλίας Βουδούρης, ο δε Άγγελος Τριανταφύλλου μας προετοιμάζει και για κάποιες εκπλήξεις, εξηγώντας ότι θέλησε να τηρήσει αποστάσεις από την αυστηρή δομική της όπερας, προτιμώντας να συντονιστεί με τη γραφή του Αστερή.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Μέσα χώρα»

  • Όπερα

Το νέο, σπονδυλωτό έργο του Άγγελου Τριανταφύλλου, σε λιμπρέτο Γιάννη Αστερή, πραγματεύεται το ζήτημα της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία. Διευθύνει ο αρχιμουσικός της ΕΛΣ Ηλίας Βουδούρης και σκηνοθετεί ο Νίκος Καραθάνος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Συναυλιακό αφιέρωμα στη Σμύρνη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Φεστιβάλ Μαραθώνα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί, μάς προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι στις αρχές του 20ου αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης εκείνης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στην σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού.

12/08/2022

Φεστιβάλ "Στη σκιά των Βράχων" με τη Νατάσσα Μποφίλιου

Η καλλιτεχνική τριάδα αποτελούμενη από τους Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο επιστρέφει στην Αθήνα για μια συναυλιακή βραδιά "Στη Σκιά των βράχων".

To "Anime" του Φοίβου Δεληβοριά στην Τεχνόπολη

Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση του άλμπουμ του γνωστού καλλιτέχνη στην Τεχνόπολη από μία ομάδα ταλαντούχων συντελεστών.

Οι εκρηκτικοί Clamm τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Η αυστραλιανή μπάντα ανεβαίνει στη σκηνή της Death Disco και παρουσιάζει το νέο της δισκογραφικό υλικό, συνοδευόμενοι από τους Kidney Black και τους Frenzee.

Taki Tsan & Phyrosun στα Πανοραμικά Σκαλιά του Νιάρχου

Δύο θρύλοι της εγχώριας hip hop σκηνής έρχονται το φθινόπωρο στην Αθήνα ερμηνεύοντας ακυκλοφόρητα τραγούδια αλλά και παλαιότερα υλικό της δισκογραφίας τους.

Οι CHÓRES ταξιδεύουν στο παρελθόν μέσα από τους μουσικούς τόπους

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι, η γυναικεία χορωδία έρχεται στο Κηποθέατρο Παπάγου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου – Χολαργού.