Tropical Fuck Storm: "Οι άνθρωποι που δεν αγαπούν την επιστημονική φαντασία είναι βαρετοί"

Ο Iggy Pop, το Star Wars, η συνεργασία με τους King Gizzard & The Lizard Wizard, η παράδοξη βράβευση στα ARIA 2021. Να μερικά από όσα κουβεντιάσαμε με τους Αυστραλούς, λίγο πριν την πρώτη τους ελληνική συναυλία στο πλαίσιο του Plisskën Festival (Τεχνόπολη, 12+13/6).

TropclFS_front © Lachlan Starling


Σας περιμένουμε στην Αθήνα για το Plisskën Festival (Δευτέρα 13/6), όπου θα δώσετε την πρώτη σας συναυλία στην Ελλάδα. Έχετε ξανάρθει αλήθεια στα μέρη μας, ως απλοί επισκέπτες; 
Ναι, έχουμε ξανάρθει στην Ελλάδα, αρκετές φορές μέσα στα χρόνια. Στην Αθήνα, στην Κρήτη και σε κάποια ακόμα από τα νησιά. Είναι το ωραιότερο μέρος όλου του κόσμου. 

Έχουμε πληροφορηθεί ότι οι συναυλίες σας είναι μια έντονη εμπειρία και υποθέτω ότι αυτό δημιουργεί τον ορίζοντα των προσδοκιών μας για το επερχόμενο σόου. Εσείς έχετε προσδοκίες από το κοινό;
Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το τι να περιμένουμε από το ελληνικό κοινό. Έχουμε όμως την εντύπωση ότι τα πλήθη είναι πιο τρελαμένα όσο νοτιότερα ταξιδεύεις στην Ευρώπη.

Το φετινό ΕΡ "Satanic Slumber Party", σας βρήκε να συνεργάζεστε με τους King Gizzard & The Lizard Wizard –μπάντα που έχει γίνει δημοφιλής εδώ. Αλλά 10 άνθρωποι να δουλεύουν μαζί, δεν ακούγεται και το πιο εύκολο πράγμα. Πώς τα καταφέρατε;
Ήταν πιο εύκολο από όσο νομίζεις, γιατί οι King Gizzard & The Lizard Wizard δεν χαζολογάνε καθόλου όταν ηχογραφούν. Το είχαμε δει αυτό και στο άλμπουμ τους "Fishing For Fishies" (2019), καθώς το έφτιαξαν στο δικό μας στούντιο στην κεντρική Βικτώρια. 

Το τελείωσαν λοιπόν μέσα σε περίπου 3 μέρες. Και μετά μεθύσαμε όλοι μαζί και ξεκινήσαμε αυτό το τζαμάρισμα που ονομάσαμε Hat Jam, γιατί δεν είχαμε τίποτα άλλο να κάνουμε και γιατί γύρω μας υπήρχαν πάρα πολλά καπέλα. 

Υποθέτω ότι στην Αθήνα θα παίξετε και το "Braindrops", τραγούδι που ο Iggy Pop περιέγραψε ως "a good fuck" πίσω στο 2019. Πόσο σημαντικός ήταν αυτός ο έπαινος; 
Είναι μάλλον ό,τι πιο επαινετικό έχει ειπωθεί για μας. Εγώ ειδικά τρελάθηκα (σ.σ.: μιλάμε με τον Gareth Liddiard), γιατί είναι ο αγαπημένος μου rock τραγουδιστής. Ο μόνος άλλος που θα πετύχαινε να μας εντυπωσιάσει τόσο με τα καλά του λόγια είναι ο Bob Dylan. 

TropclFS_01
© Chris Matthews

Το "Suburbiopia", από το άλμπουμ σας "Deep States" (2021), θίγει την πρόσφατη πραγματικότητα που βιώσαμε όλοι με την πανδημία. Πώς αντιμετωπίσατε τις καταστάσεις που δημιούργησε;
Το μισήσαμε αυτό το διάστημα. Ήταν που ήταν δύσκολες οι περιοδείες για εμάς, τα πράγματα έγιναν αναγκαστικά πολύ χειρότερα. Το να κάθεσαι χωρίς συναυλιακή δραστηριότητα δημιούργησε την αίσθηση ενός ατέλειωτου, άψυχου σουρσίματος. Ήταν κάτι που μάλλον βίωσαν πολλοί ακόμα άνθρωποι.

Στο βιντεοκλίπ του Oscar O’Shea για το "New Romeo Agent" σας βλέπουμε αιχμαλώτους σε ένα εξωγήινο μπαρ. Αντιπροσωπεύει αυτό κάποιο ενδιαφέρον σας για την επιστημονική φαντασία;
Ναι, λατρεύουμε την επιστημονική φαντασία. Και πιστεύω ότι οι άνθρωποι που δεν την αγαπούν, είναι βαρετοί. Μου αρέσουν τα πάντα, εντωμεταξύ. Και ο H. G. Wells και ο H. P. Lovecraft και ο Asimov και ο Ballard και το Star Wars και οι Alien ταινίες. Άσε που υπάρχουν και πολλά εκπληκτικά φιλμ χαμηλού μπάτζετ, σαν π.χ. το "Time Crimes". Και βέβαια τα ωραία χολυγουντιανά, όπως οι 3-4 τελευταίες sci-fi ταινίες του Τομ Κρουζ. 

Αλλά η επιστημονική φαντασία αφορά και τη μουσική: πολλά τα σπουδαία παραδείγματα, από τον Olivier Messiaen, τον David Bowie ή τους Joy Division. Οπότε βρίσκει τον δρόμο της και στους δικούς μας δίσκους.

Εντωμεταξύ, είδα ότι το "Deep States" κέρδισε βραβείο ARIA για Καλύτερο Hard Rock ή Heavy Metal Άλμπουμ. Δεν είναι παράδοξο, αφού δεν παίζετε ούτε hard rock, ούτε βέβαια και metal;
Είναι, αλλά συνέβη γιατί έτυχε να συναγωνιστούμε με λευκούς άνδρες που βρίσκονται σε metal μπάντες. Βλέπεις, όλες αυτές οι τελετές βραβεύσεων δεν είναι παρά καμουφλαρισμένες μπίζνες –και εν έτει 2022 θα χάσεις τη δική σου, εάν βασίσεις τις επιλογές τέτοιων βραβείων στην πραγματική αξία και όχι στην ποικιλία. Όλοι φυσικά το γνωρίζουν, απλά δεν επιτρέπεται να το λες.

Τέλος, είμαι σίγουρος ότι έχετε βαρεθεί να απαντάτε αυτή την ερώτηση, αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε μία ακόμα φορά, αφού έρχεστε για την πρώτη σας συναυλία εδώ: γιατί Tropical Fuck Storm;
Γιατί για 18 χρόνια ήμασταν σε μια μπάντα που την έλεγαν The Drones –κι αυτό δεν το λες και πολύ συναρπαστικό όνομα. Άσε που ο κόσμος έχει πια αλλάξει, ειδικά με το ίντερνετ και με την ανάγκη να τραβάς διαρκώς την προσοχή πάνω σου. Οπότε ή θα κάναμε κάτι χαζό και χονδροειδές, του στυλ να φωτογραφηθούμε γυμνοί στα εξώφυλλα των δίσκων ή θα διαλέγαμε ένα όνομα στο ίδιο πνεύμα.

Περισσότερες πληροφορίες

Plisskën Festival 2022 (Ημέρα 2η)

  • Φεστιβάλ

Στη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ στο επίκεντρο βρίσκεται η «ψυχή» του downtempo BONOBO, από τα πλέον αγαπημένα και πολυαναμενόμενα acts. Το line up συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, ο πολλά υποσχόμενος Βρετανός ράπερ Slowthai, η πρωτοποριακή Avalon Emerson και η εκρηκτική περσόνα Yves Tumor & Its Band.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.