Μια συναυλία για τα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμπράττει ξανά με τον παγκοσμίως κορυφαίο Λεωνίδα Καβάκο σε μια εκδήλωση με βαθιά συμβολική σημασία.

Μια συναυλία για τα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία

"Η μουσική αρχίζει εκεί που τελειώνουν οι δυνατότητες της γλώσσας", είχε πει ο Φινλανδός συνθέτης Γιαν Σιμπέλιους. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, έχοντας επίγνωση του κοινωνικού και πολιτισμικού της ρόλου, συμπράττει ξανά  με τον παγκοσμίως κορυφαίο Λεωνίδα Καβάκο σε ρόλο αρχιμουσικού και σολίστ στις 4 Ιουνίου. Μια συναυλία με βαθιά συμβολική σημασία. Δύο πολλά υποσχόμενοι νέοι μουσικοί ερμηνεύουν μαζί με έναν από τους καλύτερους βιολονίστες του κόσμου. Ο διακεκριμένος Ουκρανός βιολονίστας Ντμίτρο Ουντοβιτσένκο συνδιαλέγεται με τον Λεωνίδα Καβάκο στο δεξιοτεχνικό Κοντσέρτο για 2 βιολιά και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα του Γ.Σ. Μπαχ. Έργο που αναπτύσσει πληθωρικό διάλογο μεταξύ των σολίστ, το Κοντσέρτο για δύο βιολιά χρησιμοποιεί την ορχήστρα για να αναδείξει την πολυφωνία που κυριαρχεί.

Στη συνέχεια, ο Α’ Κορυφαίος στις βιόλες της Ορχήστρας, Ηλίας-Ίων Λιβιεράτος μαζί με τον Λεωνίδα Καβάκο, παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος (Andante) της αριστουργηματικής Συμφωνίας κοντσερτάντε για βιολί, βιόλα και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα του Β.Α. Μότσαρτ. Πρόκειται για ένα από τα πιο αισθαντικά και εκφραστικά μέρη που έγραψε ποτέ ο συνθέτης, στο οποίο το βιολί και η βιόλα αποδεικνύονται ισάξιοι συνομιλητές σε έναν αιθέριο μουσικό διάλογο. Το πρώτο μέρος της συναυλίας κλείνει με τον ακμαίο Ντμίτρο Ουντοβιτσένκο να ερμηνεύει το δεύτερο μέρος (Adagio di molto) από το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα του Γιαν Σιμπέλιους. Σύνθεση/δημιουργία-σταθμός για το ρεπερτόριο του οργάνου, το συγκεκριμένο Κοντσέρτο απαιτεί έναν αληθινό βιρτουόζο για να αποδώσει την εκφραστικότητα και τη γοητεία του.

Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε παρά να λήγει με τη μεγαλειώδη Συμφωνία αρ. 4 σε μι ελάσσονα του Γ. Μπραμς. Η τελευταία και αναμφισβήτητα ωριμότερη Συμφωνία του μεγάλου ρομαντικού συνδυάζει την μορφολογική ακρίβεια με το βαθυστόχαστο μουσικό περιεχόμενο με τρόπο που μόνο ένα Σώμα καλλιτεχνών θα μπορούσε να αναδείξει. Το Σώμα της Ορχήστρας. 

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, UNHCR. Τα έσοδα θα διατεθούν για τα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Προπώληση εισιτηρίων (€ 70-15).
 

Περισσότερες πληροφορίες

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

  • Κλασική μουσική

Υπό τον κορυφαίο βιολονίστα και αρχιμουσικό Λεωνίδα Καβάκο, σε ένα πρόγραμμα από το οποίο ξεχωρίζει η εμβληματική τέταρτη συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς. Τα έσοδα θα διατεθούν για τα παιδιά πρόσφυγες της Ουκρανίας.

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

24/04/2024

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.