Μνήμες προσφυγιάς ξυπνούν στην πλατεία Αγ. Νικολάου και γίνονται τραγούδια

Ο Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη διοργανώνει τον κύκλο συναυλιών «Μουσικές Προσφυγιάς στην Πλατεία».

ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΕΦΕΣΩ

Ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνει ένα κύκλο συναυλιών "Μουσικές προσφυγιάς στην πλατεία". Μουσικά σχήματα της πόλης στην πλατεία Αγ. Νικολάου, θυμούνται συνθέτες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία και μετέτρεψαν τον καημό τους σε μουσική, κάνοντας τα λόγια στίχους. 

Μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στα "γκέτο" της προσφυγικής τότε παραγκούπολης,  στην Κοκκινιά, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου και πολλοί άλλοι έκαναν τραγούδι την απόγνωση, την απελπισία και την εγκατάλειψη. Δυο δρόμοι της πόλης φέρουν τα ονόματά τους. Στα Άσπρα Χώματα στη συμβολή των οδών Κρήνης και Οφρυνίου είναι το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη και στην οδό (πρώην Κίμωνος) και Οδυσσέως το σπίτι του Βαγγέλη Παπάζογλου. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή αυτοί οι συνθέτες έφεραν μαζί τους ανατολικούς ήχους και αμανέδες ως οδηγό επιβίωσης. Το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, το Μουσικό Εργαστήρι της Διεύθυνσης Πολιτισμού και συγκροτήματα της περιοχής, αναβιώνουν το ρεμπέτικο-σμυρναϊκό τραγούδι ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας αυτής της πόλης.

Το πρόγραμμα 

24 Μαϊου, 8 μ.μ. | "Παίδες εν Εφέσω" της  Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων

31 Μαϊου, 8 μ.μ. | "Οι εκ Πειραιώς" τραγουδούν για τη Σμύρνη και την Κοκκινιά

7 Ιουνίου, 8 μ.μ. | "Μουσικές του κόσμου" από το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη. 

14 Ιουνίου, 8 μ.μ. | "Τραγούδια και συνθέτες της Μικράς Ασίας" από το Μουσικό Εργαστήρι Διεύθυνσης Πολιτισμού και Παιδείας. Διδασκαλία Γιάννης Λαμπράκης. Συμμετέχει το Χορευτικό Τμήμα της Διεύθυνσης Αθλητισμού. Χοροδιδάσκαλος: Νεκτάριος Σούτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Asaf Avidan επιστρέφει στην Αθήνα με ολοκαίνουργιο δίσκο

Στον όγδοο δίσκο του, ο αγαπημένος καλλιτέχνης διευρύνει τον ηχητικό κόσμο του, αναμειγνύοντας vintage κινηματογραφική ατμόσφαιρα με jazz πινελιές.

13/10/2025

10 συναυλίες για αυτή την εβδομάδα

Bombino, Blood Incantation, Kerala Dust και όσα ακόμα "ραντεβού" δεν θα χάσουμε τις επόμενες μέρες στην Αθήνα (13-19/10).

Συνέντευξη | Η Yara Mekawei βρίσκει ομορφιά και ρυθμό σε ό,τι οι άλλοι αποκαλούν χάος

Η Αιγύπτια sound artist και "ηχητική γλύπτρια" μιλάει στο "α" με αφορμή την περφόρμανς El-Qibla, που παρουσιάζεται στο διεπιστημονικό φεστιβάλ Noizy Words (Ινστιτούτο Γκαίτε, 15/10).

Σπάνιος διάλογος βιολιού και βιολοντσέλου στο Σπίτι του Ελύτη

Η ΚΟΑ εγκαινιάζει τη νέα σεζόν του κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου "Μουσικοί Περίπατοι" με μια μοναδική εμφάνιση.

Η Κρητική παράδοση συναντά τον αυτοσχεδιασμό στο Theatre of the No

Ο Γιώργης Μανωλάκης, μια από τις πιο ανήσυχες μορφές της σύγχρονης κρητικής μουσικής, σε μια ξεχωριστή συναυλία.

Cayetano: Dub, trip-hop και world sounds στο "Arch Club"

Ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς της εγχώριας σκηνής ζωντανά στην Αθήνα.

Η συναυλία του Blaze Bayley στην Αθήνα μεταφέρεται σε μεγαλύτερο χώρο

Λόγω αυξημένης προπώλησης η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τελικά στο "Fuzz Live Music Club".