Madrugada: "Πάντα νιώθαμε πως η μουσική μας ήταν γραφτό να παίζεται σε στάδια"

Η ιδιαίτερα αγαπητή μπάντα από τη Νορβηγία μας μίλησε για τη μουσική επανεκκίνηση, το νέο άλμπουμ και την επερχόμενη συναυλία τους στο Καλλιμάρμαρο, σε μια συνέντευξη τύπου με φόντο την Ακρόπολη.

madrugada © Θωμάς Δασκαλάκης

Λίγους μήνες πριν από τη μεγάλη τους συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στις 24 Σεπτεμβρίου, οι Madrugada επισκέφτηκαν τη χώρα μας την Τετάρτη 4 Μαΐου. Η αγαπημένοι Νορβηγοί υποδέχτηκαν φίλους και δημοσιογράφους για μια συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης στο φιλόξενο roof garden "Ολυμπιάς" με θέα την Ακρόπολη. 

O Sivert Høyem μας καλωσόρισε ζεστά: "Αρχικά, ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήρθατε - είμαστε τόσο ενθουσιαμένοι που είμαστε εδώ. Επισκεφτήκαμε το στάδιο σήμερα το πρωί, ήταν η πρώτη φορά για μένα. Είχαμε δει φωτογραφίες αλλά από κοντά μοιάζει ακόμη πιο μνημειώδες και τεράστιο. Ταυτόχρονα, αποπνέει μια οικεία αίσθηση - όταν το βλέπεις κοντά αποκτά μια ανθρώπινη διάσταση. Είναι το τέλειο μέρος για την πρώτη μας συναυλία σε στάδιο, κάτι που αποτελεί χρόνιο όνειρο της μπάντας πριν ακόμη εγώ γίνω μέλος ακόμα".

Ο ιδιαίτερα εμβληματικός χώρος - σύμβολο δεν κουβαλά μόνο ένα βαρύ ιστορικό φορτίο που παραπέμπει ευθέως στην κλασική ελληνική αρχαιότητα αλλά εκφράζει και την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Οι ίδιοι θεωρούν τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σταθμό στην καριέρα τους καθώς πρόκειται για έναν συγκλονιστικό χώρο, ιστορικής σημασίας. Ο drummer Lauvland Pettersen σημειώνει μισο-αστιευόμενος: "Πάντα φτιάχναμε μουσική που ήταν γραφτό να παίζεται σε στάδια".

madrugada
© Θωμάς Δασκαλάκης

Η συντονίστρια της συνέντευξης Βάσια Τζανακάρη (συγγραφέας, μεταφράστρια) σημείωσε ότι ίσως ένας από τους λόγους της διαχρονικής σχέσης αγάπης του ελληνικού κοινού με τους Madrugada είναι "η Τραγωδία που κυλάει στο αίμα μας". Οι ίδιοι δήλωσαν συγκινημένοι από την αποδοχή και την αγάπη που δείχνει το κοινό στην Ελλάδα. "Από την πρώτη φορά που ήρθαμε εδώ καταλάβαμε ότι έκανε μεγάλη εντύπωση και μάς άρεσε ιδιαίτερα ότι παίρνουμε πολύ σοβαρά τη μουσική μας".

Ο τραγουδιστής συμπλήρωσε ότι μπορεί η μουσική τους να έχει μια θλίψη και μια αίσθηση σοβαρότητας αλλά απουσιάζει εντελώς το στοιχείο της ειρωνείας. Για τους Madrugada πάντως το ελληνικό κοινό "τους αγκάλιασε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας των '00s".  "Είμαστε ευτυχισμένοι που θα κάνουμε στην Ελλάδα, τη πρώτη μας συναυλία σε στάδιο και μάλιστα σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο, το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μας γεννά απρόσμενα συναισθήματα, υπάρχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με το ελληνικό κοινό. Νιώθουμε μια απροσδόκητη τρυφερότητα"

Madrugada
© Αφροδίτη Ζαγγανά

Η Βάσια Τζανακάρη εξέφρασε τη χαρά της που μετά από δύο χρόνια πανδημίας και καραντίνας, γιορτάζουμε πλέον την επιστροφή των συναυλιών με αφορμή το live των Madrugada. Η μπάντα στάθηκε στο ότι η πανδημία δεν επηρέασε ιδιαίτερα την παραγωγή του "Chimes At Midnight", της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς τους μετά από 14 χρόνια. "Τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν πριν από την έναρξη της πανδημίας. Η διαδικασία της μίξης τράβηξε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Ήμασταν πολύ τυχεροί κατά κάποιο τρόπο".  Ο Høyem ομολόγησε όμως ότι "υπάρχει κάτι ξεχωριστό στο να βγαίνουμε πάλι έξω, να συναντιόμαστε ξανά και να μοιραζόμαστε την εμπειρία της ζωντανής μουσικής. Έχει λείψει σε όλους αυτού του είδους η ανθρώπινη επικοινωνία."

Madrugada
© Χρόνης Περράκης

Μετά από πέντε στούντιο άλμπουμ και την τραγική απώλεια του κιθαρίστα της Robert Burås, έκαναν μια πολυετή παύση. Μια επανένωση έμοιαζε απίθανη μέχρι το 2019, όταν με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το ντεμπούτο τους "Industrial Silence" αποφάσισαν να περιοδεύσουν ξανά μαζί. Οι συναυλίες του Απρίλη του '19 στην Ελλάδα ήταν εξωπραγματικές. Ήταν, επίσης, η μεγαλύτερη απόδειξη της παθιασμένης σχέσης που υπάρχει με το ελληνικό κοινό. "Το νέο άλμπουμ είναι η συνέχεια της επετειακής περιοδείας του 2019. Ήταν η χρονιά που γιορτάζαμε την κυκλοφορία του "Industrial Silence" και ήταν σαν να συνδεθήκαμε εκ νέου μουσικά με τις καταβολές μας και μεταξύ μας σαν μπάντα μετά από πάρα πολλά χρόνια. Παίξαμε πολλές συναυλίες και συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν σημαντικό για εμάς να παίξουμε και να ηχογραφήσουμε ζωντανά το επόμενο άλμπουμ μας".

Ο νέος δίσκος τους αποδεικνύει πόσο επώδυνη υπήρξε η πορεία του συγκροτήματος. Μάλιστα, το "The World Could Be Falling Down" είναι ακριβώς ο συνδετικός κρίκος που φέρνει κοντά το παρελθόν με το παρόν της μπάντας. Το τραγούδι  γραμμένο αρχικά την περίοδο του "Industrial Silence" (1999), παρέμεινε στο συρτάρι για 21 χρόνια. "Βασικά είμαστε μια ροκ μπάντα που επιδιώκει η μουσική της να είναι έξω από το χρόνο", δήλωσε ο Høyem με τις επιρροές του συγκροτήματος να συμπεριλαμβάνουν όπως είπε εναλλακτικό ροκ της δεκαετίας του '80, πανκ, αλλά και κάντρι.

Με την τριμελή μπάντα ταξίδεψαν και οι τεχνικοί συνεργάτες και σύμβουλοι, που συναντήθηκαν με το τοπικό team τεχνικών για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του από show καθώς ειδικά για την συναυλία αυτή θα υπάρξει διαφορετικός σχεδιασμός σε σχέση με τις υπόλοιπες της φετινής περιοδείας τους. H ανυπομονησία για τη συνάντησή μας με τους Madrugada στο Παναθηναϊκό Στάδιο δικαιώνει το εύστοχο λογοπαίγνιο της κ. Τζανακάρη: "Nobody Loves them Like We Do".

Info: Παναθηναϊκό Στάδιο | 24/9 | Τιμές εισιτηρίων: € 35-85 | Σημεία Προπώλησης: Δίκτυο Viva [ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά (11876), Viva Spots (Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αθηνόραμα.gr, Yoleni's)] και Δίκτυο Public [ηλεκτρονικά και στα Kαταστήματα Public]
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

16/04/2024

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".