Ο Gautier Capuçon και ο Jérôme Ducros εγκαινιάζουν τη νέα σειρά μεσημεριανών συναυλιών του ΜΜΑ.

Τα κυριακάτικα μουσικά μεσημέρια μας στην πόλη αλλάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Gautier Capuçon © Anoush Abrar

Για πρώτη φορά, το Μέγαρο μάς προσκαλεί να ζήσουμε την εμπειρία μιας μεσημεριανής συναυλίας, μιας matinée, με έναν πολύ ξεχωριστό προσκεκλημένο, τον σταρ του βιολοντσέλου Γκωτιέ Καπυσόν. Μαζί του, ο Ζερόμ Ντυκρό, διακεκριμένος πιανίστας και συνθέτης. 

Την Κυριακή 3 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, ο μεγάλος πρεσβευτής του τσέλου και ο αγαπημένος φίλος του δίνουν ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Στο πρόγραμμά τους συνδυάζουν δημοφιλή έργα για μικρούς και μεγάλους: γνωστές σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ και του Γιοχάννες Μπραμς, αλλά και αγαπημένες μελωδίες, σε μεταγραφή, από την εποχή του Μπαρόκ μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα και το ragtime: το "Σεληνόφως" του Debussy, το "Τραγούδι στο φεγγάρι" του Ντβόρζακ από την όπερα "Ρούσαλκα", το Αdagio του Αλμπινόνι, το "Συναισθηματικό βαλς" του Τσαϊκόφσκι ή "Ο Διασκεδαστής" του Τζόπλιν.

Η εμφάνιση τους εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου "Μεγάλοι Ερμηνευτές" αλλά και των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της Άνοιξης, μιας νέας πρωτοβουλίας του Μεγάρου που φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε σημαντικό θεσμό της πολιτιστικής μας ζωής. 

Μετά τη συναυλία των δύο γάλλων σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το Μέγαρο δίνει τη δυνατότητα στους φίλους του να περάσουν ένα όμορφο μεσημέρι στον ανανεωμένο χώρο του M-Café απολαμβάνοντας ένα χαλαρό κυριακάτικο brunch (€ 25/ άτομο, Κρατήσεις: 2107282488, 6940160799).

Gautier Capuçon
ΛεζάGautier Capuçon

Πολυβραβευμένος βιρτουόζος του βιολοντσέλου, ο Γκωτιέ Καπυσόν Εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο, δίνοντας συναυλίες με κορυφαίους μαέστρους και σολίστ. Φημίζεται για την εκφραστικότητα, τη μουσικότητα, την εντυπωσιακή τεχνική του και τον βαθύ ήχο του τσέλου "L’Ambassadeur"-Matteo Goffriller (1701), με το οποίο παίζει.

Είναι ιδρυτής και επικεφαλής της "Classe d’Excellence de Violoncelle" του Ιδρύματος Louis Vuitton στο Παρίσι και δραστήριος πρεσβευτής της Οrchestre à l’École Association  που φέρνει σε επαφή πάνω από 40.000 γάλλους μαθητές με την κλασική μουσική. Τον φετινό Ιανουάριο, ο Gautier Capuçon ίδρυσε τον δικό του φορέα (Fondation Gautier Capuçon) για την υποστήριξη νεαρών ταλαντούχων μουσικών στην αρχή της καριέρας τους. 
 
Το καλοκαίρι του 2020, εν μεσω πανδημίας, έφερε τη μουσική κοντά σε πολλές γαλλικές οικογένειες, ζωντανά, μέσω της μουσικής οδύσσειας "Ένα καλοκαίρι στη Γαλλία", ένα πρότζεκτ που επαναλήφθηκε το περσινό καλοκαίρι (2021), με 19 εμφανίσεις σε πόλεις και κωμοπόλεις της Γαλλίας και με τη συμμετοχή 27 νεαρών μουσικών και χορευτών.
Αφοσιωμένος στη διεύρυνση και εξερεύνηση του ρεπερτορίου για τσέλο, ο Capuçon ερμηνεύει, κάθε σεζόν, ευρύ φάσμα έργων, ενώ συχνά παίζει σε πρώτη εκτέλεση νέες παραγγελίες έργων. Στα σχέδιά του περιλαμβάνονται συνεργασίες με τους Lera Auerbach, Richard Dubugnon, Danny Elfman και Thierry Escaich.

Αυτή τη σεζόν, εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, με τις Φιλαρμονικές της Βιέννης, του Μονάχου και της Νέας Υόρκης, την Κονσέρτχεμπαου, την Ορχήστρα του Κλίβελαντ υπό τη διεύθυνση φημισμένων αρχιμουσικών (Altinoglu, Šlekytė, Yu Long, Myung-Whun Chung, Tilson Thomas κ.ά.). Είναι Artist-in-Residence της Philharmonie του Παρισιού και του Konzerthaus της Βιέννης, ενώ παίζει σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο ("Εnescu", "Rostropovich", Prague Spring, Saint Denis, Évian).

Ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, περιοδεύει με τους Jean-Yves Thibaudet και Lisa Batiashvili σε σημαντικές αίθουσες όπως η Elbphilharmonie του Αμβούργου, η Tonhalle της Ζυρίχης, η Philharmonie του Βερολίνου, η Herkulessaal der Residenz του Μονάχου και η Philharmonie του Παρισιού. Εμφανίζεται επίσης με τους Frank Braley, Jérôme Ducros, Nikolai Lugansky και Yuja Wang. Δίνει, τακτικά, ρεσιτάλ με τους Nicholas Angelich, Martha Argerich, Daniel Barenboim, Renaud Capuçon, Λεωνίδα Καβάκο, Andreas Ottensamer, Daniil Trifonov καθώς και με τις αδελφές Labèque, αλλά και με τα Κουαρτέτα Artemis, Ébène και Hagen. Κατά τη διάρκεια όλης της φετινής σεζόν, δίνει σόλο ρεσιτάλ για τα 40ά του γενέθλια. 

Oι δισκογραφικές καταθέσεις του είναι πολλές και έχουν αποσπάσει πλήθος διεθνών βραβείων, με το τελευταίο του άλμπουμ (Émotions, Νοέμβριος 2020), σε έργα Debussy, Schubert και Elgar, να έχει γίνει χρυσό, να έχει παραμείνει Νο 1 στα charts για περισσότερες από 30 εβδομάδες και να έχει πουλήσει πάνω από 50.000 αντίτυπα. Ο Gautier Capuçon έχει επίσης ηχογραφήσει κοντσέρτα Shostakovich και Saint-Saëns, τον πλήρη κύκλο με τις σονάτες για τσέλο του Beethoven καθώς και έργα Schubert, Schumann, Beethoven, Chopin και Franck, σε συνεργασία με διάσημους μαέστρους και σολίστ. Στο τελευταίο σόλο άλμπουμ του ερμηνεύει συνθέσεις Bach, Dutilleux και Kodály.

Κυκλοφορούν επίσης σε DVD ζωντανές εμφανίσεις του με μεγάλες ορχήστρες, ενώ συμμετέχει συχνά σε τηλεοπτικές και διαδικτυακές μεταδόσεις. Είναι προσκεκλημένος παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής "Les Carnets de Gautier Capuçon" στον γαλλικό σταθμό Radio Classique.

Έχει συνεργαστεί με αρχιμουσικούς διεθνούς κύρους, όπως οι Lionel Bringuier, Semyon Bychkov, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, Andrés Orozco-Estrada και Yannick Nézet-Séguin, αλλά και με πολλούς σύγχρονους συνθέτες (Auerbach, Beffa, Benzecry, Campogrande, Chen, Dessner, Ducros, Dutilleux, Escaich, Manoury, Mantovani, Penderecki, Rihm, Widmann).  

Ζερόμ Ντυκρό
© Jean-Baptiste Millot
Ζερόμ Ντυκρό © Jean-Baptiste Millot

Ο πιανίστας και συνθέτης Ζερόμ Ντυκρό είναι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης που δραστηριοποιείται τόσο ως σολίστ, όσο και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου. Το ρεπερτόριό του είναι ευρύτατο φτάνοντας μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με έμφαση στις δικές του δημιουργίες. Συνεργάζεται συχνά, σε ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις με τους Renaud και Gautier Capuçon, Philippe Jaroussky, Jérôme Pernoo και Bruno Philippe. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα θέατρα και συμφωνικά κέντρα της Ευρώπης και της Ασίας. Ως σολίστ έχει συμπράξει, μεταξύ άλλων, με τις Φιλαρμονικές του Γιοχάνεσμπουργκ και του Ρότερνταμ, τις Εθνικές Ορχήστρες της Λυών και της Λιλ καθώς και με την Ορχήστρα Δωματίου της Λωζάννης, υπό τη διεύθυνση μαέστρων όπως οι Altinoglu, Meyer, Judd, Krivine, Minkowski και Hogwood. Έχει επίσης έχει δώσει συναυλίες με φημισμένους σολίστ και τραγουδιστές όπερας.

Ως πιανίστας, έχει λάβει μέρος σε πολλές ηχογραφήσεις έργων για πιάνο και ορχήστρα, μουσικής δωματίου και γαλλικών τραγουδιών (mélodies), σε συνεργασία με κορυφαίους μουσικούς. Είναι νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Umberto Micheli. Η συνθετική του δραστηριότητα είναι πλούσια. Έργα του έχουν ερμηνεύσει αναγνωρισμένοι μουσικοί και ορχήστρες. Έχει γράψει δεξιοτεχνικά έργα για τσέλο και πιάνο, μουσική δωματίου (η οποία κυκλοφορεί και σε cd), κομμάτια για φωνή και συμφωνικές συνθέσεις. Επιπλέον, έχει εκδώσει θεωρητικά έργα σχετικά με τη μουσική γλώσσα και την εξέλιξή της και έχει συμμετάσχει σε διαλέξεις του Collège de France.

Η προπώληση έχει αρχίσει (€ 25-8).
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.