Ο Σπύρος Γραμμένος και ο Κωνσταντίνος Πουλής σε ένα πλουραλιστικό μουσικό σουαρέ

Τι κάνουν ένας τραγουδοποιός, ένας δημοσιογράφος και ένας μαέστρος στο αγαπημένο καλλιτεχνικό στέκι «Ορφέας» της Φωκίωνος Νέγρη; Τους ακούσαμε και αναμεταδίδουμε.

Σπύρος Γραμμένος - Κωνσταντίνος Πουλής

Σε ποιο ζωντανό πρόγραμμα ο "Κουκουλοφόρος" συναντάει τη Μαρίζα Κωχ, το "Τζιβαέρι" τη reggae και λησμονημένα δημοτικά άσματα το δικαστικό ρεπορτάζ; Μα, φυσικά, σε αυτό του Σπύρου Γραμμένου και του Κωνσταντίνου Πουλή στη σκηνή του "Ορφέα", της Φωκίωνος Νέγρη. Το αεικίνητο ντούο που ξεπήδησε από το Press Project, αποφάσισε να πάρει τα τραγούδια της "Ανασκόπησης" και να εγκαινιάσει τον κοινό κύκλο εμφανίσεων, με γενικό σύνθημα "Πεταμένα Λεφτά". Θα τους δείτε στην Κυψέλη κάθε Παρασκευή και Σάββατο, έως ότου να τσακωθούν (αν και εδώ που τα λέμε, πολύ δύσκολο να συμβεί το τελευταίο). 

Σπύρος Γραμμένος και Κωνσταντίνος Πουλής

Οι δυο τους, παρέα με τον Γιάννη Ταυλά, στήνουν μια πολυσυλλεκτική παράσταση στην οποία βρίσκουν όλα (και όλοι) τη θέση τους· από ρεμπέτικα και παραδοσιακά, μέχρι τις "Τζίβες και Κοτσίδες", το "Ω Να Σου" και την "Ψυχή". Ο Γραμμένος με αέρα stand-up κωμικού σπάει τον πάγο με εκτεταμένες πρόζες, διακόπτει τα τραγούδια για να αλληλεπιδράσει με το κοινό και μπολιάζει ανάμεσα σε δικά του κομμάτια - που δεν γινόταν να μην ακουστούν ("90άρα TDK", "Από Παγκάκι Σε Παγκάκι", οι "Φίλοι") – ρεμπέτικα και λαϊκά που ταιριάζουν πολύ όμορφα στη φωνή του Πουλή. Είναι, άλλωστε, "Τύπος Αθλητικός" ο μεσιέ με τις τιράντες και σηκώνει την ομάδα με άνεση. Βρίσκει, επίσης, αφορμή να διευρύνει τη setlist της βραδιάς με τραγούδια που δεν λέει συνήθως, σαν το "Κι εσύ τρελή με τυραννάς" της Μαρίζας Κωχ.

Σπύρος Γραμμένος και ο Κωνσταντίνος Πουλής

Ο Πουλής μένει σε περιορισμένες, πλην απολαυστικές, παρλάτες μεταδίδοντας άλλοτε εξωφρενικές ιστορίες από δικαστικές αίθουσες και καυτηριάζοντας άλλοτε, την καταπληκτική ποιότητα ζωής και τα εγκεφαλικά που μοιράζονται αβέρτα με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Προλογίζει, έτσι, το "Πιτσιπόρδας" - που γράφτηκε για έναν από τους κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου - και το "Άναξ". Παραδίδει, επίσης, μαθήματα φεμινισμού με το λαϊκό "Καλή Τύχη" και μας συστήνει την "Σκυλίτσα Φρύντικα". Θα τραγουδήσει από την "Ταμπακιέρα" της Βέμπο και το "Μια παντρεμένη αγαπώ", μέχρι τα "Ρολόγια" του Απόστολου Ρίζου.

Σπύρος Γραμμένος και ο Κωνσταντίνος Πουλής

Η συνεισφορά του Γιάννη Ταυλά είναι πολύτιμη, αφού, περνώντας από την ηλεκτρική κιθάρα, στα πλήκτρα, το μπουζούκι και το λαούτο βοηθάει πολύ στις εναλλαγές των κομματιών. Τα δικά του τραγούδια, όπως το "Αισιόδοξο Τραγουδάκι" και η παραλλαγή στο παιδικό "Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι", χαρίζουν στην όμορφη ετερογένεια του προγράμματος. 

Αν το σχήμα μπορεί να δέσει ακόμα καλύτερα και να ξεδιπλωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες; Βεβαίως. Είναι δεδομένο ότι θα συμβεί, όπως δεδομένη είναι και η χημεία τους. Ο Πουλής, αν και χαρισματικός και καλλίφωνος, δεν είναι τραγουδιστής - είναι δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, κοινωνιολόγος. Μέχρι το κλείσιμο της βραδιάς με "Το όνομά μου ειν’ το δικό σου" του Γραμμένου, το είχαμε ξεχάσει.

Σημ.: Οι θέσεις είναι περιορισμένες, οπότε σπεύσατε να κάνετε τις κρατήσεις σας.

Περισσότερες πληροφορίες

Σπύρος Γραμμένος & Κωνσταντίνος Πουλής

  • Ελληνική

Χωρίς να ξεφεύγουν από τη σάτιρα και την κωμωδία που τους βασανίζει, ετοίμασαν ένα ταξίδι από το ρεμπέτικο και το παραδοσιακό μέχρι τον «Κουκουλοφόρο» και το «Το όνομά μου είν’ το δικό σου». Μαζί τους ο Γιάννης Ταυλάς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.