Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Τι θα δούμε μέχρι το καλοκαίρι του 2022

Ένα νέο έργο από τον Κωνσταντίνο Βήτα, τα «Φτηνά Τσιγάρα» σε μιούζικαλ κι ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη δεσπόζουν σε ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να συνδυάσει το υψηλό με το δημοφιλές, το απολαυστικό και το λόγιο.

Στιγμιότυπο από την περφόρμανς-συναυλία «Hello to Emptiness»

Συμπληρώνοντας 5 χρόνια λειτουργίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής πέτυχε να αναγνωριστεί ως σημαντικός πυρήνας δημιουργίας, στα πλαίσια του οποίου ανθεί ένας σύγχρονος διάλογος μεταξύ διαφόρων μορφών τέχνης, με αδογμάτιστο ειδολογικό εύρος.

Ατενίζοντας λοιπόν με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία τα όσα έρχονται, ο χώρος ανακοινώνει τώρα τις νέες του δράσεις μέχρι τον Ιούλιο του 2022, ποντάροντας σε ειδικές αναθέσεις καινούριων έργων, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις και συμπαραγωγές με φορείς του εξωτερικού. "Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, έχουμε μάθει να εστιάζουμε στο ουσιώδες και στο εφικτό" σημειώνει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αλέξανδρος Ευκλείδης, ο οποίος υπογράφει ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να συνδυάσει το υψηλό με το δημοφιλές, το απολαυστικό και το λόγιο.

Σοφία Καμαγιάννη & Ελένη Ευθυμίου
Σοφία Καμαγιάννη & Ελένη Ευθυμίου © Ιωάννης Καμπάνης

Η έναρξη θα γίνει τον Ιανουάριο, με το παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ "Το Ερωτευμένο Σύννεφο" να μετατρέπεται σε λιμπρέτο από την Ελένη Ζαφειρίου, να μελοποιείται από τη Σοφία Καμαγιάννη και να σκηνοθετείται από την Ελένη Ευθυμίου, ώστε να εκτελεστεί από την πολυβραβευμένη παιδική χορωδία Rosarte, που καλείται να αποτυπώσει την ανυπόκριτα ρομαντική αλληγορία του ιδεαλιστικού ακτιβισμού που διαπνέει το πρωτότυπο έργο του Τούρκου ποιητή. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 7/1, ενώ θα δοθούν συνολικά 7 παραστάσεις. Καθώς η όπερα απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες, προβλέπονται και πρωινές, αλλά και βραδινές παραστάσεις. Ο υπόλοιπος μήνας θα καλυφθεί από το τρίπτυχο σύγχρονου χορού "Human Behaviour", στην πρώτη του πλήρη παρουσίαση από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (πρεμιέρα 21/1, για 6 παραστάσεις).

Ρένος Χαραλαμπίδης & Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Ρένος Χαραλαμπίδης & Παναγιώτης Καλαντζόπουλος © Ανδρέας Σιμόπουλος

Τον Φεβρουάριο, η πολυαγαπημένη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη "Φτηνά Τσιγάρα" (2000) γίνεται μιούζικαλ σε μουσική Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου –θα κάνει πρεμιέρα στις 11/2, για 23 παραστάσεις. Ανάμεσα στους μουσικούς που θα πλαισιώσουν το εγχείρημα ξεχωρίζουν ο ίδιος ο Καλαντζόπουλος στις κιθάρες, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στην τρομπέτα και ο Σταύρος Λάντσιας στο πιάνο. Ερμηνεύουν, μεταξύ άλλων, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Τάκης Βαμβακίδης, ο Πάρις Θωμόπουλος, η Idra Kayne, η Σοφία Κουρτίδου και ο Θάνος Λέκκας.

Κωνσταντίνος Βήτα & Νίκος Πατρελάκης
Κωνσταντίνος Βήτα & Νίκος Πατρελάκης © Ανδρέας Σιμόπουλος

Ο Μάρτιος φέρνει το ηλεκτρονικό έργο "Neapoly", μια σύμπραξη του Κωνσταντίνου Βήτα και του Νίκου Πατρελάκη, με καινούρια από κοινού μουσική και πρωτότυπα βίντεο. Βάση της ηχητικής πραγματικότητας είναι η μινιμαλιστική επανάληψη των arpeggiators, ο εξαρχής σχεδιασμός των τεχνητών ηχοχρωμάτων και η χρήση αναλογικών πηγών και επεξεργαστών, μέσω των οποίων οι δύο συνεργάτες αναζητούν τις παλαιότερες αναφορές της electronica. Θα πρωτοπαρουσιαστεί στις 17/3, για 4 παραστάσεις. Προς τα τέλη του μήνα επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής και η θρυλική Γιοβάννα, για μια ξεχωριστή συναυλία αφιερωμένη στους μεγάλους απόντες-παρόντες του ελληνικού τραγουδιού (27/3). Στο πιάνο θα τη συνοδεύσει ο Χρήστος Κουμούσης.

Δανάη Καρά, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Βασίλης Βαρβαρέσος & Γιώργος Φράγκος
Δανάη Καρά, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Βασίλης Βαρβαρέσος & Γιώργος Φράγκος

Ο Απρίλιος προσανατολίζεται στο Πάσχα, ξεκινώντας με έργα λατρευτικής μουσικής για σόλο πιάνο σε επιμέλεια του Χαράλαμπου Αγγελόπουλου (7-10/4), προερχόμενα από συνθέτες σαν τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Ολιβιέ Μεσσιάν και τον Τόρου Τακεμίτσου. Τα ρεσιτάλ θα δώσουν η Δανάη Καρά, η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, ο Βασίλης Βαρβαρέσος και ο Γιώργος Φράγκος. Ακολουθεί η διακαλλιτεχνική περφόρμανς-συναυλία "Hello to Emptiness", σε σκηνοθεσία και χορογραφία Στέφανι Τηρς και μουσική διεύθυνση και σύνθεση Μάρθας Μαυροειδή, η οποία έχει ως αφετηρία την παράδοση του εγχώριου μοιρολογιού (12-17/4). Στόχος της παράστασης είναι η εξερεύνηση διαπολιτισμικών τρόπων διαχείρισης του πένθους.

O Ιάννης Ξενάκης το 1980
O Ιάννης Ξενάκης το 1980

Στον Μάιο δεσπόζει ένα μεγάλο, πενταήμερο αφιέρωμα στον πρωτοπόρο δημιουργό Ιάννη Ξενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του (7, 8, 20, 22 & 26/5). Το πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και παραστάσεων θα καλύψει το φάσμα από τη ριζοσπαστική σολιστική του γραφή ως το σκηνικό του έργο. Στα πλαίσια επίσης του τριετούς κύκλου "Μίκης Θεοδωράκης" θα δοθούν και συναυλίες με τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη ενορχηστρωμένα από τον Γιάννη Μπελώνη, με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα (12-15/5). Συμμετέχει η Νεφέλη Φασούλη, αλλά και το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chórεs.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.