Ραντεβού από την Εθνική Λυρική Σκηνή για «Δέσπω» και «Ελληνικούς χορούς»

Τα έργα των Παύλου Καρρέρ και Νίκου Σκαλκώτα ανεβαίνουν σε δωρεάν streaming για τους επετειακούς εορτασμούς της Επανάστασης.

Ραντεβού από την Εθνική Λυρική Σκηνή για «Δέσπω» και «Ελληνικούς χορούς»

Η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει την επέτειο για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με την προβολή δύο σημαντικών έργων: τη «Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ και τους «Ελληνικούς χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα. Το δίπτυχο όπερας και χορού βιντεοσκοπήθηκε στις αρχές του μήνα για να φιλοξενηθεί στη GNO TV, την ψηφιακή πλατφόρμα της Λυρικής, όμως την Πέμπτη 25 Μαρτίου (8μ.μ.) αποσπάσματά του θα προβληθούν για πρώτη φορά στο site και τα κανάλια της, ανοιχτά σε όλο το κοινό.

Η «Δέσπω» είναι η τρίτη όπερα του Παύλου Καρρέρ και χαρακτηρίζεται ως το πρώτο ελληνικό τραγικό μελόδραμα, εφόσον είναι η πρώτη εγχώρια όπερα που βασίστηκε εξ αρχής σε ελληνικό λιμπρέτο. Όσο για τους «Ελληνικούς χορούς», πρόκειται για το δημοφιλέστερο έργο του Νίκου Σκαλκώτα, λόγω του συνδυασμό της παραδοσιακής μουσικής με μία σύγχρονη αλλά κατανοητή μουσική γλώσσα. Το χορευτικό μέρος του Μπαλέτου της ΕΛΣ έγινε σε συνεργασία με την Πατρίσια Απέργη (Α’ μέρος- Εθνική ενηλικίωση) και τους RootlessRoot, τη χορευτική ομάδα των Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ (Β’ μέρος – Finality).

Στο αφιερωματικό βίντεο που θα ανέβει στο site, του YouTube κανάλι και το facebook της Λυρικής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης προλογίζει το δίπτυχο, ενώ για τη σημασία των δύο εμβληματικών έργων της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής αντίστοιχα μιλάει ο υπεύθυνος του Τομέα Δραματολογίας, Νίκος Δοντάς. Η πλήρης μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη GNO TV από τις αρχές Μαΐου, ενώ η παραγωγή τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι High Vis στο ήδη καταιγιστικό line up της συναυλίας των The Offspring

Η λονδρέζικη μπάντα θα πλαισιώνει τους θρύλους του punk rock, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον παλμό μιας βραδιάς που προμηνύεται εκρηκτική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/01/2026

Ο Αντώνης Ρέμος κάνει νέο χιτ με τη "Δευτέρα"

Στο ελληνικό YouTube έχοντας πλέον ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο views.

Οι Χαΐνηδες υποδέχονται τη νέα χρονιά στον Σταυρό του Νότου

Στο πλαίσιο της χειμερινής τους περιοδείας η μπάντα θα κάνει 3 εμφανίσεις στην Αθήνα και δεν πρέπει να τις χάσετε.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Σαμόλης και γιατί τον βλέπω παντού;

Ο καλλιτέχνης που από τις μικρές θεατρικές σκηνές της Αθήνας έφτασε μέχρι τα sold out και "κατέλαβε" το feed μας με τις Στρακαστρούκες.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης θέλει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να αφήνει χώρο για το απρόβλεπτο

Μια κουβέντα με τον σημαντικό μουσικό, με αφορμή τις εμφανίσεις του στο Half Note Jazz Club.

Στο Floyd για τους Pink Floyd, τον Μάρτιο

Ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό show, το A Tribute Concert to Pink Floyd παρουσιάζουν οι The Great Gig, σε μια συναυλία-αφιέρωμα στο μουσικό σύμπαν των Pink Floyd.

Τετραλογία: Ερωτόκριτος, Στοιχειωμένοι, Καπετάν Μιχάλης και Ελευθέριος Βενιζέλος ζωντανεύουν στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Δημήτρης Μαραμής σε μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Άρη και της Λίλιαν Βουδούρη, επιλέγει τις σημαντικότερες μουσικές στιγμές από τα τέσσερα μουσικοθεατρικά του έργα.