Ο Chick Corea δεν είναι πια μαζί μας

Ενώ αρχικά η είδηση κυκλοφόρησε ως ανυπόστατη φήμη, τελικά ο θάνατος του διάσημου τζαζ πιανίστα επιβεβαιώθηκε από τα προσωπικά του social media.

Ο Chick Corea δεν είναι πια μαζί μας

Με διαφορά δυο ημερών ανακοινώθηκε στις 11/2 ο θάνατος του Chick Corea στις 9/2 από μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου. Φυσικά, ο Chick Corea είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα τη σύγχρονης τζαζ, με ευρύτατη δισκογραφία που καλύπτει πολλαπλές όψεις αυτής της μουσικής, από το μπίμποπ ως το λάτιν και από το τζαζ ροκ μέχρι προχωρημένες συνθέσεις κλασικότροπης μουσικής. Ο Chick Corea είχε έρθει πολλές φορές για συναυλίες στην Ελλάδα και μάλιστα, πριν να ξεκινήσει όλη αυτή η ιστορία του κορωνοϊού, είχε ανακοινωθεί η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Chick Corea δεν είναι πια μαζί μας - εικόνα 1

O Chick ήταν ένας από τους πιο ξεχωριστούς σύγχρονους τζαζ πιανίστες. Τον συναντάμε να παίζει στο γκρουπ του σαξοφωνίστα Stan Getz – με τον οποίο είχε έρθει για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1967 και έπαιξε στο θέατρο του Λυκαβητού. Τον βρίσκουμε μετά στο γκρουπ του Miles Davis – από όπου θεμελιώθηκαν οι βασικοί κανόνες του τζαζ ροκ. Φτιάχνει το γκρουπ Return to Forever – ένα δημιουργικό όχημα που, μέσω της τζαζ, τον οδηγεί στους ήχους και τους ρυθμούς του κόσμου. Και, γενικά, κλείνει πάνω από μισόν αιώνα ως ένας από τους ξεχωριστούς και πρωτοπόρους πιανίστες της σύγχρονης τζαζ. Η αυτοσχεδιαστική του δεινότητα τον κάνει να κινείται με αξιοθαύμαστη άνεση ανάμεσα στην παράδοση της τζαζ, της κλασικής μουσικής, των λάτιν ιδιωμάτων ή του ροκ. Η ιστορία της τζαζ, από τη δεκαετία του '60 ως τις μέρες μας, έχει αφιερώσει πολλά κεφάλαια στην τέχνη του Chick Corea, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους που έδωσε πλήρες νόημα στα σόλο πιανιστικά ρεσιτάλ της τζαζ με τους ιστορικούς του δίσκους Piano Improvisations vol. 1 και vol. 2 στις αρχές της δεκαετίας του '70. Και που συνέχισε μέχρι σήμερα να μας δίνει ουσιώδη και πλούσια σε συναισθήματα και ομορφιά μουσική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Να με πέρνανε τα σύννεφα": Ένα μουσικό αφιέρωμα για τη Σοφία Βέμπο στο Μέγαρο

Η Athens Chamber Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, ζωντανεύει μελωδίες από την πορεία της εμβληματικής φωνής, με τη συμμετοχή τεσσάρων τραγουδιστών και χορευτικού σχήματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2025

Sarah Davachi: "Συχνά ξεκινώ με το σκίτσο μιας ιδέας και αφήνω το ίδιο το όργανο να με καθοδηγήσει"

Μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες εκπροσώπους της πειραματικής σκηνής μιλά στο "α" με αφορμή την πρώτη εμφάνισή της στην Αθήνα -μαζί με την Kara-Lis Coverdale- εγκαινιάζοντας τη νέα σειρά συναυλιών Porosi (7/10, Gazarte Main Stage).

Μogwai: Ξανά στην Ελλάδα, με "Bad Fire" διαθέσεις

Μετρούν τρεις δεκαετίες δράσης, στις οποίες τους παραδέχτηκαν (τελικά) ακόμα και όσοι δεν τους αγαπούν, ενώ έχουν σφυρηλατήσει και μια στέρεη σχέση με το ελληνικό κοινό, που αναμένεται να ξαναζωντανέψει το βράδυ της Πέμπτης 9/10, στο "Floyd".

Μια βραδιά για τον John Coltrane από το Gilad Atzmon Quartet

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον θρυλικό τζαζ μουσικό έρχεται στο Theater of the No.

Θοδωρής Κοτονιάς και Βασίλης Δραμουντάνης σε ένα live στον Σταυρό του Νότου Plus

Μία μοναδική βραδιά παρέα με μουσικούς που θα μας ταξιδέψουν με τα τραγούδια τους από στεριές και θάλασσες σε όλη την Ελλάδα με τελικό προορισμό την Κρήτη.

Kareem Kalokoh, GXHAN και Twelvee βάζουν φωτιά στη σκηνή του Sneakerness Athens

Ένα who is who για τους καλλιτέχνες που πλαισιώνουν με τα live acts τους τη μεγάλη τριήμερη διοργάνωση για το sneaker culture (10-12/10, Κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do).

No Music for Genocide: Πώς το πολιτιστικό μποϊκοτάζ ασκεί πολιτική πίεση

Από το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική μέχρι τις διεθνείς καμπάνιες αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη, οι μουσικοί χρησιμοποιούν τη φωνή και τη δράση τους για να σταθούν απέναντι στην αδικία.