Αποχαιρετισμός στον Keith Tippett (1947-2020) | Dedicated to You, But You Weren’t Listening

Η θλιβερή ειδηση της ημέρας: ο θάνατος ενός σπουδαίου μουσικού που επί μισόν αιώνα σφράγισε το πρόσωπο της σύγχρονης μουσικής, από το art rock ως την improv.

Αποχαιρετισμός στον Keith Tippett (1947-2020) | Dedicated to You, But You Weren’t Listening

Πρίν ένα χρόνο, περιμένοντας να πετάξω για Θεσσαλονίκη, έκανα μια κίνηση που σπάνια την κάνω πια: αγόρασα το περιοδικό «Wire», γιατί είχε ένα κοινό άρθρο / συνέντευξη με τον Keith και την Julie Tippett. Μιλούσαν για την κοινή τους ζωή και την κοινή τους πορεία εδώ και μισόν αιώνα. Ο Keith Tippett και η Julie Driscoll (όπως ονομαζόταν κάποτε) θα είναι πάντα από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα και ζευγάρια στη μουσική που μου αρέσει.

Αποχαιρετισμός στον Keith Tippett (1947-2020) | Dedicated to You, But You Weren’t Listening - εικόνα 1

Και ο Keith Tippett (μόνος του) είναι από τους αγαπημένους μου μουσικούς. Σφραγίζει με τη μουσική του μια μεγάλη περίοδο (από το 1970 μέχρι σήμερα) και μέσα σ’ αυτήν βρίσκονται όλες οι πτυχές της δημιουργικής μουσικής που μου αρέσει: το art και πραγματικά progressive rock, η ουσία της μοντέρνας british jazz, η ιδιόμορφη ψυχεδέλεια, η ελεύθερη αυτοσχεδιαστική μουσική εν τω συνόλω της, η out world μουσική προσέγγιση και, μέσα σε όλα αυτά, η άφθαρτη αγάπη του για την Julie – που και αυτή έχει την δική της ξεχωριστή πορεία στη σύγχρονη μουσική φέροντας το όνομά του: Julie Tippetts.

Αποχαιρετισμός στον Keith Tippett (1947-2020) | Dedicated to You, But You Weren’t Listening - εικόνα 2

Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για την μουσική του Keith Tippett. Απλώς να θυμίσω πως ήταν πρωτοπόρος πιανίστας της βρετανικής τζαζ, τον συναντάμε να συμμετέχει στους King Crimson, να δημιουργεί σπουδαία μουσικά σχήματα όπως την εκρηκτική μπάντα Centipede ή γκρουπ όπως τους Ovary Lodge, να είναι – φυσικά – κορυφαίος πιανίστας / αυτοσχεδιαστής στα σόλο projects με τον γενικό τίτλο «Mujician» της FMP. Μέχρι σήμερα, η δημιουργική παρουσία του Keith Tippett – μέσα και από μιαν εκτενέστατη δισκογραφία – σφραγίζει κάθε «out» της μουσικής μας. Η πορεία του σταμάτησε χθες, 14 Ιουνίου 2020.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι DakhaBrakha έρχονται από το Κίεβο με αγάπη

Το διάσημο πολυφωνικό κουαρτέτο της world music DakhaBrakha κάνει στάση στο Ωδείο Αθηνών.

05/12/2022

TikTok, μία χρονομηχανή του Ίντερνετ

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης νεκρανασταίνει τα μουσικά mashups και τα λοιπά trends της προϊστορίας του Ίντερνετ.

Οι πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες στο Spotify για το 2022

Συγκέντρωσαν τις περισσότερες μεταδόσεις στη διάσημη μουσική πλατφόρμα streaming.

Ευανθία Ρεμπούτσικα: "Όταν είμαι στη σκηνή είναι μια εμπειρία σχεδόν μεταφυσική"

Μιλάμε με τη συνθέτρια που έχει ντύσει με τις μελωδίες της μερικές από τις ομορφότερες εικόνες του ελληνικού σινεμά λίγο πριν την εορταστική της εμφάνιση.

Η μεγάλη επιστροφή του Robbie Williams στο Rockwave 2023 είναι γεγονός!

Κρατώντας την υπόσχεση που μας έδωσε το 2015, επιστρέφει στο "TerraVibe Park", με αφορμή την κυκλοφορία του "XXV" και για να γιορτάσει 25 χρόνια πορείας.

Spotify, πώς μας ξεμπρόστιασες έτσι;

Η μελωδία της αυτογνωσίας περιλαμβάνει αρκετά αναπάντεχα ακούσματα καθώς το Spotify με τις ανασκοπήσεις του μας έβγαλε όλους...σχιζοφρενείς.