Ο Little Richard είναι νεκρός!

Κεντρική φιγούρα του ροκ εν ρολ και πραγματικός θρύλος, ο Little Richard πέθανε στις 9 Μαΐου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Είχε όμως πολλά προβλήματα υγείας εδώ και χρόνια.

Ο Little Richard είναι νεκρός!

Ο Richard Penniman, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Little Richard, έφυγε στις 9 Μαΐου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, όπως ανακοίνωσε ο γυιός του, Danny. Στα 87 του χρόνια, αφήνει πίσω του έναν πραγματικό θησαυρό τραγουδιών που σφραγίζουν ανεξίτηλα τη φυσιογνωμία του ροκ εν ρολ.

Ο Little Richard είναι νεκρός! - εικόνα 1

«Tutti Frutti», «Long Tall Sally», «Good Golly Miss Molly», «The Girl Can’t Help It», «Lucille», «Rip It Up», «Keep A’Knockin’», «Ready Teddy», «Slippin’ and Slidin’» και μια σειρά από διαμάντια διαμορφώνουν την αρχιτεκτονική του ροκ εν ρολ στα ‘50’s και διαμορφώνουν έτσι το rhythm & blues ώστε να περάσει στη σόουλ της επόμενης δεκαετίας μέσα από τη χαρακτηριστικά ψιλή και «τσιριχτή» φωνή του Little Richard που μοιράζεται, μαζί με τον Chuck Berry, τον Fats Domino, τον Eddie Cochran, τον Jerry Lee Lewis, τον Elvis (φυσικά) και τους άλλους μύθους τη γέννηση του ροκ φαινομένου.

Η επίδραση του Little Richard στο ροκ και τη σόουλ ήταν τεράστια. Αντλώντας από όλα τα υπο-είδη της μαύρης λαϊκής μουσικής (μπλουζ, γκόσπελ κ.λπ.) ουσιαστικά δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα στο πρόσωπο της ποπ και «γεννάει» James Brown, Otis Redding κ.λπ., σχηματοποιεί Lou Reed, Patti Smith κ.ο.κ. αλλά ανιχνεύεται και σε πιο καινούργιες φάσεις και φυσιογνωμίες που υιοθετούν το ερμηνευτικό στυλ του με ουσία. Με λίγα λόγια, ο Little Richard έχει σφραγίσει το σύνολο της ιστορίας του ροκ και απαιτούνται πολλές σελίδες για να καταγραφεί αυτό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar σε μια απρόβλεπτη συναυλία στον Σταυρό του Νότου

Μια συναυλία που σίγουρα θα εκπλήξει κοινό, αλλά και τους ίδιους τους μουσικούς με τον πηγαίο αυθορμητισμό του Γιώργου Παπαγεωργίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/01/2026

Οι Black Country, New Road έρχονται (ευτυχώς) ξανά στην Αθήνα

Οι Άγγλοι εκπρόσωποι της indie σκηνής σε ένα ακόμα live στη χώρα μας με τρία ξεχωριστά άλμπουμ στις αποσκευές τους.

Samba με τους Quilombo στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια βραδιά χωρίς καθίσματα

Πάνω από 50 μουσικοί και χορευτές μετατρέπουν την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου την αίθουσα σε ζωντανή πίστα χορού υπό τους αφροβραζιλιάνικους ήχους των κρουστών.

Παπαδόπουλος, Γιοκαρίνης, Ζιώγαλας και Καζούλης επιστρέφουν στο Κύτταρο για δύο βραδιές

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ροκάρουν σε ένα σουρεάλ αποκριάτικο party και στις 6 του Μάρτη, υποδέχονται την άνοιξη τραγουδώντας και χορεύοντας.

Μαντώ, Μπίγαλης, Πωλίνα και Βόσσου σε μια αποκριάτικη συναυλία γεμάτη κέφι και χορό

Το περιβόητο "80s & 90s Party", το πιο feelgood live happening, επιστρέφει στο Κύτταρο για ένα ξέφρενο αποκριάτικο πάρτυ.

Ο Χρήστος Χατζής βλέπει τη μουσική ως νοητική γλώσσα

Στη διάλεξή του ο έλληνας συνθέτης θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής για τη μουσική του αντίληψη που γεφυρώνει την κλασική και την τζαζ μουσική.

Οι Dream Syndicate καταφθάνουν για μια μοναδική συναυλία στο Gagarin 205

Με τον Steve Wynn, έρχονται στην Αθήνα την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026.