Ο Φοίβος Δεληβοριάς μιλάει για «Τίτλους τέλους»!

Με μια ανάρτησή του στο facebook ο δημοφιλής τραγουδοποιός απεικονίζει πλήρως την ζοφερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μουσικοί δημιουργοί.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μιλάει για «Τίτλους τέλους»!

Η ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά, που εκτός από ιδιαίτερα πετυχημένος τραγουδοποιός / τραγουδιστής είναι και πρόεδρος της ΕΔΕΜ, στο facebook έχει ως εξής:

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μιλάει για «Τίτλους τέλους»! - εικόνα 1

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ;
Δυστυχώς, αγαπητοί φίλοι, το πιο μαύρο σενάριο των φόβων μας επιβεβαιώθηκε.
Τίτλοι τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς.
Κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα.
Οι συνθέτες και οι στιχουργοί δεν δίνουν συναυλίες ως γνωστόν, άρα η καταστροφή τους είναι θέμα ημερών.
Κι εμείς που δίναμε, δεν μπορούμε με όποια καλή προαίρεση αυτό το καλοκαίρι (και μάλλον για ένα χρόνο και περισσότερο από τώρα) να τις κάνουμε γιατί πέραν του υγειονομικού κινδύνου, δεν βγαίνουν με τίποτα οικονομικά. Κάντε τους λογαριασμούς και θα το δείτε.Δεν μιλάω καν για τους νέους τραγουδοποιούς οι οποίοι θα συνθλιβούν.

Σας αποχαιρετώ λοιπόν.
Είμαι απελπισμένος και για μένα και την οικογένειά μου και για όλους μας.Δούλεψα μια ζωή πληρώνοντας πάντα τους φόρους μου και χωρίς να πάρω ποτέ ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Την πρώτη φορά που -λόγω καταστροφής- χρειάζομαι ένα σχέδιο από αυτό για να μην καταστραφώ, αυτό με πολεμά.
Στη συνέντευξη ειπώθηκε κάποια στιγμή: «δεν έχει σημασία που δεν είχαμε στο πρόγραμμά μας τίποτα για τον Πολιτισμό: εκλεγήκαμε και θα εκλεγούμε πάλι». Τι νόημα είχε αυτή η φράση;Έχουν δηλ. ήδη ζυγίσει την απώλεια του τραγουδιού και των ανθρώπων του από το εθνικό γίγνεσθαι; Σκέφτηκα ότι κάτι ίσως παρανόησα εγώ.
Αυτό όμως που παρανοήθηκε σίγουρα είναι το εξής : ο Σταύρος Ξαρχάκος χρησιμοποίησε σε πρόσφατο κείμενό του τη λέξη «επαίτες» ειρωνικά, για να εξηγήσει πώς αντιμετωπιζόμαστε από τους ιθύνοντες όταν ζητάμε να μας δουν ως επαγγελματίες.Και όμως δόθηκε η εντύπωση -σε κυβερνητική συνέντευξη τύπου- πως ο ίδιος αυτοαποκαλείται «επαίτης» και «κάνει κακό στον κλάδο». Θα αλλάξουν και οι έννοιες λοιπόν, στη νέα εθνική σελίδα που ανοίγεται μετά το οριστικό τέλος του τραγουδιού;

Θα προχωρήσουμε σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας, θα το κάνουμε μεγάλη είδηση στο εξωτερικό που -εν αντιθέσει με εδώ- όλοι οι Οργανισμοί Πνευματικών Δικαιωμάτων ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία. Είναι η έσχατη λύση απελπισίας στην οποία μας οδηγούν.
Οι άνθρωποι του τραγουδιού στήριξαν -χωρίς ποτέ να το κάνουν θέμα- πολλούς ανθρώπους στην καταστροφή τους. Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τη δική σας στήριξη.
Θα τη χρειαστούμε έμπρακτα και τις επόμενες μέρες: αν δεν ανακοινωθεί άμεσα κάτι για την ενίσχυση των Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων, θέλουμε να μας βοηθήσετε όλοι στην μαζική απαγόρευση των τραγουδιών μας.Και σε όποιο άλλο μέτρο προστασίας της ζωής μας -μαζικές μηνύσεις κλπ- αποφασίσουμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ένα διήμερο γεμάτο με μελωδίες πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής

Στις εκδηλώσεις, στις 24 και 25 Ιανουαρίου, συνδυάζονται παιχνίδι, αφήγηση, ταινία με ζωντανή μουσική, ρεσιτάλ σόλο και μοναδικές πολυπιανιστικές εμπειρίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

"Κύπρος του Μαρτυρίου και της Ανάστασης" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα μουσικό αφιέρωμα στην ιστορία, τις πληγές και την πνευματική αντοχή του κυπριακού λαού.

Ερεθιστικές προτάσεις μπαρόκ μουσικής από σημαντικά σύνολα ("Ανθούσες Τέχνες" – Καμεράτα – "Σολίστ της Βενετίας") απογειώνουν τις πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις σε Μέγαρο και ΚΠΙΣΝ

Τρεις βραδιές μπαρόκ μουσικής με έμπειρα, εξειδικευμένα σ'αυτό το είδος σύνολα απογείωσαν τις πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις σε Μέγαρο και ΚΠΙΣΝ.

Πανελλήνια πρώτη για το αριστούργημα του Leonard Bernstein "Candide" στο Μέγαρο Μουσικής

Ο πολυτάλαντος Γιώργος Πέτρου διευθύνει, σκηνοθετεί και μεταφράζει το έργο του θρυλικού μαέστρου και συνθέτη, σε μορφή δραματοποιημένης συναυλίας.

Η "Τετραλογία" του Δημήτρη Μαραμή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τέσσερα εμβληματικά μουσικοθεατρικά έργα σε μια συμφωνική εμπειρία αφιερωμένη στη μνήμη του Άρη και της Λίλιαν Βουδούρη.

Οι Viagra Boys και η Ecca Vandal θα πλαισιώσουν τους Limp Bizkit στο Release Athens

Το εκρηκτικό post-punk γκρουπ από τη Σουηδία και η ανερχόμενη καλλιτέχνιδα από την Αυστραλία θα ζεστάνουν το κοινό, προετοιμάζοντάς το για την εμφάνιση των headliners Limp Bizkit.

Στο Ολύμπια, με συναυλίες για κάθε μουσικό γούστο

Οι προτάσεις για τον μήνα εκτείνονται από αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη και μουσικές του Μάνου Χατζηδάκι ως βρετανική τζαζ και τραγούδια του 16ου και 17ου αιώνα.