Το σουίνγκ είναι το απόλυτο soundtrack των γιορτών

Το σουίνγκ είναι αυτό που δίνει τον τόνο, μέσα στην καρδιά των γιορτών, για πραγματικά ξέφρενη διασκέδαση κι έναν ευτυχισμένο νέο χρόνο, στο «Half Note», το «Gazarte» και αλλού...

Το σουίνγκ είναι το απόλυτο soundtrack των γιορτών

Λένε πως η λάμψη και το εορταστικό feeling δεν μπορούν να αποτυπωθούν καλύτερα από μια μουσική που οι ρυθμοί και τα χρώματά της έχουν τη δύναμη να διώχνουν μακριά σκοτούρες και στενοχώριες. Και αυτή η μουσική δεν είναι άλλη από το σουίνγκ, που ήταν πάντα η μουσική της χαράς, της ξενοιασιάς, της διασκέδασης, του γλεντιού. Ιστορικά αναπτύχθηκε στα ’30s, μετά το κραχ της Γουόλ Στριτ. Αισθητικά και κοινωνικά ήταν ένα «αντίδοτο» στην οικονομική ύφεση, ενώ μουσικά ήταν από τις χρυσές περιόδους στην ιστορία της τζαζ, καθώς ονόματα όπως οι Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Glenn Miller κ.ά. όχι μόνο κυριάρχησαν στο χορευτικό στιλ της εποχής αλλά και οι επιδράσεις τους διείσδυσαν σχεδόν σε όλες τις όψεις της ποπ... Και από εκεί πέρασαν στο rhythm & blues κι έφτασαν έως το rock ’n’ roll των ’50s, καθορίζοντας ακόμη και το πρόσωπο της νεανικής κουλτούρας.

Μια νέα αίσθηση του σουίνγκ ως «αιώνιας μόδας» ξεκίνησε σχεδόν πριν από 30 χρόνια, όταν ένα ισχυρό swing revival αναπτύχθηκε αρχικά στις ΗΠΑ και αμέσως μετά στην Ευρώπη, εντάσσοντας μέσα του στοιχεία του ροκ, του πανκ ή της ρέγκε και φτιάχνοντας ένα ιδιαίτερο χορευτικό ιδίωμα, αυτόνομο και αυτεξούσιο, που καταλήγει στις μέρες μας να σφραγίζει τις γιορτινές δια­θέσεις.

Το σουίνγκ είναι το απόλυτο soundtrack των γιορτών - εικόνα 1
Swingin’ Cats

Μια χαρακτηριστική περίπτωση του πόσο το «παρωχημένο» σουίνγκ μπορεί να κυριαρχεί στο σύγχρονο μέινστριμ είναι αυτή του Adrian Cunningham, τραγουδιστή, σαξοφωνίστα, κλαρινετίστα κ.λπ. από το Σίντνεϊ, που εδώ και μία δεκαετία πρωταγωνιστεί στο νεοϋορκέζικο τζαζ κύκλωμα με την πραγματικά hot μπάντα Professor Cunningham & His Old School. Πρόκειται για ένα περιζήτητο σε διεθνές επίπεδο σύνολο, που ειδικεύεται στο κλασικό τζαζ ρεπερτόριο της παραδοσιακής σχολής της Νέας Ορλεάνης και στο πρώιμο σουίνγκ που παιζόταν στα κλαμπ του Χάρλεμ τη δεκαετία του ’20 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’30. Το γκρουπ αυτό υπόσχεται να κάνει καυτά τα βράδια μας, καθώς έρχεται την Πρωτοχρονιά στο «Half Note Jazz Club». Από τις 27/12 έως τις 2/1, o Professor Cunningham και η μπάντα του παίρνουν τη σκυτάλη από τους Velvet Candles και μας οδηγούν στην τρέλα του σουίνγκ.

Το σουίνγκ είναι το απόλυτο soundtrack των γιορτών - εικόνα 2
Gadjo Dilo

Δεν είναι μόνο αυτοί όμως. Και στο «Gazarte» οι γιορτές χρωματίζονται από σουίνγκ ήχους. Εδώ έχει αναπτυχθεί μια σταθερή σχέση με τους Swingin’ Cats, ένα σχήμα που έχει δέσει το είδος με τη δική μας «αρχοντορεμπέτικη» φάση, όσο και με τους Gadjo Dilo, οι οποίοι ορίζουν τη «manouche de Grec» τζαζ, δηλαδή ένα gypsy swing αλά Django Reinhardt, που περνάει μέσα από το δικό μας λαϊκό, τον Τσιτσάνη και τους άλλους συνθέτες και δίνει μια κεφάτη μουσική, με τη sexy αίσθηση που χαρακτηρίζει το σουίνγκ. Οι Swingin’ Cats παίζουν στις 26 και οι Gadjo Dilo στις 28/12.

Τέλος, όσοι αντέχουν το… κρύο μπορούν να δουν τους Swingin’ Cats και στο Πεδίον του Άρεως στις 27 (4 μ.μ.) και στις 28/12 (5 μ.μ.), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφέρεια Αττικής, με τον τίτλο «Χριστούγεννα στο Πάρκο μας».

Περισσότερες πληροφορίες

Xmas with Gadjo Dilo

  • Χριστουγεννιάτικα

Σε ένα άκρως εορταστικό και ξεσηκωτικό πρόγραμμα με την ξεχωριστή gypsy jazz μουσική τους.

The Swingin’ Cats

  • Swing

Με ένα ξεχωριστό εορταστικό πρόγραμμα και πολυαγαπημένες διασκευές από τη διεθνή και την εγχώρια σκηνή. Οι Swingin' Cats - η μοναδική μουσική μπάντα που σε κάνει χαρούμενο σε ελάχιστο χρόνο - με τον Γιώργο Ζερβό σταθερά ως μαέστρο και front man του σχήματος, μετρά 14 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά μουσικά δρώμενα με εκατοντάδες εμφανίσεις σε venues και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Professor Cunningham & His Old School

  • Jazz-Blues-Ethnic

Η παλιά καλή σχολή του dixieland και του swing. Αυστραλός στην καταγωγή, ο Adrian Cunningham έχει κατακτήσει τη Νέα Υόρκη τα τελευταία 15 χρόνια και αποτελεί μία ηγεμονική φιγούρα στη διασκέδαση της πόλης, έχοντας όμως βραβευτεί ήδη και σε πολλά μέρη του κόσμου. Το 2012 δημιουργεί τους Professor Cunningham & His Old School, ένα σχήμα με ξεκάθαρες μουσικές αναφορές στον πιο παραδοσιακό ήχο της Νέας Ορλεάνης, στην αρχή της τζαζ μέχρι το rhythm&blues, στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης και των μεγάλων ορχηστρών του swing. Η μεγάλη ποιότητα των συντελεστών της μπάντας, τους εξασφάλισε από την αρχή μεγάλες επιτυχίες, πολλές εμφανίσεις στα σπουδαιότερα clubs αλλά και τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και πολλές βραβεύσεις. Η δυνατότητά του ιδίου του Adrian όμως να παίζει εξαιρετικά τα πνευστά, τον οδήγησε να συνεργάζεται επί σκηνής με καλλιτέχνες όπως οι Wynton Marsalis , Jon Batiste ή Chris Potter και να ηχογραφεί με καλλιτέχνες όπως οι Jeff Hamilton, John Clayton ή Ted Rosenthal. Ο Cunningham παράλληλα ήταν ο leader των πνευστών στην μπάντα του Vince Giordanoκαι των Nighthawks που βραβεύτηκαν για την εκπληκτική μουσική τους στην διάσημη σειρά “Boardwalk Empire”.

The Swingin’ Cats

  • Swing

Ρετρό σουίνγκ και rock ’n’ roll μελωδίες από τα πιο χορευτικά γατιά της πόλης. Οι Swingin' Cats - η μοναδική μουσική μπάντα που σε κάνει χαρούμενο σε ελάχιστο χρόνο - με τον Γιώργο Ζερβό σταθερά ως μαέστρο και front man του σχήματος, μετρά 14 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά μουσικά δρώμενα με εκατοντάδες εμφανίσεις σε venues και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.