Ο Άλαν Μπίσοπ θα παίξει όχι μόνο με Invisible Hands στην Αθήνα

Άλαν Μπίσοπ θα παίξει όχι μόνο με Invisible Hands στην ΑθήναΜιλήσαμε με τη διάνοια πίσω από τους Sun City Girls πριν τις συναυλίες του για δύο μέρες στο Underflow.

Ο Άλαν Μπίσοπ θα παίξει όχι μόνο με Invisible Hands στην Αθήνα

Όλοι των γνωρίζουν χάρη στη δουλειά του στους πρωτοποριακούς Sun City Girls, ο Άλαν Μπίσοπ όμως τα τελευταία πολλά χρόνια έχει παρατήσει τη ζωή του στις ΗΠΑ, μετακόμισε στο Κάιρο κι από εκεί συνεχίζει να πειραματίζεται με τη μουσική και να δημιουργεί αντισυμβατικό, αταξινόμητο υλικό. Με έδρα την Αίγυπτο, ο Μπίσοπ δισκογραφεί με τους Invisible Hands και παράλληλα ως Alvarius B., το σόλο όχημά του με τον οποίο το 2017 κυκλοφόρησε το τριπλό άλμπουμ – ογκόλιθο «With a Beaker on the Burner and an Otter in the Oven», πιθανότατα τη σπουδαιότερη κυκλοφορία του μέχρι σήμερα. Το διήμερο 13-14/12 στο Underflow, o Μπίσοπ επισκέπτεται την Αθήνα για ακόμα μια φορά, για να παίξει με τα προσωπικά του σχήματα όσο και με εκείνα διαχρονικών συνεργατών του. Συγκεκριμένα τους Tarkamt και Baskot Lel Baltageyya. Ιδανική αφορμή λοιπόν για να κάνουμε τις ερωτήσεις μας στον κ. Μπίσοπ…

Ο Άλαν Μπίσοπ θα παίξει όχι μόνο με Invisible Hands στην Αθήνα - εικόνα 1

Έχετε παίξει πολλές φορές στην Αθήνα, όμως αυτή τη φορά μοιάζει σα να παρουσιάζεται ρετροσπεκτίβα της δουλειάς σας. Πώς νιώθετε που επιστρέφετε εδώ;
Λατρεύω να γυρνάω στην Ελλάδα. Έχω κάνει πολλές καλές φιλίες στην Αθήνα τα τελευταία δέκα χρόνια και ομολογώ πως θεωρώ την πόλη το σπίτι μακριά από το σπίτι μου.

Εκτός από τις μουσικές δουλειές σας, «τρέχετε» παράλληλα τη Sublime Frequencies, τη δισκογραφική με την οποία φέρνεται στο προσκήνιο σπάνιους δίσκους μακρινών χωρών από το παρελθόν. Νιώθετε όμως ακόμα ενθουσιασμό όταν ακούτε νέες κυκλοφορίες;
Είναι αδύνατον να συγχρονιστείς με όσα κυκλοφορούν σήμερα… Όμως εξακολουθώ να αναζητώ και να ακούω νέα μουσική, γιατί από τη μία είμαι περίεργος να ακούσω τι κάνουν οι υπόλοιποι κι από την άλλη, είναι ένας τρόπος να βρίσκω έμπνευση.

Στο δίσκο «With a Beaker on the Burner and an Otter in the Oven» υπάρχει ένας διακριτικός αλλά τολμηρός πολιτικός σχολιασμός, ο οποίος μοιάζει να έχει εκλείψει από την πλειονότητα της παραγόμενης μουσικής σήμερα. Φοβόμαστε πλέον να θίξουμε ζητήματα με πολλαπλούς αποδέκτες;
Οποιαδήποτε ιδέα ή λογική που έχει στόχο την κοινωνική επιβολή δήθεν για το καλό μας, συνήθως δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μεταμφιεσμένη μορφή καταπίεσης. Η ελευθερία της έκφρασης ανέκαθεν βαλλόταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όμως σήμερα έχουμε τις πολιτικές της ταυτότητας («identity politics») οι οποίες επιχειρούν να καθορίσουν πώς σκεφτόμαστε, δρούμε, μιλάμε. Δεν πιστεύω τις μαλακίες που μας πουλάνε, ούτε ποτέ με ενδιέφερε να φανταστώ έναν κόσμο ο οποίος είναι «απελευθερωμένος» από τις λεκτικές προσβολές.

Ο Άλαν Μπίσοπ θα παίξει όχι μόνο με Invisible Hands στην Αθήνα - εικόνα 2

Έχετε δηλώσει στο παρελθόν πως οι στίχοι μπορούν να διασπούν την προσοχή από την ουσία της μουσικής. Ισχύει ακόμα αυτό για εσάς;
Πιθανότατα να αναφερόμουν στους κακούς στίχους, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω. Συνηθίζω να λέω πως εάν ακούω ένα κομμάτι σε μια γλώσσα που δε γνωρίζω δε νιώθω πάντα την ανάγκη να μεταφράσω τα λόγια, γιατί συχνά απογοητεύομαι. Είναι κοινότοποι και προβλέψιμοι. Επομένως, προτιμών να φτιάχνω το δικό μου νόημα, ώστε να μη μου καταστρέψω το τραγούδι. Υπό αυτήν την έννοια, ναι, ακόμα ισχύει αυτό για εμένα.

Πώς ήταν η εμπειρία γυρίσματος του «Invisible Hands» της Μαρίνας Γιώτη;
Το πρότζεκτ κάλυψε μια περίοδο αρκετών ετών και ήταν μια σπουδαία μορφωτική εμπειρία για εμένα. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα καταφέραμε. Αρχικά δεν προοριζόταν να γίνει ταινία, η Μαρίνα και ο Γιώργος Σαλαμέ ήθελαν απλά να κινηματογραφήσουν ένα session ηχογράφησης, αλλά αυτό εξελίχθηκε σε κάτι αυτόνομο. Ήταν φανταστικό το ότι συνάψαμε μια φιλία και μπόρεσα να ξοδέψω τόσο πολύ χρόνο στην Αθήνα.

Πληροφορίες:
Underflow, Καλλιρόης 39, Νέος Κόσμος, 2114039926
13/12: The Invisible Hands (21.00, €25)
14/12: Alvarius B / Tarkamt / Baskot (21.00, €20)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.