Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Λέγεται Billy Harper κι έχει συνδέσει το όνομά του με την jazz του John Coltrane. Έχει γράψει τη δική του ιστορία, χωρίς να έχει ­κερδίσει όμως την προβολή που του αξίζει. Κι εμείς θα τον δούμε στο «Half Note».

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην ιστορία της jazz υπάρχουν κάποιοι μουσικοί οι οποίοι, αν και είχαν τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξή της, εντούτοις δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ στο βαθμό που θα έπρεπε. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο σαξοφωνίστας Billy Harper, ένας από τους πιο σημαντικούς της μετα-Coltrane γενιάς, δηλαδή αυτούς που καθόρισαν τον ήχο της jazz στη δεκαετία του ’70, βάζοντας σε πλήρη εφαρμογή τα διδάγματα του post bop και της free jazz και συνδυάζοντάς τα έτσι ώστε να δώσουν κάτι νέο.

Ο Billy Harper αποδείχτηκε ένας από τους πιο άξιους συνεχιστές της jazz που μας έδωσε στα ’60s ο μέγας John Coltrane, όχι αντιγράφοντας τον ήχο και το παίξιμό του, αλλά χτίζοντας πάνω σε αυτόν και σε μια ευρύτατη αισθητική γκάμα, που πιάνει από το gospel και το blues και καταλήγει στις παρυφές της free. Ο Billy Harper ξεκίνησε από τη σκηνή των rhythm & blues του Τέξας, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, κι έφτασε να στολίζει με τον ήχο του –και τις συνθέσεις του– σπουδαίες στιγμές της σύγχρονης jazz ιστορίας (δίπλα στον σπουδαίο ενορχηστρωτή Gil Evans φέρ’ ειπείν) ή, στις μέρες μας, να παίζει με το δικό του γκρουπ, σαν πραγματικός γίγαντας του σαξοφώνου.

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα - εικόνα 1

Ο Billy Harper έχει μια τεράστια εμπειρία στο post bop με το γκρουπ Jazz Messengers του ντράμερ Art Blakey ή με το αντίστοιχο του Max Roach. Υπήρξε βασικός σολίστ –αλλά και συνθέτης, με κομμάτια όπως «Thoroughbred», «Love your love», «Cry of hunger»– στην ορχήστρα του Gil Evans, ενώ οι προσωπικοί του δίσκοι στα ’70s θεωρούνται classics. Σε γενικές γραμμές, μέχρι σήμερα, τον βρίσκουμε να συνεργάζεται με top μουσικούς και να δίνει πάντα τον καλύτερο εαυτό του, όντας συνεχώς επί της ουσίας της τέχνης του.

Σε όλη την πορεία του παραμένει εξέχων και δημιουργικός μουσικός, με ισχυρή δισκογραφική και live παρουσία στις σκηνές της Νέας Υόρκης, της Ευρώπης ή της Άπω Ανατολής. Μάλιστα, η συμμετοχή του πριν από δύο χρόνια στο φιλμ «I called him Morgan» (ένα αμερικανο-σουηδικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το θάνατο του θρυλικού jazz τρομπετίστα Lee Morgan) έφερε ξανά το όνομά του πιο έντονα στο προσκήνιο. Ο Billy Harper έρχεται στο «Half Note Jazz Club» (15-19/11) με το γκρουπ του, που αποτελείται από τους David Weis (τρομπέτα), Danny Grissett ( πιάνο), Luca Fattorini (κοντραμπάσο) και Eddie Hick (ντραμς).

Ο Μαύρος Άγιος

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα - εικόνα 2

Με το όνομα «Black Saint» είχε χαρακτηρίσει ο Αφροαμερικανός ποιητής Amiri Baraka (ή LeRoi Jones) τον John Coltrane στα ’60s λόγω της ισχυρής πνευματικότητας της μουσικής του. Τον τίτλο «Black Saint» διάλεξε ο Billy Harper για έναν σπουδαίο δίσκο του του 1975, που έδωσε και το όνομα στην ιταλική ανεξάρτητη εταιρεία η οποία τον εξέδωσε κι έγινε ένα από τα πιο σημαντικά jazz labels.

Περισσότερες πληροφορίες

Billy Harper

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο θρυλικός σαξοφωνίστας της τζαζ με το κουιντέτο του κινούνται στα βήματα του John Coltrane.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.