Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Λέγεται Billy Harper κι έχει συνδέσει το όνομά του με την jazz του John Coltrane. Έχει γράψει τη δική του ιστορία, χωρίς να έχει ­κερδίσει όμως την προβολή που του αξίζει. Κι εμείς θα τον δούμε στο «Half Note».

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην ιστορία της jazz υπάρχουν κάποιοι μουσικοί οι οποίοι, αν και είχαν τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξή της, εντούτοις δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ στο βαθμό που θα έπρεπε. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο σαξοφωνίστας Billy Harper, ένας από τους πιο σημαντικούς της μετα-Coltrane γενιάς, δηλαδή αυτούς που καθόρισαν τον ήχο της jazz στη δεκαετία του ’70, βάζοντας σε πλήρη εφαρμογή τα διδάγματα του post bop και της free jazz και συνδυάζοντάς τα έτσι ώστε να δώσουν κάτι νέο.

Ο Billy Harper αποδείχτηκε ένας από τους πιο άξιους συνεχιστές της jazz που μας έδωσε στα ’60s ο μέγας John Coltrane, όχι αντιγράφοντας τον ήχο και το παίξιμό του, αλλά χτίζοντας πάνω σε αυτόν και σε μια ευρύτατη αισθητική γκάμα, που πιάνει από το gospel και το blues και καταλήγει στις παρυφές της free. Ο Billy Harper ξεκίνησε από τη σκηνή των rhythm & blues του Τέξας, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, κι έφτασε να στολίζει με τον ήχο του –και τις συνθέσεις του– σπουδαίες στιγμές της σύγχρονης jazz ιστορίας (δίπλα στον σπουδαίο ενορχηστρωτή Gil Evans φέρ’ ειπείν) ή, στις μέρες μας, να παίζει με το δικό του γκρουπ, σαν πραγματικός γίγαντας του σαξοφώνου.

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα - εικόνα 1

Ο Billy Harper έχει μια τεράστια εμπειρία στο post bop με το γκρουπ Jazz Messengers του ντράμερ Art Blakey ή με το αντίστοιχο του Max Roach. Υπήρξε βασικός σολίστ –αλλά και συνθέτης, με κομμάτια όπως «Thoroughbred», «Love your love», «Cry of hunger»– στην ορχήστρα του Gil Evans, ενώ οι προσωπικοί του δίσκοι στα ’70s θεωρούνται classics. Σε γενικές γραμμές, μέχρι σήμερα, τον βρίσκουμε να συνεργάζεται με top μουσικούς και να δίνει πάντα τον καλύτερο εαυτό του, όντας συνεχώς επί της ουσίας της τέχνης του.

Σε όλη την πορεία του παραμένει εξέχων και δημιουργικός μουσικός, με ισχυρή δισκογραφική και live παρουσία στις σκηνές της Νέας Υόρκης, της Ευρώπης ή της Άπω Ανατολής. Μάλιστα, η συμμετοχή του πριν από δύο χρόνια στο φιλμ «I called him Morgan» (ένα αμερικανο-σουηδικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το θάνατο του θρυλικού jazz τρομπετίστα Lee Morgan) έφερε ξανά το όνομά του πιο έντονα στο προσκήνιο. Ο Billy Harper έρχεται στο «Half Note Jazz Club» (15-19/11) με το γκρουπ του, που αποτελείται από τους David Weis (τρομπέτα), Danny Grissett ( πιάνο), Luca Fattorini (κοντραμπάσο) και Eddie Hick (ντραμς).

Ο Μαύρος Άγιος

Ένας κορυφαίος σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στην Ελλάδα - εικόνα 2

Με το όνομα «Black Saint» είχε χαρακτηρίσει ο Αφροαμερικανός ποιητής Amiri Baraka (ή LeRoi Jones) τον John Coltrane στα ’60s λόγω της ισχυρής πνευματικότητας της μουσικής του. Τον τίτλο «Black Saint» διάλεξε ο Billy Harper για έναν σπουδαίο δίσκο του του 1975, που έδωσε και το όνομα στην ιταλική ανεξάρτητη εταιρεία η οποία τον εξέδωσε κι έγινε ένα από τα πιο σημαντικά jazz labels.

Περισσότερες πληροφορίες

Billy Harper

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο θρυλικός σαξοφωνίστας της τζαζ με το κουιντέτο του κινούνται στα βήματα του John Coltrane.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Primer 2025 υποδέχεται τους Faithless και 12 ακόμη international acts

Με ένα φαντασμαγορικό line-up, δύο stages, διεθνείς superstars και ένα ολοκαίνουργιο κεντρικό stage, το Primer επιστρέφει για να επιβεβαιώσει πως η Αθήνα έχει πλέον το δικό της EDM φεστιβάλ ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

07/07/2025

Γυναίκες στην τέχνη και την παράδοση: Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στη Σαντορίνη

Βιολέτα Ίκαρη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Νεφέλη Φασούλη και πολλές ακόμα ξεχωριστές φωνές δίνουν το παρών στο νέο φεστιβάλ "Στη Σκιά της Κόρης".

Πρώτη φορά των Green Day στην Αθήνα: Όταν η παρατεταμένη εφηβεία έγινε συναυλία

Γιατί κάπως έτσι γράφεται η ιστορία: με στίχους που μας μεγάλωσαν, κιθαριές που μας ξεσήκωσαν και μια βραδιά που δεν θέλαμε να τελειώσει.

O Tigran Hamasyan για τους αρμένικους θρύλους, την prog metal και τη σύγχρονη λαϊκή μουσική

Ο τζαζ μουσικός και συνθέτης έρχεται στο Θέατρο "Δόρα Στράτου" (9/7) και στο Φ hill festival με ένα δίσκο που ξεκίνησε από ένα αρμένικο παραμύθι και κατέληξε multimedia project.

Ευχάριστο κλείσιμο μίας ακόμη επιτυχημένης χρονιάς για Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και Μιχάλη Οικονόμου

Με την καθιερωμένη συναυλία που δίνουν κάθε χρόνο στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, για την Παγκόσμια ημέρα της μουσικής (21/6) ολοκλήρωσαν τη φετινή καλλιτεχνική σαιζόν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και ο από το 2023 διευθυντής της αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου.

The Prodigy, Pendulum και Bob Vylan έφεραν εκρηκτική ενέργεια στο Release Athens 2025

Η πέμπτη ημέρα του Release Athens 2025 μετατράπηκε σε μια ανεπανάληπτη γιορτή της μουσικής, με τρεις ξεχωριστές εμφανίσεις.

Η Τάμτα έρχεται στο ΚΠΙΣΝ για μία νύχτα pop ενέργειας

Η αγαπημένη performer της ελληνικής pop μουσικής σκηνής ανεβαίνει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του Parklife.