Η Φανί Αρντάν σκηνοθετεί όπερα στη Λυρική Σκηνή!

Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, μια από τις διασημότερες όπερες του 20ού αιώνα, ανεβαίνει τον Μάιο στη Λυρική, σε μια νέα ιδιαίτερα φιλόδοξη παραγωγή από τη Φανί Αρντάν, που σκηνοθετεί όπερα για πρώτη φορά.

Η Φανί Αρντάν σκηνοθετεί όπερα στη Λυρική Σκηνή!

Μία από τις πιο διάσημες όπερες του 20ού αιώνα, η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ανεβαίνει στις 12, 15, 17, 19 και 22 Μαΐου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μια νέα ιδιαίτερα φιλόδοξη παραγωγή σε σκηνοθεσία της Φανί Αρντάν, η οποία σκηνοθετεί όπερα για πρώτη φορά. Η μουσική διεύθυνση είναι του Βασίλη Χριστόπουλου.

Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ είναι ένα έργο που θίγει το σοβαρό θέμα που αφορά στη θέση της γυναίκας στην προεπαναστατική Ρωσία και, παράλληλα, χειρίζεται κοινωνικά θέματα και θεσμούς της εποχής με ένα έντονο κριτικό βλέμμα. Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς έχει γράψει υπέροχη και πολυποίκιλη μουσική που, εκ των πραγμάτων, κάνει την όπερα αυτή μια από τις σπουδαιότερες του 20ου αιώνα. Εν τούτοις, το έργο δεν άρεσε στον Στάλιν και ο Σοστακόβιτς επικρίθηκε σφοδρά γι' αυτό, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσει ποτέ καμιά άλλη όπερα έκτοτε. Όμως, στη νεότερη περίοδο η Λαίδη Μάκβεθ του ΜτσενσκΚατερίνα Ισμαΐλοβα, όπως ονομάστηκε μεταγενέστερα) πήρε τη θέση που της αξίζει στο σύγχρονο λυρικό θέατρο.

Η Φανί Αρντάν σκηνοθετεί όπερα στη Λυρική Σκηνή! - εικόνα 1

Την σκηνοθεσία αυτού του αριστουργήματος η Εθνική Λυρική Σκηνή μας έχει αναθέσει στην Φανί Αρντάν, την εξαιρετική Γαλλίδα ηθοποιό που έχει σκηνοθετική εμπειρία στο μουσικό θέατρο αλλά πρώτη φορά σκηνοθετεί όπερα. Η ίδια λέει για το έργο: «Η Λαίδη Μάκβεθ μάς προτάσσει έναν καθρέφτη. Και κοιταζόμαστε. Η Λαίδη Μάκβεθ είναι το άγριο είδωλό μας, ατίθασο και ελεύθερο. Πώς ζει το κομμάτι του εαυτού μας που αντιστέκεται στους νόμους, μέσα σε μια κοινωνία συμβατική και ομοιόμορφη; Το να αγαπάς τους εγκληματίες είναι ένα ρίσκο. Κι εγώ το παίρνω. Αγαπώ την Κατερίνα Ισμαήλοβα».

Η δημιουργική ομάδα της Φανί Αρντάν αποτελείται από τον Τομπίας Χόαϊζελ στα σκηνικά, τη Μιλένα Κανονέρο και την Πέτρα Ράινχαρτ στα κοστούμια, τον Λούκα Μπιγκάτσι στους φωτισμούς και την κολεκτίβα (ΛΑ)ΟΡΝΤ στην κινησιολογία. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κατερίνα Ισμαΐλοβα είναι η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος, με την ιδιαίτερη φωνητική και σκηνική παρουσία, Σβετλάνα Σοζντάτελεβα ενώ τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής υπογράφει ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιμουσικούς της νεότερης γενιάς, ο Βασίλης Χριστόπουλος.

Στις 12, 15, 17, 19, 22 Μαΐου 2019 / Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακές: 18.30)
Εισιτήρια: 15, 20, 35, 40, 50, 55, 60, 90 €/ Φοιτ., παιδ.: 15 € / Περιορ. ορατότητας: 10 €
Προπώληση εισιτηρίων: ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ – Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00) & ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/ www.ticketservices.gr / www.nationalopera.gr

Περισσότερες πληροφορίες

«Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ»

  • Όπερα

Μια από τις διασημότερες όπερες του 20ού αιώνα, γραμμένη από τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, σε μια νέα ιδιαίτερα φιλόδοξη παραγωγή σε σκηνοθεσία της Φανί Αρντάν. Πρωταγωνιστεί η Σβετλάνα Σοζντάτελεβα και διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.