Οι 10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Ποικιλία από μουσικές: τζαζικές, ροκάδικες, ηλεκτρονικές, κλασικόμορφες, σύγχρονες, ελληνικές και οπερατικές.

Οι 10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

«Leonard Bernstein – an anniversary»

Ένα πιανιστικό ρεσιτάλ από τον Νίκο Λαάρη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου αμερικανού συνθέτη την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου (ώρα 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το ρεσιτάλ αυτό έχει τζαζ και μπλουζ, μινιατούρες και παραλλαγές, κομμάτια για αίθουσες συναυλιών αλλά και για το Μπρόντγουεϊ κ.λπ. μαζί με μινιατούρες και παραλλαγές του Μπέρνσταϊν, bagatelles του Μπετόβεν και blues του Κόπλαντ που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Η όπερα του ζητιάνου»

Μια προκλασική φάρσα που μετατρέπεται σε χολυγουντιανή μουσική κωμωδία με έναν τρόπο φυσικό και μοντέρνο. Μια κοινωνική σάτιρα με πηγαίο χιούμορ και αυθεντική πρόκληση για δυο παραστάσεις (1 και 2 Νοεμβρίου) στο Μέγαρο Μουσικής. Ο σκηνοθέτης Robert Carsen και ο μαέστρος William Christie μαζί με το σπουδαίο μπαρόκ σύνολο Les Arts Florissants παρουσιάζουν στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» μια ιδιαίτερα εμπνευσμένη παραγωγή της «Όπερας του ζητιάνου», με δεκαέξι ηθοποιούς-τραγουδιστές και δράση εμπλουτισμένη με χορογραφίες. Η παρουσίασή του εδώ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μας να απολαύσουμε ένα αρχετυπικό σατυρικό κείμενο που αποτελεί βάση για το μιούζικαλ σε συνδυασμό με εκπληκτική μπαρόκ μουσική δράση που, μέσα από τις αυτοσχεδιαστικές της ποιότητες, μας δίνει μια αυθεντική τζαζική αίσθηση!

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στέκεται στη σκηνή μόνος, με τα τραγούδια, στην πιο απλή μορφή τους, «γυμνά», χωρίς τίποτα παραπάνω από το λόγο και την εγγενή μουσική τους. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έκανε αυτό το «σόλο» στο καλοκαιρινό του τουρ, το κάνει και τώρα στο «Κύτταρο» (από 2/11) για όλα τα Παρασκευοσάββατα του Νοεμβρίου (πλην 17/11) και την 1η Δεκεμβρίου.

How to Dress Well

H pop ιδιοφυϊα του Τom Krell, ή αλλιώς How To Dress Well, για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Death Disco) την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου.Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα το 2009 από το δωμάτιό του όπου ηχογραφούσε και δημοσίευε ανώνυμα μια σειρά από EP στο blog του. Live κιθάρες, πιάνο, pop, R&B στοιχεία ατελείωτοι ηλεκτρονικοί ήχοι και εννοιολογικές συνθέσεις είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του και η επιτυχία του δε μας προκαλεί έκπληξη καθώς μέσα από τη μουσική του ο ακροατής αρχίζει να βιώνει το μυστήριο που εξελίσσεται γύρω από τον How to Dress Well.

Theodore

Το τρίτο άλμπουμ του Theodore έχει τίτλο «Inner Dynamics» και κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου – παράλληλα με ένα εκρηκτικό live στο «Fuzz» την ίδια μέρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προσωπικό ταξίδι, μια κατάδυση σε ένα εσωτερικό μουσικό σύμπαν που, την ίδια στιγμή, γίνεται και μια εξωστρεφής εικονογράφηση των συναισθημάτων του δημιουργού που φθάνει έτσι σε υψηλά επίπεδα εκφραστικής ωριμότητας. Το «Inner Dynamics», live ή δίσκος, γίνεται must.

Χειμερινοί Κολυμβητές

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές έχουν μια μακριά και επιτυχημένη μουσική πορεία που πρέπει να καλύψουν στις εμφανίσεις τους – και έχουν φίλους, παλιούς και νέους, που πρέπει να ικανοποιήσουν. Με παλιές και καινούριες μουσικές, λοιπόν, ο Αργύρης Μπακιρτζής με την παρέα του γράφει ένα live success story στο «Half Note» (2-5/11).

«Thinking Things»

Το νέο έργο του Γιώργου Απέργη, το «Thinking Things», παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 3/11. Εδώ η ζώσα τέχνη της ανθρώπινης φωνής, του τραγουδιού, της κίνησης, των ρυθμών σμίγει με ένα ρομποτικό τοτέμ και οι κώδικες της καλλιτεχνικής γλώσσας και της επικοινωνιακής εκφραστικής επανεφευρίσκονται – όπως συμβαίνει συνήθως στα έργα του δημιουργικού αυτού συνθέτη που γράφει τη δική του ιστορία στο σύγχρονο μουσικό θέατρο. Με το «Thinking Things», σε έναν ιδιόμορφο και απρόβλεπτο τελετουργικό / θεατρικό τρόπο επικοινωνίας του ανθρώπου με το μηχανικό του δημιούργημα, ο Απέργης κλείνει μια άτυπη τριλογία έργων («Machinations» και «Luna Park») που έχουν παρουσιαστεί στη Στέγη.

Zbigniew Preisner

Γνωστός κυρίως από τις μουσικές που έχει γράψει για τα φιλμ του Kieslowski («Μπλε», «Κόκκινη» και «Λευκή» ταινίες, «Η διπλή ζωή της Βερόνικας», «Δεκάλογος» κ.λπ.) ο Πολωνός συνθέτης αποτελεί έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της νεοκλασικής μουσικής σκηνής – αν και μάλλον θα αρνιόταν μια τέτοια τοποθέτηση / ταξινόμηση. Ο Zbigniew Preisner έχει ως βάση του και την Ελλάδα – έτσι οι συναυλίες του στο Μέγαρο (3-4/11) δεν είναι έκπληξη. Βασικές παρουσίες σ’ αυτές τις συναυλίες είναι η Lisa Gerrard (Dead Can Dance), η Μαρία Φαραντούρη, η σοπράνο Edyta Krzemien, ο πιανίστας Konrad Mastylo και ο βιολονίστας Zbigniew Paleta.

Perturbator

Ο James Kent – ή Perturbator – ήταν κιθαρίστας και έπαιζε / άκουγε black metal (και άλλες μεταλλικές ποικιλίες). Τώρα με τα ηλεκτρονικά και τα συνθεσάιζέρ του (κάποια από τα οποία είναι vintage ποιότητας και αξίας) φτιάχνει ακριβώς την ίδια μουσική που θα έφτιαχνε αν εξακολουθούσε να παίζει black metal. Το κυβερνοπάνκ όμως έκανε το μυαλό, την καρδιά και τα χέρια του να λειτουργήσουν διαφορετικά και έτσι έχουμε μπροστά μας έναν από τους πιο δημιουργικούς – και πιο περιζήτητους – μουσικούς της σύγχρονης electronica. Έχει τέσσερα εξαιρετικά άλμπουμ στο ενεργητικό του και την γεμάτη νοήματα μουσική του θα την απολαύσουμε στο «Gagarin 205» (3/11).

The Rumjacks

Γκρουπ κέλτικου πανκ από την Αυστραλία που έκανε μπαμ το 2010 με το single “An Irish Pub Song”. Το YouTube αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την τεράστια επιρροή του χαρίζοντας στους Αυστραλούς punk rockers δεκάδες εκατομμύρια views και αναγνωρισιμότητα σε όλα τα μήκη και πλάτης της υφηλίου. Έτσι, ξανάρχονται, αυτή τη φορά σε περιοδεία, στη χώρα μας και παίζουν στο «Piraeus 117 Academy» (3/11).

Περισσότερες πληροφορίες

«Leonard Bernstein: an anniversary»

  • Κλασική μουσική

Πιανιστικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του με συνθέσεις δικές του αλλά και των Μπετόβεν, Κόπλαντ και Κόπλαντ - Μπερνστάιν, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στο πιάνο ο Νίκος Λαάρης

Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ

  • Κλασική μουσική

Ο συνθέτης των ταινιών του Κριστόφ Κισλόφσκι έρχεται στην Αθήνα για να μας θυμίσει ότι η αληθινή μουσική αναβλύζει αγάπη, τη μόνη δύναμη που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους και τους λαούς

Χειμερινοί Κολυμβητές

  • Ελληνική

Kαλύπτουν το ρεπερτόριο των 50 χρόνων της μουσικής τους διαδρομής μέσα από τη δισκογραφία τους αλλά και ανέκδοτο υλικό ή κομμάτια που δεν έχουν ακουστεί ποτέ στις συναυλίες τους

Theodore

  • Rock-pop-folk

Kυκλοφορεί το τρίτο ολοκληρωμένο στούντιο άλμπουμ του «Inner dynamics» και μας το παρουσιάζει σε ένα εκρηκτικό live

«Thinking Things»

  • Κλασική–Σύγχρονη

Στη νέα δημιουργία του Γιώργου Απέργη, ενός ιδιοφυούς συνθέτη που επανεφευρίσκει το μουσικό θέατρο, ένα ρομποτικό τοτέμ, δύο φωνές, μια χορεύτρια κι ένας περκασιονίστας συμμετέχουν σε μια τελετή ταφής και ανάστασης.

«Η όπερα του ζητιάνου»

  • Όπερα

Προκλητικό, σατιρικό παραμύθι του 1728, της περιόδου του πρώιμου καπιταλισμού, με πρωταγωνιστές κλεφτρόνια, ζητιάνους, πόρνες και νταβατζήδες του Λονδίνου. Ένας κόσμος κυνικός, που ο Τζον Γκέι ντύνει με γνωστές μπαλάντες και μελωδίες του καιρού του, λαϊκές και διαχρονικές. Από το σύνολο Les Arts Florissants, που διευθύνει ο Ουίλιαμ Κρίστι, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Κάρσεν

How to Dress Well

  • Rock-pop-folk

H pop ιδιοφυΐα του Τom Krell για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το νέο του ψυχεδελικό άλμπουμ «The anteroom» στις αποσκευές του.

The Rumjacks

  • Rock-pop-folk

Το αγαπημένο Celtic punk γκρουπ από την Αυστραλία τα σπάει με το πρόσφατο εξαιρετικό album «Hestia».

Perturbator

  • Electronica-Industrial

Σκοτεινή και ρετροφουτουριστική μουσική εμπνευσμένη από τα ’80s σε ένα μοναδικό σόου

Αλκίνοος Ιωαννίδης

  • Ελληνική

Σαν τροβαδούρος του 21ου αιώνα, με solo εμφάνιση (κλασική και ακουστική κιθάρα, λαούτο, φωνή), μεταφέρει συναισθήματα και σκέψεις που μας αφορούν όλους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.