Al Di Meola στο «Gazarte»: Playing the Beatles

Ο βιρτουόζος κιθαρίστας, που η τεχνική και η εκφραστική του υπερβαίνουν κάθε jazz, rock, latin και world περιορισμό, έρχεται στο «Gazarte» για δύο συναυλίες οι οποίες επικεντρώνονται στα κλασικά κομμάτια των «Σκαθαριών» και σε όλες τις ξεχωριστές στιγμές που έχουν καθορίσει την πορεία του.

Al Di Meola στο «Gazarte»: Playing the Beatles

Ο βιρτουόζος κιθαρίστας, που η τεχνική και η εκφραστική του υπερβαίνουν κάθε jazz, rock, latin και world περιορισμό, έρχεται στο «Gazarte» για δύο συναυλίες οι οποίες επικεντρώνονται στα κλασικά κομμάτια των «Σκαθαριών» και σε όλες τις ξεχωριστές στιγμές που έχουν καθορίσει την πορεία του.

Al Di Meola στο «Gazarte»: Playing the Beatles - εικόνα 1

Το άλμπουμ «All Your Life», το αφιέρωμα­ του Al Di Meola στους Beatles, κυκλοφόρησε πριν από τρία χρόνια. Είναι ένας δίσκος γεμάτος κιθαριστική δεξιοτεχνία –όπως αυτή στην οποία μας έχει συνηθίσει με κάθε παρουσία του ο πραγματικός αυτός guitar hero– αλλά και γνήσια αισθήματα αγάπης για μια μουσική που συγκαταλέγεται πια στις κλασικές όλων των ειδών και όλων των εποχών. Η ηχογράφηση έγινε με αναλογικό τρόπο, στο στούντιο του Abbey Road, που έχει συνδεθεί με πολλές από τις πιο σπουδαίες ηχογραφήσεις των Fab Four.

Ο Al Di Meola έχει παραδεχτεί σε συνεντεύξεις του ότι το ταξίδι του στη μουσική έχει ξεκινήσει –όπως και τόσων άλλων, εξάλλου– από τους Beatles. Λόγω των «Σκαθαριών», που είδε όπως και όλη η Αμερική των early ’60s στη θρυλική ασπρόμαυρη τηλεοπτική εκπομπή «Ed Sullivan Show», έπιασε από την παιδική του ηλικία την κιθάρα και δεν την άφησε ποτέ! Έτσι, με το tribute αυτό μάλλον (εκ)πληρώνει ένα χρέος στον ίδιο του τον εαυτό και ολοκληρώνει έναν δημιουργικό κύκλο στην καριέρα του.

Το «All Your Life» –ακόμη και ως τίτλος– χαρακτηρίζει μια υψηλή καλλιτεχνική αναφορά και αξία. Πρόκειται για έναν σολιστικό κιθαριστικό, ακουστικό δίσκο (με την εξαίρεση του «Eleanor Rigby», όπου δεν μπορούσε παρά να προστεθεί ένα κουαρτέτο εγχόρδων), ο οποίος ακούγεται ως καθαρά ορχηστρικός. Τόσο πλούσια είναι η αφηγηματική δυναμική του Di Meola, που κυριολεκτικά μπαίνει βαθιά σε όλα τα κομμάτια των Lennon - McCartney και τα «τραγουδάει» με τις κιθάρες του. Συνολικά πρόκειται για ένα δίσκο που δεν μπορείς παρά να τον θεωρήσεις θεμελιακή μουσική δήλωση – όχι μόνο για τον Al Di Meola αλλά και γενικότερα.

Ο σπουδαίος αυτός κιθαρίστας έρχεται τώρα στο «Gazarte» (18-19/11) για μια ιδιαίτερα απολαυστική σολιστική κιθαριστική εξερεύνηση πάνω στο σώμα της μουσικής των Beatles (που είναι και η κύρια θεματική του) αλλά και σε άλλες κορυφαίες στιγμές της καριέρας του, που ξεκινούν από τα mid ’70s, τη «χρυσή εποχή» του jazz rock με τον Chick Corea και τους Return to Forever, συνεχίζονται με την κιθαριστική μαγεία που μοιράστηκε με τους άλλους βιρτουόζους, τον John McLaughlin και τον Paco De Lucia (που εδώ τη ζήσαμε σε έναν κατάμεστο Λυκαβηττό εντός κι εκτός θεάτρου), και μεταγενέστερα με τη μετάβασή του στις διάφορες world μουσικές, χρησιμοποιώντας πάντα το τέλειο latin και flamenco όχημά του καθώς και οτιδήποτε άλλο τον φέρνει κοντά μας όλα αυτά τα χρόνια. Έχοντας επιρεάσει ως κιθαρίστας τους πάντες, από κλασικούς τζαζίστες μέχρι ακραιφνείς nowave-άδες ή χεβιμεταλάδες, μπορεί να πει κάποιος πως ο Al Di Meola είναι one of a kind!

Κιθαρίζειν και μπιτλίζειν!

Al Di Meola στο «Gazarte»: Playing the Beatles - εικόνα 2

Νότης Μαυρουδής: «Beatles for classical guitar»
Είναι ένας δίσκος που πρωτοπορεί, καθώς βγαίνει σε μιαν εποχή (1978) όπου αφενός δεν είχε επιχειρηθεί κάτι παρόμοιο και αφετέρου το impact του γκρουπ ήταν πολύ φρέσκο. Υπέροχος!

Al Di Meola στο «Gazarte»: Playing the Beatles - εικόνα 3

Come together: «A guitar tribute to the Beatles vols 1, 2»
Ένας πραγματικός γαλαξίας κιθαριστών που προέρχονται από την jazz αλλά και το rock και τη world μουσική «επανασχηματίζει» τα κλασικά κομμάτια του θρυλικού συγκροτήματος με τρόπο δημιουργικό.

Al Di Meola στο «Gazarte»: Playing the Beatles - εικόνα 4

Bill Frisell: «All we are saying...»
Πρόθεσή του είναι η κιθαριστική σκιαγράφηση του John Lennon, αλλά στην ουσία πρόκειται για μπιτλικό αφιέρωμα, αφού τα δύο τρίτα των κομματιών προέρχονται από την ιστορία των Fab Four. Μοντέρνα jazz plus άκρως απολαυστική.

Περισσότερες πληροφορίες

Al Di Meola

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο βιρτουόζος jazz κιθαρίστας παίζει τραγούδια των Beatles αλλά και άλλα κομμάτια από όλη την πορεία του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.