Η «Εύθυμη χήρα»: ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα

Μια από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς διεθνώς οπερέτες, με την υπογραφή του μετρ του είδους Φραντς Λέχαρ, ανεβαίνει αυτά τα Χριστούγεννα για οκτώ παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής (από 18/12).

Η «Εύθυμη χήρα»: ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα

Μια από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς διεθνώς οπερέτες, με την υπογραφή του μετρ του είδους Φραντς Λέχαρ, ανεβαίνει αυτά τα Χριστούγεννα για οκτώ παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής (από 18/12). Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου και της Λυρικής Σκηνής, επικουρούμενη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Η «Εύθυμη χήρα»: ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα - εικόνα 1

Μια νέα παραγωγή, φτιαγμένη κυριολεκτικά εκ των ενόντων, έρχεται να δώσει το δικό της χρώμα σ’ αυτήν τη γιορτινή περίοδο. Στη σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, με βασικούς πρωταγωνιστές την Ειρήνη Καράγιαννη και τον Χάρη Ανδριανό, με σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και με τον Μίλτο Λογιάδη να διευθύνει την ΚΟΑ, αυτή η «Εύθυμη χήρα» μάς πείθει ότι αποτελεί ένα από τα must των Χριστουγέννων.

Στα 110 χρόνια που παίζεται η οπερέτα του Φραντς Λέχαρ, έχει αποκτήσει κλασικές διαστάσεις και έχει ξεπεράσει προ πολλού οποιεσδήποτε διαδικασίες φθοράς. Υπέροχα και αιθέρια βαλς, ανάλαφρες μελωδίες με ερωτικό χαρακτήρα, χιουμοριστικοί διάλογοι και αρκετά σκηνικά απρόοπτα δίνουν σ’ αυτό το μουσικοθεατρικό έργο μια σταθερή δημοτικότητα μέσα στα χρόνια – και σε κάθε σημείο της Γης.

Ένα κεντροευρωπαϊκό κρατίδιο βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση –και σε συνακόλουθη εξαθλίωση– και στηρίζει όλες τις ελπίδες για τη σωτηρία του στα λεφτά μιας πάμπλουτης χήρας, πρώην φτωχιάς χορεύτριας του μιούζικ χολ και του καμπαρέ, που κληρονόμησε έναν πολύ πλούσιο άντρα από το εν λόγω κρατίδιο (που λέγεται Ποντεβέντρο και όχι Μοντενέγκρο, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο). Η χήρα την έχει ήδη κάνει στο Παρίσι και ετοιμάζεται για ταξίδια στον κόσμο. Οι Ποντεβεντριανοί, από φόβο μη χάσουν μαζί μ’ εκείνη και τα λεφτά της, της ρίχνουν από δίπλα έναν γόη της εποχής, ο οποίος υπήρξε παλαιός της έρωτας.

Έτσι, η νεαρή χήρα Άνα Γκλάβαρι και ο γοητευτικός κόμης Ντανίλο Ντανίλοβιτς βρίσκονται ξανά μαζί και η ζωή, που –ως γνωστόν– μιμείται την τέχνη, τα φέρνει έτσι, που όλα βρίσκουν την επιθυμητή λύση, χωρίς υστερίες και δράματα. Οτιδήποτε δραματικό έχει να κάνει με το παρελθόν σβήνεται εντελώς μέσα στην ατμόσφαιρα της χαράς, και τα λεφτά μένουν στο Ποντεβέντρο, αλλά μόνο γιατί αυτό το υπαγορεύει η αγάπη, όχι τα συμφέροντα. Έτσι είναι η οπερέτα, έτσι και η «Εύθυμη χήρα», που αντλεί την υπόθεσή της από την κωμωδία «Ο ακόλουθος της πρεσβείας» του Ανρί Μεγιάκ – θα μπορούσε, βέβαια, παραλληλιστεί και με το μεταγενέστερο δράμα «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρίντριχ Ντίρενματ, όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης.

Η σκηνοθεσία αναδεικνύει με έναν δικό της τρόπο κάποιες από τις αρετές της «Εύθυμης χήρας», χρησιμοποιώντας εισαγωγικά και πριν ακόμα αρχίσει η παράσταση αποσπάσματα από το ομώνυμο και ομοθεματικό ιστορικό βωβό φιλμ του Έριχ φον Στροχάιμ. Η ευαισθησία και το γούστο του Γιάννη Μετζικώφ, που χρησιμοποιεί από το βεστιάριο της Λυρικής παλιά δικά του κοστούμια, αναδιαμορφώνοντας και αναπλάθοντάς τα, δίνουν άλλη διάσταση στο έργο. Το ίδιο συμβαίνει με τις χορογραφίες της Έφης Καρακώστα, αλλά και κάθε άλλου συντελεστή αυτής της παράστασης. «Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέαμα και επειδή ό,τι έχει να κάνει μ’ αυτό το βλέπουμε μόνο στο εξωτερικό ή μας έρχεται εδώ μέσω οθόνης, αποφασίσαμε να κάνουμε μια φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη παράσταση», λέει με πάθος ο Γιάννης Μετζικώφ.

«Χωρίς λεφτά, με τα μέσα που διαθέτουμε και με την προσωπική μας εργασία και επιμονή. Με πολύ μεγάλο μόχθο, φτιάξαμε κάτι που μάλλον θα σας αρέσει!» Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Ειρήνη Καράγιαννη παίζει στις 18, 20, 22, 26, 28/12 και αντικαθίσταται από την Άρτεμη Μπόγρη στις 19, 23, 27/12, ενώ τον Χάρη Ανδριανό (18, 20, 22, 26, 28/12) αντικαθιστά ο Χρήστος Κεχρής στις 19, 23, 27/12. Παίζουν επίσης πολλοί μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ο Κωστής Κωνσταντάρας διευθύνει την χορωδία Fons Musicalis, που εδώ εμπλουτίζεται με μέλη του Opera Studio της Λυρικής. Ο Μίλτος Λογιάδης διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, εκτός από τις 26-27/12, που τη διευθύνει ο Στάθης Σούλης.

Περισσότερες πληροφορίες

«Εύθυμη Χήρα»

  • Χριστουγεννιάτικα

Η ωραιότερη βιενέζικη οπερέτα όλων των εποχών, με την υπογραφή του Φραντς Λέχαρ, σε μια νέα παραγωγή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Νικολαΐδης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι η Ειρήνη Καράγιαννη και ο Χάρης Ανδριανός. Τη Fons Musicalis διευθύνει ο Κωστής Κωνσταντάρας. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης – και στις 26-27 ο Στάθης Σούλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
01/05/2024

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.

Έναρξη για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με την "Ουράνια Πολιτεία"

Σε ένα τριήμερο, περισσότερες από 55 εκδηλώσεις δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης μέσα από πρωτότυπες προσεγγίσεις του θείου δράματος.