100 Χρόνια Τσιτσάνης: Μουσική σε άλλα επίπεδα

Για μια ακόμα φορά ο Σταύρος Ξαρχάκος μας ταξιδεύει με τη μαγεία του Τσιτσάνη – στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, που διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής η οικογένειά του.

100 Χρόνια Τσιτσάνης: Μουσική σε άλλα επίπεδα

Για μια ακόμα φορά ο Σταύρος Ξαρχάκος μας ταξιδεύει με τη μαγεία του Τσιτσάνη – στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, που διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής η οικογένειά του.

100 Χρόνια Τσιτσάνης: Μουσική σε άλλα επίπεδα - εικόνα 1

Ένα πλούσιο songbook όπως αυτό του Βασίλη Τσιτσάνη μπορεί να γίνει ακόμα πιο πλούσιο; Η απάντηση είναι καταφατική και αβίαστη όταν αυτό το υλικό είναι στα χέρια ενός μετρ όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος. Και όταν η ερμηνεία του δίνεται σε μια ομάδα εκπληκτικών μουσικών και δυο ερμηνευτριών που έχουν στενή σχέση και συνάφεια με τη μουσική και την τραγουδοποιία του Βασίλη Τσιτσάνη.

Πριν από μερικά χρόνια είχα την τιμή και την χαρά να παρακολουθήσω μια πολύωρη πρόβα του Σταύρου Ξαρχάκου – και φυσικά είχα την σχεδόν αποκαλυπτική εμπειρία να βιώσω τον τρόπο με τον οποίο χτίζει το μουσικό του οικοδόμημα ένας μαέστρος, ένας πραγματικός αρχιτέκτονας του ήχου...

Εκεί το υλικό ήταν ο «Μεγάλος ερωτικός» του Μάνου Χατζιδάκι. Τώρα (20 και 21 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής) ήταν η ανεξάντλητης ομορφιάς μουσική του Τσιτσάνη – σε ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας λαϊκού δημιουργού. Και με ένα πρόγραμμα 25 τραγουδιών, ανάμεσα σε μια instrumental εισαγωγή και ένα φορτσάτο τελικό medley, ένας ολόκληρος μουσικός κόσμος, ένας πραγματικά μαγικός κόσμος, να ανασχεδιάζεται και να μας αγγίζει για μια ακόμα φορά. Ο Ξαρχάκος, μέσα από κάθε τραγούδι, έφτιαχνε και ένα πραγματικό συμφωνικό ποίημα, που έβγαζε στο φως παλιές και νέες αρετές του, δίνοντάς μας ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις και πηγαίνοντας τη μουσική σε άλλα επίπεδα. Με μοναδικές μουσικές – και με ερμηνείες από δυο τραγουδίστριες, την Δήμητρα Γαλάνη και την Ελευθερία Αρβανιτάκη, που η κάθε μια από τη μεριά της μπορεί να υπερηφανεύεται για τον δικό της definitive τρόπο απόδοσης μιας μουσικής που είναι κλασική και, την ίδια στιγμή, πολύ νέα.

Ένα μέρος της μαγείας της μουσικής είναι ότι η καλύτερη εκδοχή αυτής της τέχνης εμπεριέχει τη δυνατότητα να σου αποκαλύπτει συνεχώς καινούριες όψεις και διαστάσεις της που δεν είναι πάντα προφανείς ή / και εύκολες στη λήψη τους. Αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο «κανάλι» και ο καταλύτης που θα φέρει αυτό το αποτέλεσμα. Και εδώ, για τα «100 Χρόνια Βασίλης Τσιτσάνης», ήταν ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.